Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ρωσία: Συνεργασία με το Λουξεμβούργο για την εξόρυξη μεταλλευμάτων στο διάστημα

Ρωσία: Συνεργασία με το Λουξεμβούργο για την εξόρυξη μεταλλευμάτων στο διάστημα
Το  Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε νομικούς κανόνες για την εξόρυξη μεταλλευμάτων στο διάστημα, ακόμα και από αστεροειδείς
Η Ρωσία σχεδιάζει να συνεργαστεί με το Λουξεμβούργο για την εξόρυξη μεταλλευμάτων στο απώτερο διάστημα, δήλωσε σήμερα 6/3/2019 η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα.
Η εξόρυξη μεταλλευμάτων στο διάστημα ανήκε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, όμως μερικές εταιρείες και κυβερνήσεις επιδιώκουν να την κάνουν πραγματικότητα. Το μικρό Δουκάτο του Λουξεμβούργου έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε νομικούς κανόνες για την εξόρυξη μεταλλευμάτων στο διάστημα, ακόμα και από αστεροειδείς.
«Τον Ιανουάριο προτείναμε στο Λουξεμβούργο ένα πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας για τη μεταλλευτική εξερεύνηση στο διάστημα. Περιμένουμε μια απάντηση από το Λουξεμβούργο», δήλωσε η Γκολίκοβα, η οποία συμμετέχει σε ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η εξόρυξη μετάλλων για εμπορικούς σκοπούς σε άλλους πλανήτες ή αστεροειδείς εξακολουθεί να αποτελεί μια μακρινή προοπτική, η οποία εμποδίζεται, μεταξύ άλλων, από τις τεχνικές προκλήσεις για το πώς θα μεταφερθούν πίσω στη Γη μεγάλες ποσότητες εξορυγμένων μεταλλευμάτων.
Οι επιχειρηματίες, που επιδιώκουν να ασχοληθούν με την εκμετάλλευση αυτή, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα διαστημικά μεταλλεύματα για να δημιουργήσουν διαπλανητικούς «σταθμούς καυσίμων» που θα οικοδομήσουν, θα υποστηρίξουν, και θα τροφοδοτήσουν με καύσιμα αποικίες στον Άρη.
Μέταλλα όπως ο σίδηρος, το κοβάλτιο και το νικέλιο αφθονούν σε αστεροειδείς και είναι αναγκαία για κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα των διαστημικών οχημάτων. Μέταλλα της ομάδας της πλατίνας, τα οποία αφθονούν επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερικά κυκλώματα και στην ηλεκτρονική.
Ο νόμος που διέπει το διάστημα είναι κυρίως η Συνθήκη του 1967 για το Απώτερο Διάστημα, η οποία συντάχθηκε και επικυρώθηκε τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου και ως εκ τούτου απαγορεύει τα όπλα μαζικής καταστροφής στο διάστημα, τη Σελήνη ή σε οποιοδήποτε άλλο ουράνιο σώμα.
Η συνθήκη απαγορεύει ρητά σε οποιαδήποτε κυβέρνηση να διεκδικήσει έναν ουράνιο φυσικό πόρο όπως η Σελήνη ή κάποιος πλανήτης, καθώς αποτελούν «κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας».
Το Λουξεμβούργο έχει δηλώσει πως είναι «πρόθυμο να δουλέψει με άλλες χώρες» για μια πολυμερή συμφωνία για τα δικαιώματα στους αστεροειδείς, όμως η προοπτική μερικές χώρες να υιοθετήσουν τη δική τους νομοθεσία δημιουργεί φόβους ότι η μεταλλευτική εκμετάλλευση του διαστήματος θα οδηγήσει σε μια νέα αρπαγή εδαφών τύπου Άγριας Δύσης.
Η Γκολίκοβα πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει για άμεση συνεργασία στον τομέα αυτόν, για τον οποίο εξακολουθεί να μην υφίσταται νομικό πλαίσιο.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης