Ηλεκτρισμός

Επαναδιαπραγμάτευση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού προτείνει ο καθηγητής Α. Ζερβός

Επαναδιαπραγμάτευση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού προτείνει ο καθηγητής Α. Ζερβός

Η προστασία της ΔΕΗ θα πρέπει να αποτελέσει βασική παράμετρο των συζητήσεων

Μια συνολική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού προτείνει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ καθηγητής Αρθούρος Ζερβός, παρεμβαίνοντας στο θέμα που έχει προκύψει μετά το ναυάγιο της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ζερβό, η επαναδιαπραγμάτευση θα πρέπει να λάβει υπόψιν την προστασία της ΔΕΗ, ενώ οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και θεσμοί) θα πρέπει να προσέλθουν σε αυτή χωρίς εμμονές και ιδεοληψίες.
«Και τα δύο μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς, δηλαδή οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και η αποεπένδυση στο λιγνίτη απέτυχαν», τόνισε ο κ. Ζερβός, ο οποίος αναγνωρίζει εμμονές και στην πλευρά των θεσμών.
«Ο λιγνίτης είναι μια υπόθεση του 2008 και σήμερα το τοπίο, με το κόστος των CO2 να διαμορφώνεται πλέον στα 20 - 25 ευρώ ο τόνος, έχει αλλάξει δραματικά και είναι αστείο να μιλάμε για πλεονέκτημα της ΔΕΗ στο λιγνίτη», τόνισε χαρακτηριστικά. Χωρίς εμμονές θα πρέπει να κινηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, και η ελληνική πλευρά.
Αν και απέφυγε να πάρει ευθέως θέση στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί πιθανής  πώλησης υδροηλεκτρικών, τόνισε ότι από ένα υδροηλεκτρικό η ΔΕΗ θα είχε απώλειες περί τα 20 εκατ. ευρώ τη στιγμή που οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν μόνο σε μία χρονιά περί τα 230 εκατ. ευρώ.
Καλούμενος, τέλος, να σχολιάσει το σχέδιο για τη λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ» που προχωρούσε επί των ημερών του, τόνισε ότι εκ του αποτελέσματος ήταν ένα καλύτερο σχέδιο για τη ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης