Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Επιτακτική ανάγκη των βιομηχανιών των fast food να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα - Το σχέδιο των McDonald’s

Επιτακτική ανάγκη των βιομηχανιών των fast food να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα - Το σχέδιο των McDonald’s
Οι αλυσίδες εφοδιασμού με κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλουν σημαντικά στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Είναι γεγονός ότι το fast food αποτελεί αναπόσπαστο σημείο των καιρών μας με τους περισσότερους από εμάς να το επιλέγουμε συχνά και καθημερινά.
Ωστόσο, είναι αυτό που έχει συμβάλλει στην καταγραφή σημαντικών επιπέδων της παχυσαρκίας παγκοσμίως.
Η τεράστια παγκόσμια βιομηχανία γρήγορου φαγητού, η οποία παράγει 570 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, συμβάλλει στη μαζική αποψίλωση των δασών, τα απόβλητα τροφίμων και τα πλαστικά απόβλητα.
Συμβάλλει επίσης στην προώθηση της αλλαγής του κλίματος, αναφέρει η πρωτοβουλία Green Farm Animal Investment Risk and Return, η οποία επιστρατεύει πιο βιώσιμες πρακτικές στην εργοστασιακή γεωργία, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να υποστηρίξουν περιβαλλοντικές πρακτικές.
Σε μια νέα έκθεση, η FAIRR υπογραμμίζει ότι η βιομηχανία γρήγορου φαγητού έχει μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον εξαιτίας της μαζικής χρήσης φυσικών πόρων όπως η γη και το νερό όταν πρόκειται για την εκτροφή ζώων και την αυξανόμενη ζωοτροφή.
Σε τρεις βασικούς τομείς - εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, χρήση νερού και γης - οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού με κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλουν σημαντικά στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Επιπλέον οι κίνδυνοι παρουσιάζουν αυξανόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια εφοδιασμού, τις φιλοδοξίες βιωσιμότητας, το εμπορικό σήμα, τη φήμη και την οικονομική ανάπτυξη των εταιρειών τροφίμων που εξαρτώνται από την πώληση προϊόντων που περιλαμβάνουν ζωικές πρωτεΐνες εκτροφής.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι μεγάλα τμήματα δασών έχουν κοπεί στη Ν. Αμερική έτσι ώστε να ανοίξουν δρόμοι για βοσκοτόπους.
Σε συνδυασμό με την αποψίλωση μεγάλων αποστάσεων, η βιομηχανία του γρήγορου φαγητού εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση γλυκού νερού.

Εκεί όπου ευημερούσαν τα ζωντανά φυσικά οικοσυστήματα, υπάρχουν πλέον ατελείωτες όψεις βοσκοτόπων και γεωργικών εκτάσεων.
Τέλος, η αλυσίδα των McDonald's, η οποία εξυπηρετεί 69 εκατομμύρια πελάτες καθημερινά σε περίπου 37.000 εστιατόρια σε 100 χώρες, απάντησε στην έκθεση λέγοντας ότι η εταιρεία εφαρμόζει πιο βιώσιμες πρακτικές.
«Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της έντασης των εκπομπών στην αλυσίδα εφοδιασμού μας μέσω της εμπλοκής και της συνεργασίας με προμηθευτές και αγρότες - κάτι που αναμένουμε ότι θα αποτρέψει τη διάθεση 150 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έως το 2030» σημείωσε η εταιρεία.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη κίνηση ισούται με την απόσυρση 32 εκατ. αυτοκινήτων από το δρόμο για ένα ολόκληρο έτος ή φύτευση 3,8 δισεκατομμυρίων δένδρων και καλλιέργεια τους για 10 χρόνια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης