Ενέργεια

Ο «Γλαύκος», o East Med και το FPSO της Energean

Ο «Γλαύκος», o East Med και το FPSO της Energean
Κάθε ανακάλυψη στη ΝΑ. Μεσόγειο προσθέτει ένα λιθαράκι στην υπόθεση «οικονομική βιωσιμότητα» του East Med, ενός πανάκριβου και τεχνικά δύσκολου αγωγού
Πίσω από τον θόρυβο που πάντα κάνει μια ανακάλυψη υδρογονανθράκων -πόσο μάλλον αν μιλάμε και για την κυπριακή ΑΟΖ με όλες τις γεωπολιτικές της προεκτάσεις - υπάρχουν πάντα τα δεδομένα που κάποιος πρέπει να δει ψύχραιμα ώστε  να διαμορφώσει αντικειμενική άποψη.
Έχουμε λοιπόν:
- Η ανακάλυψη στον Γλαύκο είναι σημαντική, αλλά όχι ένας game changer στην περιοχή.
Η ExxonMobil μιλά μετρημένα και προσεκτικά για «ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια ανεξερεύνητη περιοχή» και για «περαιτέρω αξιολόγηση του δυναμικού υδρογονανθράκων» και αυτά λένε πολλά.
-Κάθε ανακάλυψη στη ΝΑ. Μεσόγειο προσθέτει ένα λιθαράκι στην υπόθεση «οικονομική βιωσιμότητα» του East Med, ενός πανάκριβου και τεχνικά δύσκολου αγωγού που με θέρμη υποστηρίζουν η ΕΕ και 4 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - μεταξύ των οποίων και η ελληνική.
- Η ExxonMobil δεν μιλά για «εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα». Και πώς θα μπορούσε, όταν στην Κύπρο υπάρχει το προηγούμενο της Αφροδίτης, η οποία ανακαλύφθηκε πριν οκτώ χρόνια, αρχικά εκτιμήθηκε στα 8 με 10 τρισεκ. κυβικά πόδια αερίου (περισσότερο δηλαδή από την πρώτη εκτίμηση των 5 ως 8 τρισεκ. για τον  Γλαύκο),  πλέον αποτιμάται στα 3,5 με 4 τρισεκ. κ.π. και ακόμη βρίσκεται κάτω από τον πυθμένα της Μεσογείου;
- Έγκριτοι Κύπριοι ενεργειακοί αναλυτές, όπως ο Τσαρλς Έλληνας και ο Θεόδωρος Τσακίρης εξ αρχής επισημαίνουν ότι ο Γλαύκος, ακόμη και αν αντιμετωπισθεί ως «σύνολο» με την Αφροδίτη, δεν δικαιολογεί τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG στην Κύπρο - εκτίμηση που μεγεθύνει την απόσταση από την ανακάλυψη προς την εκμεταλλευσιμότητα.
-Πέρσι τέτοια εποχή, η Energean έπαιρνε την τελική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ, μιλώντας για την χρήση του πρώτου FPSO (Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης) στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα είναι σε θέση να αναπτύξει κοιτάσματα τα οποία δεν έχουν διασφαλισμένη εμπορευσιμότητα.
Με ανακαλύψεις σαν τον Γλαύκο, γίνεται πιο απτό τί ακριβώς έχει στο σχεδιασμό της η παραγωγός του Πρίνου η οποία, μάλιστα, αυτές τις μέρες ξεκινά τη δική της γεωτρητικού προσπάθεια για νέα ανακάλυψη στο Βόρειο Καρίς.
Εν κατακλείδι, αυτές είναι μερικές μόνο από τις πτυχές που χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη του Γλαύκου, πίσω από τους πηχυαίους τίτλους και τους πομπώδεις χαρακτηρισμούς. Και η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον...


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης