Τελευταία Νέα

Η Ελλάκτωρ εξετάζει την αποχώρηση από την Elpedison και την ενδυνάμωση των ΑΠΕ – Τι σημαίνει

Η Ελλάκτωρ εξετάζει την αποχώρηση από την Elpedison και την ενδυνάμωση των ΑΠΕ – Τι σημαίνει

Η κυριαρχία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα τις επόμενες δεκαετίες δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον Ελλάκτωρα που μέσω της απορροφηθείσας ΕΛΤΕΧ Άνεμος, διαθέτει το πλέον κυρίαρχο όπλο για την ενεργειακή αγορά

Ο εδώ και καιρός κυοφορούμενος επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής του Ελλάκτωρα στην ενέργεια φαίνεται ότι λαμβάνει σάρκα και οστά, καθώς ο όμιλος μετά τα πρώτα επιτυχημένα βήματα αναδιάρθρωσης, έχει φτάσει στο σημείο να εξετάζει σοβαρά πια την αποχώρησή του από την Elpedison.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενίσχυση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, καθώς όπως όλα δείχνουν είναι ο κλάδος που αποτελεί το ισχυρό asset του ομίλου από πλευράς ανάπτυξης και αύξησης της κεφαλαιοποίησης.
Η κυριαρχία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα τις επόμενες δεκαετίες δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον Ελλάκτωρα που μέσω της απορροφηθείσας ΕΛΤΕΧ Άνεμος, διαθέτει το πλέον κυρίαρχο όπλο για την ενεργειακή αγορά.
Σημειώνεται ότι η ΕΛΤΕΧ Άνεμος είναι η δεύτερη στην παρούσα φάση εταιρεία ΑΠΕ της χώρας μετά την Τέρνα Ενεργειακή.
Η εταιρία σήμερα διαθέτει στη συντριπτική πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου της (289 MW), 18 αιολικά πάρκα ισχύος 282 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό 5 MW και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1 MW. Στους διαγωνισμού που διεξήγαγε η ΡΑΕ κέρδισε αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 28,8 MW με τιμή στα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Παράλληλα, τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής ισχύος 202 MW έως το 2020. Το ύψος του ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ.  
Η κίνηση αυτή ήταν στις προτεραιότητες των αδελφών Καλλιτσάντση και ειδικά του Σάκη Καλιτσάντση, οραματιστή του εταιρικού φορέα ανάπτυξης των ΑΠΕ, καθώς είχαν εδώ και μήνες στόχους να καταστήσουν την ΕΛΤΕΧ Άνεμος βασική ατμομηχανή αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης του Ελλάκτωρα.
Από εκεί και πέρα, σημασία έχει τι θα γίνει, εφόσον ευοδωθεί η αποχώρηση της Ελλάκτωρ από την Elpedison, με ποιους όρους θα γίνει και τι ενδεχομένως θα λάβει η Ελλάκτωρ για το 22,7% που θα μεταβιβάσει.
Θεωρητικά, σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, το ποσό αυτό ενδέχεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, στοιχείο που αναμένεται να ενδυναμώσει την κεφαλαιακή διάρθρωση του Ελλάκτωρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης