Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σε σχέση με την αποτίμηση των μονάδων ανάλογα με τις παραδοχές που γίνονται αποδεκτές
Θολό τοπίο επικρατεί ενόψει της τελικής ευθείας για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Και αυτό γιατί δεν υπάρχει σαφής και ακριβής εικόνα για την αποτίμηση των υπό πώληση λιγινιτικών μονάδων και την αξιολόγησή τους.
Η αποτίμηση διαφέρει ανάλογα με τις προϋποθέσεις και τους όρους που λαμβάνονται υπόψη και αυτό είναι το κρισιμότερο ζήτημα για την επιτυχία του διαγωνισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μόνη προσφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι αυτή του ομίλου Μυτιληναίου, και είναι αυτή που λαμβάνει υπόψη τους όρους που έχει θέσει η ΔΕΗ.
Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σε σχέση με την αποτίμηση των μονάδων ανάλογα με τις παραδοχές που γίνονται αποδεκτές.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η GRANT THORTON έχει δώσει αρνητική αποτίμηση από -60 έως -300 εκατ. ευρώ για την Μεγαλόπολη, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η HSBC έχει αξιολογήσει στα 250 εκατ. το σύνολο των τριών μονάδων (Μελίτης και δύο της Μεγαλόπολης).
Από την Ευρωπαϊκή πλευρά, το ενδιαφέρον έγκειται στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Στην παρούσα φάση σύμφωνα με τις πληροφορίες σε κυβερνητικό επίπεδο εξετάζονται δύο σενάρια.
-Το πρώτο να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός με βελτίωση της παρούσας προσφοράς.
-Το δεύτερο να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός και να επαναληφθεί άμεσα με αλλαγή των όρων ώστε να είναι πιο φίλιοι προς τους επενδυτές.
Το ΥΠΕΝ θα αποτανθεί στην DG Comp ώστε να συμφωνηθεί μια διαδικασία που δεν θα επιδέχεται νομικής αμφισβήτησης.
Δεν θα παραβιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από την βουλή και δεν θα υπάρξει αλλαγή στο μείγμα των πωλούμενων μονάδων
Σε μια τέτοια περίπτωση τον διαγωνισμό θα «τρέξει» ανεξάρτητος φορέας.
Η βούληση σε κυβερνητικό και υπουργικό επίπεδο είναι η πώληση των μονάδων να κλείσει και να μην περάσει στην επόμενη κυβέρνηση.
Άρα ο στόχος θα είναι η διαιδικασία να είναι ταχεία.
Πτώση για τη μετοχή της ΔΕΗ
Σε πτώση -4% βρίσκεται σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ καθώς ο διαγωνισμός των λιγνιτικών απειλείται να κηρυχθεί άγονος.
Η Μεγαλόπολη είναι εκτός νυμφώνος καθώς για αυτή δεν υπάρχει προσφορά.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τη Μελίτη όπου υπάρχει προσφορά και η οποία κατά τεκμήριο είναι σαφώς υψηλότερης ποιότητας σε όλα τα επίπεδα από τη Μεγαλόπολη.
Αποτελεί μείζον ερώτημα γιατί οι Κινέζοι δεν μπήκαν στον διαγωνισμό, όταν η CSMEC είχε συμφωνήσει να κατασκευάσει τη Μελίτη 2 το 2016.
Τότε οι τιμές των CO2 ήταν στο15-20% της σημερινής τους αξίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει βούληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο διαγωνισμός να προχωρήσει.
www.worldenergynews.gr