Ενεργειακή Κοινότητα συστήνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου - Θα συμμετάσχουν η Εκκλησία και ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος

Ενεργειακή Κοινότητα συστήνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου - Θα συμμετάσχουν η Εκκλησία και ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος

Στόχος είναι να παράγεται ενέργεια από εγκαταστάσεις σε δημόσια κτίρια, η οποία θα αξιοποιείται για τη λειτουργία τους ενώ θα καλύπτει και τις ενεργειακές ανάγκες ευάλωτων ομάδων

Στη σύσταση ενεργειακής κοινότητας προχωρά ο Δήμος Ωραιοκάστρου, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών δαπανών και την προώθηση της «καθαρής» ενέργειας, στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικότερης κοινωνικής πολιτικής.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου, πέρα από τον ίδιο, μέλη της κοινότητας προτείνεται να είναι οι τρεις Ιερές Μητροπόλεις (Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Λαγκαδά – Λητής και Ρεντίνης, Πολυανής και Κιλκισίου), τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Ωραιοκάστρου, ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος, καθώς και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης.
Ένα από τα αντικείμενα της κοινότητας θα είναι η αξιοποίηση της εικονικής αυτοπαραγωγής, ώστε από όλα τα δημόσια κτίρια (για παράδειγμα τις στέγες των σχολικών κτηρίων) να παράγεται ενέργεια που θα αξιοποιείται από άλλα δημοτικά και δημόσια κτίρια (Δημαρχείο, κοινωνικά παντοπωλεία κλπ) ή θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες ευάλωτων ομάδων.
Παράλληλα, οι γεωργοί θα μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής, χρησιμοποιώντας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που μπορεί να εξυπηρετεί καταναλώσεις (πομόνες) σε πολλά διαφορετικά σημεία - χωράφια του ίδιου παραγωγού.
Σε πλήρη ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Δήμο, μια τέτοια ενεργειακή κοινότητα θα είναι σε θέση όχι μόνο να παράγει και να αποθηκεύει ηλεκτρική, θερμική ή ψυκτική ενέργεια, αλλά και να τη διαχειρίζεται, να τη διαθέτει και να την πουλάει.

Συνάντηση εργασίας

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος διοργανώνει συνάντηση εργασίας σήμερα Τετάρτη (27/02), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύστασης της Ενεργειακής Κοινότητας Ωραιοκάστρου.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα στηρίζει και η Greenpeace, έπειτα από επιστολή ενημέρωσης, που απέστειλε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, προς τα μέλη της.
Η Greenpeace στην απάντησή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως στηρίζει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αξιοποίηση καθαρής ενέργειας, πόσω μάλλον εφαρμογές της οι οποίες συνδυάζονται με κοινωνική πολιτική.
«Χαιρετίζουμε λοιπόν την απόφασή σας. Με χαρά θα συνδράμουμε με πληροφορίες και τεχνογνωσία που διαθέτουμε σχετικά με τις ενεργειακές κοινότητες προς διευκόλυνση στο έργο σας», σημειώνει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης