Περιβάλλον

Το κρυφό μειονέκτημα της υδροηλεκτρικής ενέργειας: Πώς οι ξηρασίες οδηγούν σε εκπομπές CO2

Το κρυφό μειονέκτημα της υδροηλεκτρικής ενέργειας: Πώς οι ξηρασίες οδηγούν σε εκπομπές CO2
Ένα πλεονέκτημα της ηλιακής και της ηλιακής ενέργειας είναι ότι συνεχίζουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ξηρασίας
Ως προτιμώμενες εναλλακτικές λύσεις έναντι των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θεωρούνται τα υδροηλεκτρικά φράγματα.
Κύριο πλεονέκτημά τους είναι το γεγονός ότι δεν εκπέμπουν CO2, εντούτοις μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσε ότι, καθώς οι παρατεταμένες ξηρασίες μειώνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να εκτοξευθούν σε περιοχές όπου η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί σημαντική πηγή παραγωγής ενέργειας.
Ειδικότερα, μεταξύ του 2001 και του 2015, μακρύτερες περίοδοι ξηρασίας που έθεσαν εκτός λειτουργίας την υδροηλεκτρική ενέργεια προκάλεσαν την απελευθέρωση επιπλέον 100 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα σε 11 κράτη στις δυτικές ΗΠΑ, εξηγούν οι ερευνητές σε μια μελέτη, όπως αναμεταδίδει το Sustainability Times.
‘’Ένα πλεονέκτημα της ηλιακής και της ηλιακής ενέργειας είναι ότι συνεχίζουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ξηρασίας", δήλωσε ο κ. Julio E. Herrera Estrada, μεταδιδακτορικός επιστήμονας του Earth System Science στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος ήταν συγγραφέας της μελέτης. "Στην πραγματικότητα, υπάρχουν γενικά λιγότερα σύννεφα κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, γεγονός που θα βοηθούσε στην αύξηση της χωρητικότητας της ηλιακής ενέργειας. Επίσης, η επέκταση της ικανότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώσει δραματικά τις ελλείψεις των ανανεώσιμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά εάν η αποθήκευση αυτή εγκατασταθεί σε ένα μεγάλο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, η ηλιακή ενέργεια έχει τα μειονεκτήματά της.
Για πρώτη φορά, η αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των μπαταριών, παρότι ομάδες ερευνητών εργάζονται σε μια νέα γενιά μπαταριών με πολύ καλύτερες χωρητικότητες αποθήκευσης ενέργειας. Για άλλη μια φορά, η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να παραμείνει μια διακεκομμένη πηγή ενέργειας σε πολλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ηλιοφάνεια είναι ελλιπής για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Αναφορικά με τις ΑΠΕ σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, υπάρχουν δύο ανταγωνιστικές πτυχές. Χρειαζόμαστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, για να μειώσουμε τις συνολικές εκπομπές από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να καταστούν ακόμη πιο καταστροφικές », εξηγεί η Herrera Estrada. "Από την άλλη πλευρά, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να εργαστεί για λύσεις που θα τον καταστήσουν πιο ανθεκτικό σε μελλοντικές διαταραχές, όπως η ξηρασία, τα κύματα καύσωνα και οι πυρκαγιές", διευκρινίζει. "Τελικά, για να έχουμε έναν αξιόπιστο, προσιτό και χαμηλής εκπομπής ηλεκτρικό τομέα που να είναι ανθεκτικός στην αλλαγή του κλίματος, θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές, να αυξήσουμε την ενεργειακή μας απόδοση και να επεκτείνουμε την ικανότητά μας να αποθηκεύουμε ενέργεια σε όλο το δίκτυο''.
"Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να συμβάλει σε μια σχετικά αξιόπιστη, τομέα, "λέει η Herrera Estrada. "Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα και φυσικού αερίου είναι ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια πηγή χαμηλής εκπομπής, μπορεί να παράγει μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλές τιμές και είναι αρκετά ασφαλής, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Η αύξηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας φαίνεται ότι αποτελεί ένα σημαντικό και ίσως ακόμη απαραίτητο βήμα για την επίτευξη ενός τομέα ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσα στις επόμενες δεκαετίες ", λέει η Herrera Estrada. "Η απαλλαγή του άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα είναι μια πρόκληση σε ολόκληρο το σύστημα που περιλαμβάνει τη μηχανική, την οικονομία και την πολιτική. Όταν σκεφτόμαστε μια ιδέα για τη μείωση του άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να το εξετάσουμε σε σχέση με το σύστημα στο σύνολό του και να σκεφτούμε επίσης το σχετικό οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό που θα αντιμετωπίσει μια τέτοια ιδέα ", τονίζει.
"Ωστόσο," προσθέτει, "η κατάλληλη χρηματοδότηση, τα οικονομικά κίνητρα και το πολιτικό κεφάλαιο θα είναι απαραίτητα για την επέκταση της σημερινής πυρηνικής ενεργειακής ικανότητας στις Η.Π.Α."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης