H κυβέρνηση της Ρώμης λόγω των πιέσεων που δέχεται από οικολογικές οργανώσεις στα «Πέντε Αστέρια», φαίνεται να κάνει πίσω ζητώντας την εκπόνηση μιας νέας περιβαλλοντολογικής μελέτης
Τις επιφυλάξεις της για το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Mediterranean Gas Pipeline (EastMed), εξέφρασε η Ιταλία, ζητώντας περισσότερο χρόνο πριν πέσουν οι υπογραφές σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Cyprus-mail.com.
Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός θα περνά την Κύπρο και την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Ρώμης λόγω των πιέσεων που δέχεται από οικολογικές οργανώσεις στα «Πέντε Αστέρια», φαίνεται να κάνει πίσω ζητώντας την εκπόνηση μιας νέας περιβαλλοντολογικής μελέτης.
Ειδικότερα, η «La Stampa» υπαινίσσεται πολιτικούς λόγους για την επανεξέταση της εν λόγω παύσης στο έργο, μεταθέτοντας τις αποφάσεις της για μετά τον Μάιο αν και Ισραήλ-Κύπρος και Ελλάδα σχεδιάζουν συνάντηση Κορυφής στην Κρήτη τον Μάρτιο για να πέσουν οι υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού.
Παράλληλα, νέα «προβλήματα» στο έργο θέτει και ο Λίβανος, στέλνοντας προειδοποιήσεις στο Ισραήλ και στις περιφερειακές χώρες που αφορούν το μέλλον του EastMed.
Διαμέσου του ΥΠΕΞ του Λιβάνου, Gebran Bassi προειδοποίησε τους γείτονές του στην Ανατολική Μεσόγειο ότι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο EastMed, δεν θα πρέπει να παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορά του. Η προειδοποίηση αφορά τόσο το Ισραήλ όσο και την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Το Reuters υπενθυμίζει ότι η Βηρυτός έχει μια ανεπίλυτη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα της με το Ισραήλ -την οποία θεωρεί ως εχθρική χώρα- σε μια θαλάσσια περιοχή περίπου 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων (330 τετραγωνικά μίλια) που εκτείνεται κατά μήκος ενεργειακών μπλοκ.
Επιστολή σε ΟΗΕ, Ε.Ε., Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Gebran Bassil, δήλωσε ότι είχε απευθυνθεί με γραπτές επιστολές στον γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres, την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας και ζήτησε όπως ο νέος αγωγός να μην παραβιάζει την λιβανέζικη ΑΟΖ.
Σε αντίγραφο της επιστολής που εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, την οποία εξασφάλισε το Reuters, ο Gebran Bassil δήλωσε ότι ο Λίβανος δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της κυριαρχίας του.
Τέλος, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu δήλωσε την Τετάρτη ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo θα επισκεφθεί το Ισραήλ μέσα στις επόμενες ημέρες για να βοηθήσει με το σχέδιό του να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
www.worldenergynews.gr