Διεθνή

Κρίσιμες ώρες στη Βενεζουέλα - Στο τραπέζι ακόμη και στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ

Κρίσιμες ώρες στη Βενεζουέλα - Στο τραπέζι ακόμη και στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Juan Guaido, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο
Κρίσιμες είναι οι ώρες στη Βενεζουέλα, με τον στρατό της χώρας να αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων και τον ρόλο των ΗΠΑ να είναι καταλυτικός, καθώς στο τραπέζι παραμένει ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.
Ο αυτοανακηρυχθέντας μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Juan Guaido ζήτησε την επέμβαση του στρατού, ο οποίος ωστόσο - προς το παρόν - παραμένει πιστός στον πρόεδρο Maduro.
Μάλιστα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης υποσχέθηκε αμνηστία στους στρατιωτικούς που θα συνεργαστούν με στόχο την ανατροπή Maduro.
Την ίδια ώρα, ο Guaido εντείνει τις επαφές του με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ο Maduro εμφανίζεται ανυποχώρητος και απορρίπτει το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση διεξαγωγή εκλογών, ενώ σε διάστημα μιας εβδομάδας έχουν χάσει τη ζωή τους 35 άνθρωποι από τις βίαιες συγκρούσεις.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Juan Guaido, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Ναι, συζητήσαμε με τον πρόεδρο όπως και με άλλους ηγέτες της περιοχής και του κόσμου», δήλωσε ο Guaido, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Español.

Ο Trump ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που αναγνώρισε τον Guaido ως τον πρόεδρο εν ενεργεία της Βενεζουέλας.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, επικεφαλής του μοναδικού θεσμού της χώρας της Λατινικής Αμερικής υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του σοσιαλιστή προέδρου Nicolas Maduro, αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος επιχειρηματολογώντας ότι του το επιτρέπει το Σύνταγμα.

Η αντιπολίτευση διατείνεται ότι υπάρχει κενό εξουσίας: θεωρεί παράνομη τη νέα θητεία του Maduro, που ορκίστηκε και ανέλαβε τυπικά καθήκοντα τη 10η Ιανουαρίου.

«Είχα συζητήσεις όχι μόνο με την αμερικανική κυβέρνηση» αλλά και με τους προέδρους της Κολομβίας, της Χιλής, της Αργεντινής και με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Pedro Sanchez, απαρίθμησε ο Γκουαϊδό.

Μετά την Ουάσινγκτον, πολλές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής τάχθηκαν υπέρ της θέσης του Guaido, ότι στις εκλογές του 2018 που κέρδισε ο Maduro σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία και δεν μπορούν κατά συνέπεια να θεωρηθούν έγκυρες.

Από τη δική του πλευρά, ο Maduro καταγγέλλει την απόφαση του Guaido να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος βλέποντας σε αυτή την κίνηση ένα «πραξικόπημα» ενορχηστρωμένο και κατευθυνόμενο από τις ΗΠΑ.

Εξάλλου στη συνέντευξή του, ο Guaido δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τη φράση «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», που ήταν γραμμένη στο σημειωματάριο του John Bolton του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, και πρόσεξαν δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα Τύπου του κτιρίου της αμερικανικής προεδρίας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, στην ερώτηση εάν επίκειται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, ο Bolton επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.


«Δεν έχω πληροφορίες» για αυτό, διαβεβαίωσε ο Guaido.

«Αλλά βρισκόμαστε σαφώς σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.

Η πρόθεση της αντιπολίτευσης, συνέχισε, είναι να «βγούμε γρήγορα» από την κρίση, αξιοποιώντας «εργαλεία» της ίδιας της χώρας.

Η αντιπολίτευση έκανε ήδη «μεγάλες προσπάθειες, ψηφίζοντας, διαδηλώνοντας, οικοδομώντας πλειοψηφίες».

Ο Guaido δήλωσε ακόμη ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει «όλες οι χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν τη θυσία του λαού της Βενεζουέλας», της βούλησής του «να προχωρήσει μπροστά», να «σώσει τη δημοκρατία».

Πέραν των ΗΠΑ, τον Guaido υποστηρίζουν επίσης ο Καναδάς, χώρες της Λατινικής Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απεναντίας η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και το Ιράν υποστηρίζουν τον Maduro.

Επαφές με τον στρατό της Βενεζουέλας

Ο Juan Guaido, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση πραγματοποιεί παρασκηνιακές συνομιλίες με τον στρατό της χώρας, σε μια προσπάθειά της να αποσπάσει την εξουσία από τον εκλεγμένο πρόεδρο N. Maduro.
«Μια πολιτική απόφαση» της στρατιωτικής διοίκησης «που θα σέβεται το Σύνταγμα» θα ανατρέψει τον εν ενεργεία πρόεδρο Maduro, τόνισε ο 35χρονος Juan Guaido σε συνέντευξή του στην κολομβιανή εφημερίδα, El Tiempo, που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Σε ερώτηση αν οι στρατιώτες θα υπακούσουν, απάντησε: «Ναι, Το πιστεύω. Και εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε αυτή την πορεία».

ΗΠΑ: Επιβολή κυρώσεων στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας


Στην επιβολη κυρώσεων ενάντια στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, θα προχωρήσει η κυβέρνηση Trump, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο Mnuchin τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων στην εταιρεία είναι απαραίτητη και ως μέτρο πίεσης, προκειμένου η κυβέρνηση Maduro να αποχωρήσει και τα ηνία της χώρας να αναλάμβει μία «νέα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία πρώτα απ' όλα θα πατάξει τη διαφθορά».
Σημειώνεται ότι αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ασκούσαν πιέσεις στον Trump να επιβάλλει κυρώσεις στην εταιρεία, καθώς μέσω αυτής «η κυβέρνηση Maduro κατορθώνει να επιβιώνει».
Όπως ανέφερε ο John Bolton, σύμβουλος του Trump για θέματα ασφαλείας, οι κυρώσεις επισήμως θα ανακοινωθούν την Τρίτη 29/1 και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας αξίας 7 δισ. δολαρίων, ενώ αυτό το πάγωμα θα της στοιχήσει περί των 11 δισ. δολαρίων λόγω σφοδρών επιπτώσεων στις εξαγωγές της.

Lavrov: Παράνομες οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα - Στηρίζουμε τον Maduro

Παράνομες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov, τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με τον Lavrov, η Μόσχα θα προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου να στηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro.
Όπως τόνισε, οι κυρώσεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας των ΗΠΑ να σφετεριστούν τα κρατικά assets της Βενεζουέλας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης