Το 50,01% των ΕΛΠΕ είναι 1,2 δισεκ. και ένα premium 10% διαμορφώνει το τελικό τίμημα στα 1,32 δισεκ. που είναι το μέγιστο που μπορεί να προσφερθεί.
Μια εταιρία διύλισης όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, με αποτελέσματα, ισχυρά κεφάλαια και ισολογισμό αποτελεί μεν εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα αλλά όχι για τους ξένους επενδυτές.
Όπως αναλύει αξιόπιστη πηγή, το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκαν ισχυρά ονόματα για τα ΕΛΠΕ υποχρεώνει το ΤΑΙΠΕΔ να μειώσει τις προσδοκίες του ενώ δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί.
Να σημειωθεί ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και όχι μόνο δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό για δύο λόγους
1)Γιατί προβλέπουν ότι θα κηρυχθεί άγονος λόγω τιμήματος
2)Γιατί τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ είναι μακρά από τα κέντρα εξόρυξης και οι πολυεθνικές εταιρίες ήδη έχουν στρατηγικές θέσεις στα μεγάλα κοιτάσματα.
Η μεταφορά έχει καταστεί κόστος που μπορεί να αντιμετωπίσουν όλες οι μεγάλες εταιρίες…οπότε εύλογα μειώνεται το στρατηγικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ.
Με βάση ένα πιθανό – αλλά όχι βέβαιο σενάριο – είναι ότι στο κοινοπρακτικό σχήμα Glencore και Carlyle θα καταλήξει το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων έναντι 1,32 δισεκ. ευρώ με βάση ορισμένες πληροφορίες από πηγές που είναι πολύ κοντά στην εν εξελίξει διαδικασία.
Το 50,01% των ΕΛΠΕ είναι 1,2 δισεκ. και ένα premium 10% διαμορφώνει το τελικό τίμημα στα 1,32 δισεκ. που είναι το μέγιστο που μπορεί να προσφερθεί.
Βέβαια υπάρχουν ακόμη ορισμένα ερωτηματικά για το κατά πόσο η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το deal της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ ή λόγω της προεκλογικής περιόδου θα επιμηκύνει την διαδικασία.
Ωστόσο με βάση θεσμικές πηγές από τα δύο σχήμα που έχουν διαμορφωθεί η Glencore και Carlyle από την μια πλευρά και από την άλλη η Vitol με την αλγερινή Sonatrach θα υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές αρχές Μαρτίου 2019.
Στόχος είναι να ανοίξει το data room από τις 14 ή 15 Ιανουαρίου και με στόχο αρχές Μαρτίου 2019 να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.
Εάν κάποιος ενδιαφερόμενος ζητήσει παράταση θα είναι θετική εξέλιξη, ειδάλλως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
Εφόσον δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή και με βάση τα τωρινά δεδομένα το σχήμα Glencore και Carlyle φαίνεται ότι έχει πλεονέκτημα στην διεκδίκηση – πλειοδοσία του 50,1% των ΕΛΠΕ.
Πηγή αρκετά αξιόπιστη αναφέρει ότι «ο αμερικανικός παράγοντας δίνει σημασία στο deal και το Carlyle έχει αρκετά καλές διασυνδέσεις.
Η πιθανότητα σήμερα είναι 70% να πλειοδοτήσει στην διαγωνιστική διαδικασία το σχήμα Glencore και Carlyle».
Ποιο θα είναι το τίμημα;
Οι δύο ενδιαφερόμενοι έχουν κατανοήσει ότι deal με discount δεν υπάρχει και φαίνεται ότι θα μπορούσε να δοθεί premium 10% ή 12% επί των χρηματιστηριακών τιμών όπερ σημαίνει 1,32 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα 1,32 δισεκ. ευρώ αντικατοπτρίζουν πιο δίκαιες αξίες για τον ρόλο και την βαρύτητα των Ελληνικών Πετρελαίων στην ελληνική οικονομία και στον κλάδο ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 2,4 δισεκ. ευρώ.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr