Ενέργεια

Ξεκινά η δεύτερη προσπάθεια της ΔΕΗ για την αποεπένδυση – Το χρονοδιάγραμμα

Ξεκινά η δεύτερη προσπάθεια της ΔΕΗ για την αποεπένδυση – Το χρονοδιάγραμμα

Έως τις 20 Απριλίου θα καταρτιστεί το οριστικό SPA και θα δοθεί περιθώριο 5 - 6 ημερών για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους

Την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα αναμένεται να εγκρίνει σήμερα (8/3) το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ μετά και την ψήφιση από τη Βουλή της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να εκδηλώσουν κατ’ αρχήν ενδιαφέρον έως την επόμενη Παρασκευή (15/3) και εν συνεχεία θα έχουν περιθώριο ενός μήνα για διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ επί των όρων της συμφωνίας αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) με παράλληλη πρόσβαση στο data room.
Επισημαίνεται πως η ΔΕΗ θα τροφοδοτήσει το data room με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αυτά έχουν προκύψει από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά και από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στόχος της ΔΕΗ είναι να συμμετάσχουν στο νέο διαγωνισμό και οι πέντε υποψήφιοι επενδυτές που είχαν εκδηλώσει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον στον προηγούμενο, ανεξαρτήτως του εάν έφθασαν ή όχι την τελική φάση, αλλά και να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από νέους υποψήφιους επενδυτές προερχόμενους από την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του προηγούμενου διαγωνισμού είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από:
•    Την τσεχική EPH (αποτραβήχτηκε από τη διαδικασία λίγο μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος)
•    Την επίσης τσεχική Seven Energy σε συνεργασία με την ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ (υπέβαλε δεσμευτική προσφορά, που κρίθηκε εκτός προδιαγραφών του διαγωνισμού)
•    Την κινεζική China Energy σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου (δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά αλλά απέστειλε επιστολή στη ΔΕΗ με την οποία δήλωσε το ενδιαφέρον της υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις)
•    Την Μυτιληναίος (η δεσμευτική προσφορά της κρίθηκε πολύ χαμηλή)
•    Tη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η οποία σχετικά νωρίς απέσυρε το ενδιαφέρον της από την υπόθεση

Ελπίδες για προσέλευση νέων ενδιαφερομένων

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης εκφράζει αισιοδοξία για την επιτυχία του δεύτερου αυτού διαγωνισμού και προσβλέπει σε συμμετοχή τόσο της China Energy σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου όσο και της CMEC, με στελέχη της οποίας είχε επαφές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης - «αστραπή» που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ήμερες στην Κίνα.
Επίσης προσβλέπει στην εκδήλωση ρωσικού ενδιαφέροντος, καθώς όπως είπε ο ίδιος χθες (7/3) σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, είχε σχετικές συνομιλίες με ρωσική εταιρία στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, ενώ επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρία ηλεκτρισμού από τις ΗΠΑ, με αμερικανοαρμένιο ιδιοκτήτη.
Ως προς τη διαδικασία ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι οι πέντε ενδιαφερόμενοι του προηγούμενου διαγωνισμού δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν εκ νέου νομιμοποιητικά έγγραφα και να συνάψουν πρωτόκολλα εμπιστευτικότητας, ενώ οι νέοι για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα τους ζητηθεί μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα καταθέσουν στη συνέχεια όλα τα αναγκαία έγγραφα, καθώς και να υπογράψουν συμφωνητικό εμπιστευτικότητας για να έχουν πρόσβαση στο VDR .

Τέλη Απριλίου οι νέες προσφορές

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα έως τις 20 Απριλίου θα έχει καταρτιστεί το οριστικό SPA και θα δοθεί περιθώριο 5 - 6 ημερών για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Θα ακολουθήσει αξιολόγηση και ανακήρυξη πλειοδότη και κατακύρωση του διαγωνισμού από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης έως τις 8 Μαΐου.
Εν συνεχεία όπως προβλέπει και η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες (7/3), το πακέτο της συμφωνίας θα κατατεθεί στη Βουλή για επικύρωση και όλα αυτά πριν από τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της υπόθεσης πριν από τις Ευρωεκλογές, και ενδεχόμενες εθνικές εκλογές, είναι απαίτηση της Κομισιόν για την εκπλήρωση της οποίας έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο κ. Παναγιωτάκης ρωτήθηκε αν επαρκεί ο χρόνος για να κυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή και μάλιστα εντός της προεκλογικής περιόδου των Ευρωεκλογών, παρέπεμψε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

www.worldenergynews.gr                         

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης