Παρά την προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι παραβιάζει τους κανόνες επιδοτήσεων της ΕΕ
Η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη την εγγύηση για το κινεζικό δάνειο στην EPBiH η οποία επεκτείνει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Τούζλα, παρά την προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι παραβιάζει τους κανόνες επιδοτήσεων της ΕΕ.
Η Ενεργειακή Κοινότητα, όργανο που ιδρύθηκε από την ΕΕ για την επέκταση της ενεργειακής πολιτικής σε υποψήφια μέλη, δήλωσε ότι η έγκριση του δανείου θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Βοσνία θα πρέπει να επιστρέψει κάθε κρατική ενίσχυση που είχε αναλάβει για το έργο μόλις εισέλθει στην ΕΕ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κάλεσε το Συμβούλιο Κρατικής Βοήθειας της Βοσνίας να επανεξετάσει την κρατική εγγύηση του δανείου και το κοινοβούλιο της αυτόνομης Βοσνιακής-Κροατικής Ομοσπονδίας να την απορρίψει.
Ωστόσο, το κοινοβούλιο ενέκρινε την εγγύηση την Πέμπτη αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από την περιφερειακή κυβέρνηση ότι έχει εγκρίνει μέτρα για την αποτροπή οποιασδήποτε ζημίας στον προϋπολογισμό σε περίπτωση που η EPBiH αποτύχει να εξυπηρετήσει το δάνειο.
Τα μέτρα αυτά δεν έγιναν γνωστά.
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στρέφονται όλο και περισσότερο προς την Κίνα για χρηματοδότηση, καθώς η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι δανειστές περιορίζουν τη χρηματοδότηση έργων με βάση τον άνθρακα. Τα σχέδια που υποστηρίζονται από την Κίνα στη Βοσνία μόνο ανέρχονται σε περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το 2017, η EPBiH επέλεξε τον όμιλο China Gezhouba και την Guandong Electric Power Design για να κατασκευάσει μονάδα 450 μεγαβάτ (MW) στην Τούζλα με κόστος 1,8 δισεκατομμυρίων βοσνιακών μάρκων (1,04 δισεκατομμύρια δολάρια) προκειμένου να αντικαταστήσει τρεις παλιές μονάδες στο εργοστάσιο των 715 MW.
Το έργο, το οποίο είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση στο βαλκανικό κράτος, θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο 1,2 δις. βοσνιακών μάρκων από την κρατική Export-Import Bank of China, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια θα καλυφθούν από την EPBiH.
Περιβαλλοντικές ομάδες διαμαρτυρήθηκαν στην Ενεργειακή Κοινότητα για το έργο, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα της ΕΕ και ότι ενδέχεται να οδηγήσουν τη Βοσνία σε δαπανηρές αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων από τη στιγμή που θα ενταχθεί στην Ένωση.
Κάλεσαν επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία οφείλονται για 3.900 θανάτους σε ολόκληρη την Ευρώπη και με το κόστος για την υγεία να ανέρχεται έως και 11,5 δισ. ευρώ ετησίως.
www.worldenergynews.gr