Ενέργεια

Pyatt: Ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών για τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Pyatt: Ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών για τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα
Σημαντικά έχουν ενισχυθεί οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τον Τζ. Πάιατ
Έντονο είναι το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επένδυση σε ενεργειακούς τομείς της Ελλάδας, όπως οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα είπε από το Athens Energy Forum ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, J. Pyatt.
Ειδικότερα επισήμανε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας έχουν ενισχυθεί σημαντικά στον ενεργειακό τομέα, όπως για παράδειγμα με την έλευση αμερικανικού LNG στη Ρεβυθούσα από τη ΔΕΠΑ και τη Μυτιληναίος. Επίσης, εκτίμησε πως αυτό το κλίμα θα διατηρηθεί.
Ο ίδιος δήλωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μεγάλη συμβολή στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ παράλληλα βελτίωσε τη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως η Συμφωνία συνδέεται και με την ενεργειακή ατζέντα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για κοινά project των δύο χωρών στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως hub της ευρύτερης περιοχής, με σκοπό τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τη Ρεβυθούσα, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο ΤΑΡ, το ελληνικό τμήμα του οποίου είναι κατά 99% ολοκληρωμένο.
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την έναρξη κατασκευής του IGB καθώς και την υλοποίηση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ενώ χαρακτήρισε στρατηγικό έργο τον αγωγό EastMed, συμπληρώνοντας πάντως ότι η αγορά θα κρίνει κατά πόσο είναι βιώσιμη η κατασκευή του.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επανέλαβε, οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τη συνεργασία των εμπλεκόμενων κρατών, καθώς και την πρόσφατη δημιουργία του «Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (East Med Gas Forum).
Σύμφωνα με τον κ. Πάιτ, το αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο φέρνει μείωση των τιμών και εμποδίζει τη Ρωσία να επιβάλει τις τιμές φυσικού αερίου, ως αποκλειστικός προμηθευτής. Στον αντίποδα, όπως πρόσθεσε, έργα όπως ο Turkish Stream και ο Nord Stream II εμβαθύνουν την εξάρτηση από τη Ρωσία, λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ είναι αντίθετες.
Τέλος, ο κ. Πάιατ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας πως η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αναζητά ορυκτό πλούτο στη γεωγραφική της επικράτεια. Επίσης, δήλωσε ενθουσιασμό για τη συμμετοχή της ExxonMobil στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, εκφράζοντας αισιοδοξία για τα αποτελέσματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης