Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Να μην επιστραφεί το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ σε προμηθευτές με χρέη ζητά η Κομισιόν - Τι προτείνει για ΕΤΜΕΑΡ

Να μην επιστραφεί το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ σε προμηθευτές με χρέη ζητά η Κομισιόν - Τι προτείνει για ΕΤΜΕΑΡ

Αν υιοθετείτο το μέτρο, τότε από τις επιστροφές θα αποκλειόταν η ΔΕΗ που εμφανίζει υπερημερίες προς τον ΕΛΑΠΕ

Τη μη επιστροφή των ποσών που αναλογούν από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ για το 2018, σε όσους προμηθευτές έχουν οφειλές στο σύστημα, προτείνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.
Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της κατάστασης της αγοράς των ΑΠΕ, όπου σημειώνεται πως πολλοί παραγωγοί εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ειδικό λογαριασμό.
Η συγκεκριμένη αναφορά «αγγίζει» τη δρομολογημένη επιστροφή στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας του πλεονάσματος που εμφάνισε ο ειδικός λογαριασμός το 2018, μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας, την οποία έχει θεσπίσει το ΥΠΕΝ παράλληλα με την πρόωρη κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή από τις αρχές της φετινής χρονιάς.
Αν υιοθετείτο αυτό το μέτρο, τότε από τις επιστροφές θα αποκλειόταν σίγουρα η ΔΕΗ, η οποία εμφανίζει υπερημερίες προς τον ΕΛΑΠΕ.
Από την άλλη πλευρά, θα περιόριζε τη μείωση του ειδικού λογαριασμού, «απαντώντας» στις ανησυχίες για τις ταμειακές ροές του.

Καμία παρέμβαση στο ΕΤΜΕΑΡ πριν εκκαθαριστούν οι οφειλές

Η Κομισιόν σημειώνει τη μη έγκαιρη αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ, παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΑΠΕ εμφάνισε πέρυσι ισχυρό πλεόνασμα και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αυξήσει από 60% σε 65% το ποσοστό των εσόδων που καταλήγουν στον ΕΛΑΠΕ από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων.
Παράλληλα, αν και χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα» την προσπάθεια των αρχών να εκκαθαρίσουν τα χρέη των παρελθόντων ετών, συνιστά να μην γίνει καμία παρέμβαση στο ΕΤΜΕΑΡ έως ότου ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις.
Την ίδια στιγμή, στην έκθεση σημειώνεται ότι καλό θα ήταν να υπάρχει μια αναφορά στην ταμειακή ρευστότητα, στα πλαίσια των δελτίων του ΔΑΠΕΕΠ για τον ΕΛΑΠΕ.

Επίσης, κρίνει σημαντικό να διασφαλισθεί ότι ο ΔΑΠΕΕΠ διαθέτει επαρκές προσωπικό για το έργο του, όπως και τα απαραίτητα εργαλεία για την έγκαιρη συλλογή των εσόδων.
Όσον αφορά την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο σύστημα, επισημαίνει πως θα εξαρτηθεί από την παραγωγή και τη διασύνδεση των νησιών.
Ωστόσο, όπως προστίθεται, για ένα σημαντικό έργο, τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική, είναι αβέβαιο αν θα υλοποιηθεί ως τμήμα του PCI πρότζεκτ του EuroAsia.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης