Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέος συναγερμός στο ελληνικό σύστημα ενέργειας – Καθυστερεί η άφιξη φορτίου LNG από την Αλγερία

Νέος συναγερμός στο ελληνικό σύστημα ενέργειας – Καθυστερεί η άφιξη φορτίου LNG από την Αλγερία
Το πλοίο που θα έφερνε το φορτίο αδυνατεί να αποπλεύσει καθώς το αλγερινό λιμάνι έχει κλείσει προσωρινά
Αναζωπυρώνεται ο κίνδυνος για την επάρκεια του ελληνικού συστήματος ενέργειας, αφού το φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει η ΔΕΠΑ από την Αλγερινή Sonatrach το Σάββατο 21 Ιανουαρίου φαίνεται ότι θα καθυστερήσει.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το Αλγερινό λιμάνι έχει κλείσει, με αποτέλεσμα το πλοίο που θα έφερνε στη Ρεβυθούσα προγραμματισμένο φορτίο LNG 120.000 κ.μ. να μην μπορεί να αποπλεύσει, δημιουργώντας και πάλι έλλειμμα διαθεσιμότητας φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Ταυτόχρονα όπως είναι γνωστό η Τουρκική BOTAS έχει ακυρώσει τις πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου (10 χιλ. κυβικών μέτρα ημερησίως) που είχε συμφωνήσει να παραδίδει στη ΔΕΠΑ ενώ το επόμενο προγραμματισμένο φορτίο LNG προβλέπεται για τις 30 Ιανουαρίου και ανέρχεται σε 120.000 κ.μ. .
Και αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ζήτηση τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Ευρώπη αναμένεται αυξημένη λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και της προγραμματισμένης διακοπής της λειτουργίας κάποιων από τα πυρηνικά  της Γαλλίας.

Σε επιφυλακή η Ευρώπη για την ενεργειακή επάρκεια

Οι Ευρωπαίου διαχειριστές δικτύου, βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ η κατάσταση στα Βαλκάνια κάθε άλλο παρά ομαλή μπορεί να χαρακτηριστεί αφού η Βουλγαρία τις προηγούμενες ημέρες διέκοψε τις εξαγωγές ρεύματος, ενώ αντίστοιχες κινήσεις εξετάζει και η Ρουμανία.
Στην ελληνική αγορά οι εμπλεκόμενοι παρακολουθούν την εξέλιξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας με μεγάλη προσοχή καθώς η υπερχρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών τις προηγούμενες ημέρες έχει περιορίσει τα αποθέματα νερού, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για δεύτερη φορά την απαγόρευση των εξαγωγών ρεύματος ως μέτρο για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος.
Η κίνηση αυτή εξέθεσε την ελληνική πλευρά στις ευρωπαϊκός αρχές και η επανάληψη δημιουργεί επιπλέον κινδύνους.
Υπενθυμίζεται ότι εντός των επομένων ημερών αναμένεται να τεθεί και πάλι σε λειτουργία το καλώδιο διασύνδεσης με την Ιταλία ενώ η ζήτηση στην εγχώρια αγορά αναμένεται να φθάσει τα 8.200 MW.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης