Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Με νέο τρόπο ο υπολογισμός της «ταρίφας» για τα φωτοβολταϊκά εκτός διαγωνισμών

Με νέο τρόπο ο υπολογισμός της «ταρίφας» για τα φωτοβολταϊκά εκτός διαγωνισμών

Θα λαμβάνεται υπόψη μόνον ο πρώτος διαγωνισμός του προηγούμενου έτους από την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και οι δύο ανταγωνιστικές διαδικασίες που έγιναν δύο χρόνια νωρίτερα

Δεκτή έκανε ο υπουργός Ενέργειας την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), για μεγαλύτερο χρονικό «ορίζοντα» στην υλοποίηση των φωτοβολταϊκών έργων εκτός διαγωνισμών.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, στο ψηφισθέν πλέον νομοσχέδιο έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της μεσοσταθμικής τιμής πάνω στην οποία υπολογίζεται η προσαύξηση που διαμορφώνει την «ταρίφα».
Ειδικότερα, η μεσοσταθμική τιμή δεν θα προκύπτει από τους διαγωνισμούς που αφορούν την ίδια τεχνολογία και διεξήχθησαν το προηγούμενο έτος από την υλοποίηση του πάρκου, όπως προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο.
Αντίθετα, θα λαμβάνεται υπόψη μόνον ο πρώτος διαγωνισμός του προηγούμενου έτους από την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και οι δύο ανταγωνιστικές διαδικασίες που έγιναν δύο χρόνια νωρίτερα.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο εκτός διαγωνισμών, το οποίο θα υλοποιηθεί το 2020, για τον υπολογισμό της μεσοσταθμικής τιμής θα ληφθεί υπόψη ο πρώτος διαγωνισμός του 2019 και οι δύο διαγωνισμοί του 2018.

Αντίθετα, με βάση την αρχική ρύθμιση του νομοσχεδίου, θα προέκυπτε αποκλειστικά από τους διαγωνισμούς του 2019.
Υπενθυμίζεται πως το World Energy News έγραφε χθες (7/3) για το ότι το ΥΠΕΝ ήταν θετικό στο να προχωρήσει στην παραπάνω αλλαγή, αναγνωρίζοντας πως η αρχική πρόνοια της ρύθμισης καθιστούσε ασφυκτικά τα χρονικά πλαίσια υλοποίησης των έργων.

Αμετάβλητα τα ποσοστά των προσαυξήσεων

Την ίδια στιγμή, πάντως, παρά το γεγονός ότι άλλαξαν οι διαγωνισμοί βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η μεσοσταθμική τιμή, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News παρέμειναν αμετάβλητα τα ποσοστά των προσαυξήσεων.
Επομένως, τα έργα (έως 500 KW) των φυσικών και νομικών προσώπων θα συνεχίζουν να αμείβονται με «μπόνους» 5% επί της μεσοσταθμικής τιμής, ενώ με 10% τα πάρκα (έως 1 MW) των ενεργειακών κοινοτήτων.
Με δεδομένο πως σε κάθε νέο διαγωνισμό οι τιμές θα διαμορφώνονται σε ολοένα χαμηλότερα επίπεδα, η αλλαγή σημαίνει πως η μεσοσταθμική τιμή για κάθε έργο (που θα υπολογίζεται με βάση παλιότερους διαγωνισμούς), θα είναι πλέον υψηλότερη.
Επομένως, καθώς οι συντελεστές προσαύξησης παρέμειναν ίδιοι, τα έργα θα αμείβονται με υψηλότερες ταρίφες.
Η πρόταση είχε κατατεθεί από εκπρόσωπο της ΠΟΣΠΗΕΦ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως, λαμβάνοντας υπόψη τους διαγωνισμούς του προηγούμενου έτους για τη μεσοσταθμική τιμή, οι επενδυτές θα είχαν στην καλύτερη περίπτωση λίγο παραπάνω από 12 μήνες για να υλοποιήσουν τα έργα τους.
Ο υπουργός είχε δηλώσει καταρχήν θετικός στη βελτίωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης