Διεθνή

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν τον Guaido

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν τον Guaido
Τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι σήμερα θα αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές
Διαδοχικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, καθώς έληξε η διορία που δόθηκε στον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές.
Τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι σήμερα θα αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές. Έτσι, το Λονδίνο δια στόματος του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία δια στόματος του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ αναγνώριζαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.
«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
«Οι Βενεζουελάνοι έχουν το δικαίωμα να εκφρασθούν ελεύθερα και δημοκρατικά. Η Γαλλία αναγνωρίζει τον@jguaido ως "ασκούντα χρέη προέδρου" για να εφαρμόσει εκλογική διαδικασία. Υποστηρίζουμε την Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε με την ΕΕ, κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», έγραψε στο Twitter, στα ισπανικά και τα γαλλικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν είπε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό έχει το νόμιμο δικαίωμα να διοργανώσει νέες εκλογές.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα συμβουλευτεί τους ευρωπαίους εταίρους της για τη Βενεζουέλα και χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να επιλυθεί με τρόπο ειρηνικό η κρίση που μαστίζει τη χώρα και να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέβασε στο Twitter.
Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο κείμενο στα ισπανικά που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του αυστριακού καγκελάριου στο Twitter.

Κρεμλίνο: Άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας

Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.
«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.

Ευθυγραμμίζεται με την Ε.Ε. η Αθήνα

«Η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριζε την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, μετά την ανάληψη ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας που θα διασφαλίζει τις συνθήκες για την δημοκρατική και δίκαιη διεξαγωγή τους» ανέφεραν διπλωματικές πηγές για την ελληνική στάση απέναντι στην κρίση στην Βενεζουέλα.
«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν και κατανοούν την λογική αυτή θέση της χώρας μας και ουδέποτε εξέφρασαν παράπονα, ούτε ασφαλώς προέβησαν σε σχετικό διάβημα», τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ανάρτηση για την κατάσταση στη Βενεζουέλα. «Η ΝΔ στηρίζει πλήρως τον Γκουαϊδο ως νόμιμο προσωρινό Πρόεδρο και ζητά άμεσες προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ σε αυτό το θέμα και θα σταματήσει να προσβάλλει τη χώρα μας» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης