Τελευταία Νέα

Παρά την προσφορά χρηματοδήσεων, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στον σχεδιασμό του 2020 για τις ΑΠΕ

Παρά την προσφορά χρηματοδήσεων, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στον σχεδιασμό του 2020 για τις ΑΠΕ

Λεφτά και τουρμπίνες υπάρχουν αλλά απουσιάζουν τα projects στις ΑΠΕ

Επενδύσεις 150 με 290 δισ ευρώ προέβλεψε για την περίοδο 2030- 2050 στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  η Megan Richards, διευθύντρια της DG Energy κατά την χθεσινή της ομιλία στο συνέδριο Athens Energy Forum αναδεικνύοντας την ισχυρή προοπτική που υπάρχει στον κλάδο, ο οποίος απασχολεί 4 εκατ εργαζομένους στην Ευρώπη.
Παρά ταύτα τα δεδομένα δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στις προοπτικές της ελληνικής αγορράς παρά τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει τόσο για την αιολική όσο και για την ηλιακή ενέργεια.
Και αυτό γιατί ενώ οι επενδύσεις στην Ελλάδα συγκεντρώνουν τα χρακτηριστικά της επενδυσιμότητας και της χρηματοδότησης, όπως ανέφερε ο Ηαrry Boyd Carpenter, διευθυντής της EBRD στον κλάδο της ενέργειας και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας απυσιάζουν τα projects προς χρηματοδότηση.
Σε αυτό συμφώνησε και ο επικεφαλής της VESTAS για Ελλάδα και Κύπρο Μάριος Ζάγκας, ο οποίος έδωσε και στην συνέχεια ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Οι προοπτικές βέβαια παραμένουν και οι εκπρόσωποι της αγοράς διατηρούν την αισιοδοξία τους.
Όμως το ερώτημα είναι γιατί όπως αναφέρθηκε απαιτείται 7ετία κατά μέσον όρο για να ολοκληρωθεί μια επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές.
Η Ελλάδα έχει χάσει τον στόχο του 2020, το πρίφημο 20-20-20 κατά το οποίο οι ΑΠΕ θα καταλάμβαναν το 20% του συνόλου της ενεργειακής αγοράς, καθώς κατά μέσον όρο στις ΑΠΕ μπαίνουν στο σύστημα 160 MW ετησίως και απαιτείται θεωρητικά τουλάχιστον το τεράστιο νούμερο για 2,5 GW μέχρι το 2020 για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Αντίστοιχα για την Ευρώπη τα νούμερα αυτά είναι στα 18GW.
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι Αμερικανικές εταιρίες εξετάζουν ήδη σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό, όπως συμβάινει με μεγάλη εταιρία που εδρεύει σε κεντρική πολιτεία η υλοποίηση των επενδύσεων υστερεί.
Το δεδομένο αυτό προσμετράται στην αγορά , που όπως φαίνεται το θέμα της δεν είναι η χρηματοδότηση αλλά ο μακρύς χρόνος ωρίμανσης και ολοκλήρωσης της επένδυσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης