Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Πιθανή τροπολογία για τις λιγνιτικές στο νομοσχέδιο της ΔΕΠΑ - Σκρέκας: Κριτική εφ' όλης της ύλης

Σταθάκης: Πιθανή τροπολογία για τις λιγνιτικές στο νομοσχέδιο της ΔΕΠΑ - Σκρέκας: Κριτική εφ' όλης της ύλης
Στην Επιτροπή  Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης το ενδεχόμενο να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που θα αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία εισήθχη σήμερα 4/3/2019 προς συζήτηση το νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τροπολογία για τις λιγνιτικές μονάδες λέγοντας «αν χρειαστεί θα σας ενημερώσουμε».
Ο υπουργός απαντώντας στην κριτική της ΝΔ για την ΔΕΠΑ υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων παρουσιάζοντας ως επιτυχημένα παραδείγματα την πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ στη State Grid και την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.  
Όπως είπε μάλιστα η ΝΔ δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητα της ούτε στις ιδιωτικοποίησης και ανέφερε ως παράδειγμα τον ΔΕΣΦΑ σημειώνοντας ότι η ΝΔ επιχείρησε την πώληση και απέτυχε, ενώ η σημερινή κυβέρνηση εξασφάλισε  υψηλό τίμημα και ισχυρή παρουσία του δημοσίου στην εταιρία.
Σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ σημείωσε ότι δεν θα πωληθεί το 65% του συνόλου της εταιρίας όπως σχεδίαζε η ΝΔ, αλλά τα δίκτυα θα διατηρηθούν υπό δημόσιο έλεγχο.
Μάλιστα προέβλεψε ότι θα υπάρξει και πολύ σύντομα επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμη και για το 14% της ΔΕΠΑ Υποδομών καθώς αποτελεί τοποθέτηση με σταθερή απόδοση σε βάθος χρόνου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος και όπως ορίστηκε σήμερα η δεύτερη συζήτηση στην Επιτροπή θα γίνει αύριο στις 11 το πρωί  και η τρίτη στις 4 το μεσημέρι με την πρόσκληση πάνω από 40 φορέων οι οποίοι και θα υποβάλουν τις απόψεις τους.

Ο Κ. Σκρέκας

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, άσκησε κριτική για την ευρύτερη ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. Αναφορικά με τη ΔΕΗ είπε ότι το 2018 ήταν η χειρότερη της τελευταίας πενταετίας για την επιχείρηση και αυτό θα φανεί σύντομα από τα ετήσια αποτελέσματά της.
Επίσης, ο κ. Σκρέκας εστίασε στην επάρκεια της Κρήτης και στη λειτουργία του Αμυνταίου, όπου θεωρεί ορατή την πιθανότητα διαδικασίας παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εκ μέρους της Κομισιόν.
Σχετικά με τη ΔΕΠΑ, ο κ. Σκρέκας εξέφρασε τους προβληματισμούς της ΝΔ για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. Εξέφρασε το ερώτημα “ποιος θα έρθει να δώσει τα χρήματα όταν θα έχει άλλους δύο μετόχους στη ΔΕΠΑ Εμπορίας με δικαιώματα που προσδιορίζουν που θα αγοράζει η εταιρεία αέριο;”. Παράλληλα τόνισε πως “απαξιώνετε την πώληση και το αποτέλεσμα για το δημόσιο θα είναι πολύ υποδεέστερο”.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε επίσης ότι η ΔΕΠΑ φέτος θα προμηθεύει κάτω από το 50% στην εγχώρια αγορά αερίου. “Ήδη έχει ανοίξει η αγορά στην προμήθεια και εισαγωγή. Γιατί λοιπόν χαμηλώνετε το τίμημα που μπορεί να έχει το δημόσιο από την πώληση του 50%; Κάνετε το διαγωνισμό στρεβλά...
Το να έρθει ένας παθητικός μέτοχος δεν προσφέρει κάτι στη χώρα”.
Ο κ. Σκρέκας άσκησε κριτική και για τις ρυθμίσεις που αφορούν τη ΡΑΕ, ρωτώντας “γιατί καθίστανται ανεύθυνα τα μέλη του ΔΣ της ΡΑΕ; Γιατί τους απαλάσσετε με νόμο από τις ευθύνες τους; Γιατί πάτε να κάνετε 79 προσλήψεις στη ΡΑΕ εκτός ΑΣΕΠ;”.
Τέλος, ο τομεάρχης της ΝΔ μίλησε και για τα φωτοβολταϊκά, λέγοντας ότι είναι σωστό να ρυθμιστεί η κατάσταση, αλλά πρότεινε να γίνει αυτό με ένα όριο 20% στη συμμετοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης