Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε «βραχυκύκλωμα» στα μικρά έργα ΑΠΕ οδηγεί ο περιορισμός στην κατοχή μονάδων με τιμές εκτός διαγωνισμών

Σε «βραχυκύκλωμα» στα μικρά έργα ΑΠΕ οδηγεί ο περιορισμός στην κατοχή μονάδων με τιμές εκτός διαγωνισμών

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να διαθέτει – άμεσα και έμμεσα – μόνο ένα ή δύο μικρά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα

Φόβους για «παράλυση» στην ανάπτυξη μικρών αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων δημιουργεί σε παράγοντες της αγοράς το πλαίσιο με το οποίο φαίνεται πως το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κατάτμησης, για την παράκαμψη των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Το πλαίσιο του ΥΠΕΝ, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα 1η Μαρτίου στη Βουλή, προβλέπει πως κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν θα μπορεί να κατέχει περισσότερα από δύο μικρά έργα ΑΠΕ, τα οποία έχουν «κλειδώσει» τιμή εκτός διαγωνισμών.
Ως έργα ΑΠΕ που κατακυρώνουν τιμή εκτός διαγωνισμών είναι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί έως 500 KW, καθώς και τα αιολικά έως 3 MW.

Μάλιστα, με το νομοσχέδιο διαφοροποιείται ο ορισμός της τιμής αναφοράς για τα φωτοβολταϊκά εκτός διαγωνισμών, σε σχέση με την εισήγηση της ΡΑΕ, αφού αυτή ορίζεται ως η μεσοσταθμική τιμή του προηγούμενου έτους για τους διαγωνισμούς της ίδιας τεχνολογίας, προσαυξημένη κατά 5%.
Σε κάθε περίπτωση, το πλαφόν των δύο έργων σημαίνει πως κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να έχει υπό την κυριότητά του, με τιμές εκτός διαγωνισμών, είτε δύο φωτοβολταϊκά έως 500 KW, είτε δύο αιολικά έως 3 MW, είτε ένα φωτοβολταϊκό έως 500 KW και ένα αιολικό έως 3 MW.

Αν θέλει να επενδύσει σε ένα ακόμη έργο στο μέλλον, ανεξάρτητα από το αν η ισχύ της μονάδας είναι μικρότερη από τα παραπάνω όρια, θα πρέπει αναγκαστικά να λάβει μέρος σε διαγωνισμό, για να διεκδικήσει τιμή αναφοράς.

Στο πλαφόν και οι έμμεσες συμμετοχές των επενδυτών

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι εύλογος ο περιορισμός των μικρών έργων εκτός διαγωνισμού σε δύο ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Το πρόβλημα ωστόσο, όπως συμπληρώνουν, ανακύπτει από το γεγονός ότι, με βάση τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα, η σχετική ρύθμιση προβλέπει επίσης πως στο πλαφόν των δύο έργων δεν περιλαμβάνονται μόνο όσα κατέχει άμεσα, δηλαδή όσα υπάγονται στο ΑΦΜ του συγκεκριμένου ιδιώτη ή εταιρείας.
Αντίθετα, συνυπολογίζει στην έννοια της κατοχής και την έμμεση κυριότητα, δηλαδή τυχόν συμμετοχή με οποιοδήποτε ποσοστό σε μία άλλη εταιρική οντότητα, που διαθέτει ένα ή και δύο μικρά έργα με τιμές «κλειδωμένες» εκτός διαγωνισμού.

Επομένως, αν π.χ. συμμετέχει σε μία εταιρεία που διαθέτει ήδη δύο μικρά έργα, ανεξάρτητα από το ποσοστό μετοχών που κατέχει σε αυτήν, τότε δεν μπορεί να επενδύσει σε μία καινούρια μονάδα ΑΠΕ εκτός διαγωνισμών.
Όπως είναι φυσικό, το πλαφόν δεν θα ισχύσει για τα έργα που έχουν ήδη αποκτήσει όρους σύνδεσης.
Εντούτοις, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμή στο νομοσχέδιο, ώστε το πλαφόν να περιοριστεί μόνο στην άμεση κατοχή μικρών έργων, ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει εφεξής σε κάθε νέα αίτηση για όρους σύνδεσης μίας νέας μικρής αιολική ή φωτοβολταϊκής μονάδας, να ελέγχει και αυτόν τον περιορισμό.
Επομένως, θα πρέπει να εξετάζει μήπως το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που υπέβαλε την αίτηση κατέχει ήδη έμμεσα δύο μικρά έργα (με τη συμμετοχή του σε μία άλλη εταιρική οντότητα ή σε άλλες), ώστε να κρίνει αν δικαιούται όντως να μην συμμετάσχει σε διαγωνισμό για να «κλειδώσει» τιμή.
Αυτό θα σήμαινε κατ’ αρχάς ότι, μέσω μετοχολογίου, ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να αποκτήσει μία πλήρη «ακτινογραφία» των μετοχικών συνθέσεων των εταιρειών που υποβάλλουν αιτήσεις από εδώ και στο εξής, κάτι που είναι πρακτικά ανέφικτο.
Σημαίνει επίσης πως, στις ήδη μεγάλες καθυστερήσεις με τις οποίες διεκπεραιώνει τις αιτήσεις ο Διαχειριστής, θα προστεθεί ένας ακόμη παράγοντας που θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, με δεδομένο πως η ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτήσεων βρίσκεται ήδη «στα κόκκινα», θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η διαδικασία ελέγχου τους θα «βραχυκυκλώσει».
Ως συνέπεια, πρακτικά ο κλάδος των μικρών έργων ΑΠΕ θα μπει σε τέλμα για μία ακόμη φορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης