Ενέργεια

Υπερεξουσίες στον πρόεδρο της ΡΑΕ δίνει το ΥΠΕΝ - Αντιδράσεις και για τον τρόπο προσλήψεων

Υπερεξουσίες στον πρόεδρο της ΡΑΕ δίνει το ΥΠΕΝ - Αντιδράσεις και για τον τρόπο προσλήψεων

Ο επικεφαλής της ΡΑΕ θα έχει δικαίωμα να παύει μέλη της, εφόσον διαπιστώνει αδικαιολόγητη απουσία από το ανώτερο αριθμό συνεδριάσεων

Ερωτηματικά προκαλούν οι διατάξεις του ΥΠΕΝ που αφορούν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την εντονότερη κριτική να επικεντρώνεται στον τρόπο κάλυψης των οργανικών θέσεων που αυτές προβλέπουν, ο οποίος εν πολλοίς παρακάμπτει το ΑΣΕΠ.
Έτσι, σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, στο πλαίσιο των προκηρύξεων για νέες προσλήψεις, θα αξιολογεί τους συμμετέχοντες η ίδια η ΡΑΕ, καταρτίζοντας τους πίνακες τελικής κατάταξης, καθώς και τις λίστες των αποκλειομένων και των επιλεγομένων.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού θα έχει ουσιαστικά εποπτικό ρόλο στη διαδικασία, καθώς στη συνέχεια θα πραγματοποιεί τον έλεγχο νομιμότητας των αποτελεσμάτων.
Επίσης, θα ελέγχει τις ενστάσεις που τυχόν θα υποβληθούν.
Μάλιστα, η παραπάνω διαδικασία θα ισχύσει και για τον διαγωνισμό που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2018 για την πλήρωση 79 θέσεων.
Μέσω αυτού του διαγωνισμού, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρόκειται να προσλάβει 9 δικηγόρους, 52 πτυχιούχους οικονομικού, διοικητικού και πληροφορικής, 7 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοικητικών γραμματέων και 2 υποχρεωτικής εκπαίδευσης κλητήρες. 

Αρχή ενός ανδρός

Παράλληλα, αντιδράσεις πυροδότησε η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της ΡΑΕ να παύει μέλη της Αρχής, καθώς με πράξη του προέδρου θα διαπιστώνεται η αδικαιολόγητη απουσία ενός μέλους πέρα από το ανώτερο αριθμό συνεδριάσεων, η οποία θα οδηγεί και στην έκπτωσή του.
Οι αντιδράσεις πηγάζουν από το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή κάνει τη ΡΑΕ να διολισθαίνει προς ένα καθεστώς «μονοκρατορίας», όπου ο πρόεδρος θα καθορίζει πότε θα διαγράφει μέλη, με πρόσχημα το εύλογο της απουσίας τους.
Την ίδια στιγμή, ερωτήματα έχει δημιουργήσει η νομοθετούμενη απαλλαγή από αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές τις αντιπολίτευσης, η απαλλαγή ερμηνεύεται ως προστασία της Αρχής από την πολιτική ηγεσία για τις άκυρες επιλογές της σε πολλά θέματα, καθώς είναι γνωστή η δυστοκία της Αρχής σε πολλά θέματα, ενώ η αγορά ανησυχεί και για την τεχνική επάρκεια αρκετών από τα μέλη της.
Όπως σημειώνει με νόημα βουλευτής της αντιπολίτευσης, οι καθυστερήσεις σε αποφάσεις για τον ΔΕΣΦΑ αλλά και οι αποφάσεις για την Κρήτη που η Κομισιόν χαρακτήρισε παράνομες, έχουν δημιουργήσει «ανοίγματα» που επιχειρείται να καλυφθούν με αυτό τον τρόπο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης