Τελευταία Νέα

Οι «έξυπνοι» μετρητές από ενεργειακές κοινότητες μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 9 - 28%

Οι «έξυπνοι» μετρητές από ενεργειακές κοινότητες μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 9 - 28%

Ως επιτυχείς παρεμβάσεις αξιολογήθηκαν, επίσης, οι ενημερωτικές εκστρατείες με φυλλάδια ενεργειακής εξοικονόμησης και οι δράσεις κινητοποίησης παραγωγών - καταναλωτών

Την αξιολόγηση των παρεμβάσεων που προτείνουν οι ομοσπονδίες ενεργειακών κοινοτήτων ΑΠΕ της Δανίας (EBO), του Βελγίου (Ecopower), της Γαλλίας (Enercoop), της Ισπανίας (Somenergia), της Ιταλίας (SEV και Enostra) και  της Πορτογαλίας (Coopernico), ανέλαβε να πραγματοποιήσει το εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης με τη συνεργασία της REScoop.eu (Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για τις ενεργειακές κοινότητες).
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας RESCOOP PLUS που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος HORIZON 2020, έχουν ελεγχθεί με ισχυρές στατιστικές μεθόδους.
Η REScoop.eu συνασπίζει σήμερα πάνω από 2.397 ενεργειακές κοινότητες πανευρωπαϊκά, με περισσότερα από 650.000 μέλη.
Αρκετές κοινότητες έχουν ήδη υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές και μεθόδους ενεργειακής διαχείρισης, ώστε να αυξήσουν τα έσοδα και την αυτάρκεια καθαρής ενέργειας για τα μέλη τους, αλλά και τα περιβαλλοντικά οφέλη για τον πλανήτη.
Η πιο επιτυχημένη παρέμβαση αποδείχτηκε η εγκατάσταση «έξυπνου» μετρητή. Χρησιμοποιείται από αρκετές κοινότητες ήδη και οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από 9% έως 28%  (Enercoop – Γαλλία,  SEV – Ιταλία, Som Energia – Ισπανία, EBO – Δανία).
Άλλα επιτυχημένα μέτρα είναι οι ενημερωτικές εκστρατείες με φυλλάδια ενεργειακής εξοικονόμησης (Ecopower – Βέλγιο, 30% μείωση), οι δράσεις κινητοποίησης παραγωγών - καταναλωτών ώστε να ενεργοποιηθούν στην ενεργειακή αγορά (Som Energia- Ισπανία, 28% μείωση), καθώς και οι δράσεις αυτοπαραγωγής (Som Energia- Ισπανία 25% μείωση).
Τέλος, οι ειδικές πρακτικές τιμολόγησης φαίνεται να είναι ένα «δίκαιο» μέτρο, καθώς αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο, πληρώνουν και περισσότερο.

Βελτίωση δράσεων από τις ενεργειακές κοινότητες

Η πρωτοβουλία REScoop Plus, η οποία υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα ΗΟRIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύει στην ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων πανευρωπαϊκά, με έμφαση στην ανάλυση και τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των μελών τους (πχ μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ή επένδυση στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ).
Παράλληλα, αναδεικνύει τις βέλτιστες πρακτικές και προωθεί κατάλληλα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, διαμορφώνοντας προστιθέμενη αξία για τις υφιστάμενες και μελλοντικές ενεργειακές κοινότητες ΑΠΕ (REScoops).
Ειδικότερα, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αναβάθμιση των διαδικασιών παραγωγής και παροχής πράσινης ενέργειας των κοινοτήτων στην Ευρώπη, καθώς και στην προώθηση καλών πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας στα μέλη τους, ως νέο πυλώνα στην οργάνωσή τους.
Επιπλέον, αναπτύσσονται εργαλεία, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές και θα μπορούν να υιοθετηθούν από συμβατικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, μελετάται η συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα, αναλύοντας τις επιπτώσεις στην κατανάλωση ενέργειας.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν ερευνητικά κέντρα, ενεργειακές κοινότητες και οργανισμοί από οκτώ χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα από την Πορτογαλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία και Ολλανδία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης