Το 85% της νέας ανανεώσιμης ισχύος θα εγκατασταθεί σε μόλις δέκα χώρες του πλανήτη
Με την Κίνα να κυριαρχεί την επόμενη δεκαετία στην εγκατάσταση νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, οι νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών θα ξεπεράσουν σε πέντε χρόνια τις ανεμογεννήτριες σε ότι αφορά τη συνολική ισχύ, αν και σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας τα αιολικά θα συνεχίσουν να υπερέχουν.
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων έρευνα της Fitch Solutions and Macro Research, σύμφωνα με την οποία κατά την επόμενη δεκαετία εκτιμάται ότι περισσότερο από το 85% της νέας ανανεώσιμης ισχύος (εκτός υδροηλεκτρικών) θα εγκατασταθεί σε μόλις δέκα χώρες, αν και η συνολική επέκταση των ΑΠΕ θα υποστηριχθεί και από άλλες αγορές.
Η συνολική ισχύς των ΑΠΕ (εκτός υδροηλεκτρικών) αναμένεται να διπλασιαστεί από τα τέλη του 2018 έως το 2028 και να φτάσει σχεδόν τα 2,4 TW (Terra Watt) μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ερευνητών.
Σχεδόν το ήμισυ της νέας δυναμικότητας (48%) θα αφορά σε φωτοβολταϊκά, με τα αιολικά να ακολουθούν στο 44% των νέων εγκαταστάσεων.
Συνολικά, πάνω από 675 GW νέων φωτοβολταϊκών αναμένεται να προστεθούν την επόμενη δεκαετία, σε σχέση με τα 482 GW νέων αιολικών.
Κινέζικη πρωτιά
Δέκα χώρες, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ταϊβάν και η Βραζιλία, θα καλύψουν το 86% της νέας προστιθέμενης ισχύος την επόμενη δεκαετία.
Περίπου το 50 % της νέας, ανανεώσιμης ισχύος, σχεδόν 590 GW, θα εγκατασταθούν στην Κίνα, ενώ θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ με το 12% των νέων εγκαταστάσεων (140GW) και την Ινδία με το 10% (115GW).
Όπως αναφέρεται στη μελέτη της Fitch, στην Κίνα η μείωση του κόστους θα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις από το 2020 και μετά.
Επίσης στη μελέτη τονίζεται ότι η κατάργηση των επιδοτήσεων στην Κίνα είναι εφικτή, καθώς η χώρα μπορεί να επωφεληθεί από σημαντικές οικονομίες κλίμακας.
Η επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας θα πραγματοποιηθεί σε ευρεία βάση.
Σε 44 χώρες θα προστεθεί ανανεώσιμη ισχύς πάνω από 1 GW, ενώ σε 79 χώρες θα προστεθούν περισσότερα από 100 MW.
Τα αιολικά θα παράγουν περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά, παρά την υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύ των Φ/Β.
Η έρευνα της Fitch Solutions και Macro Research προβλέπει ότι το 50% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (εκτός των υδροηλεκτρικών) ως το 2028 θα παράγεται από αιολικά, ενώ η ηλιακή ενέργεια θα αντιπροσωπεύει το 30% της παραγωγής, παρά τις τεχνολογικές βελτιώσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της.
Σταθερή βελτίωση επιδεικνύει και η τεχνολογία αιολικής ενέργειας. Θεωρητικά οι ανεμογεννήτριες είναι σε θέση να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ενώ η φωτοβολταϊκή παραγωγή περιορίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εξάλλου η σύγχρονη τεχνολογία και η συνεχής παρακολούθηση επέτρεψε τη μείωση του χρόνου αδράνειας των αιολικών πάρκων για λόγους συντήρησης και την αύξηση των ωρών λειτουργίας τους.
www.worldenergynews.gr