Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δραστικές αλλαγές φέρνουν στην αγορά οι δημοπρασίες φυσικού αερίου

Δραστικές αλλαγές φέρνουν στην αγορά οι δημοπρασίες φυσικού αερίου
Το μερίδιο της ΔΕΠΑ μειώνεται στο 60%και ανοίγει το παιχνίδι για τους ιδιώτες προμηθευτές 
Η μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στο 60% της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου είναι ο απώτερος στόχος του περίφημου Gas Release, το οποίο επέβαλαν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση και η εφαρμογή του έχει ήδη αρχίσει να δρομολογείται.   
Ο λόγος για τη σταδιακή αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα διαθέτει η ΔΕΠΑ προς δημοπράτηση, από 10% που ισχύει σήμερα, στο 20% έως το 2020.   
Το μέτρο αναμένεται να επιφέρει δραστική αλλαγή των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς, εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στο 60% (χωρίς να προσδιορίζεται σαφώς ο χρόνος που θα πρέπει να επιτευχθεί αυτή η μείωση) και ανάλογη αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας φυσικού αερίου στην αγορά. 
Όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές, το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά από το 2017 οπότε και θα διατεθεί προς δημοπράτηση το 16% της ποσότητας του φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΔΕΠΑ το προηγούμενο έτος, το 2018 η ποσότητα θα αυξηθεί στο 17%, το 2019 στο 18% και το 2020 στο 20%. 
Μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης για την εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ, η ΔΕΠΑ προχώρησε ήδη στη λήψη των σχετικών αποφάσεων και υπέβαλε πρόταση σταδιακής αύξησης των δημοπρατούμενων  ποσοτήτων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είχε λάβει και την αρχική απόφαση για τη δημοπράτηση του 10%  του φυσικού αερίου το 2012. 

Προτεραιότητα στις εταιρίες προμήθειας αερίου 

Με τη νέα απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016, κατ΄ αρχήν δίνεται προτεραιότητα στις εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου και προβλέπεται πως θα είναι οι μόνες που μπορούν να διεκδικήσουν τις επιπλέον ποσότητες πέραν του 10%.
Παράλληλα, ανοίγει περαιτέρω η αγορά για εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγού από την είσοδο του Σιδηρόκαστρο.  
Επίσης προβλέπεται ότι εντός των ποσοτήτων του 10% το ανώτατο όριο συμμετοχής ανά παίκτη σε κάθε δημοπρασία, θα μπορεί να φθάνει στο 20% έναντι του 15% που ισχύει σήμερα.
Πρόβλεψη που εκτιμάται ωφελεί κυρίως της ΕΠΑ που θα μπορούν να προμηθεύονται μεγαλύτερες ποσότητες φθηνότερου αερίου. 
Έχει ενδιαφέρον ότι στις συμπληρωματικές ποσότητες, δηλαδή αυτές που είναι άνω του 10% δεν τίθεται ανώτατο όριο ανά υποψήφιο αγοραστή. 
Με άλλα λόγια ένας και μόνο υποψήφιος αγοραστής θα μπορούσε να «χτυπήσει» το σύνολο της ποσότητας εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές και ικανό μέγεθος να ανταγωνιστεί τη ΔΕΠΑ. 
Επιπλέον η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προβλέπει ότι οι εταιρίες προμήθειας και οι πελάτες της ΔΕΠΑ θα έχουν ίση μεταχείριση όσον αφορά στην ευελιξία της χρήσης του αερίου που αγοράζουν.
Σε ότι αφορά το μερίδιο της ΔΕΠΑ στην αγορά, η απόφαση προβλέπει ότι το πρόγραμμα δημοπρασιών θα επανεξεταστεί, μετά από αίτημα της ΔΕΠΑ, όταν το μερίδιο μειωθεί κάτω από 60%. 
Η αναφορά αυτή δεν έχει χρονικό προσδιορισμό, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι σε άλλο σημείο της απόφασης προβλέπεται πως το τρέχον πρόγραμμα δημοπρασιών έχει διάρκεια έως το 2022. 
Σημειώνεται ότι η απόφαση εξαιρεί από τον υπολογισμό των προς δημοπράτηση ποσοτήτων τις εξαγωγές της ΔΕΠΑ. 

Οι μεγάλοι παίκτες 

Τέλος με την απόφαση αναθεωρούνται τα όρια δέσμευσης δυναμικότητας του αγωγού εκ μέρους της ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι στο Σιδηρόκαστρο η ΔΕΠΑ μπορεί δεσμεύει μέχρι το 67% της σημερινής συνολικής δυναμικότητας (121.608MWh) του αγωγού ενώ στους Κήπους  και τη Ρεβυθούσα τα ανώτατα όρια  παραμένουν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή σε ποσοστό 55% και 40% της εκάστοτε συνολικής δυναμικότητας κάθε σημείου, αντίστοιχα. 
Η πρώτη δημοπρασία με βάση τα νέα δεδομένα αναμένεται να γίνει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2017. 
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι οι τρεις σημαντικότεροι παίκτες στην νέα αυτή αγορά που ανοίγει περεταίρω μέσω των δημοπρασιών είναι η M&M Gas των ομίλων Μυτιληναίου και Motor Oil, ο Ήρωνας του ομίλου Περιστέρη και η Green Steel – Cedalion του ομίλου Μάνεση.

www.worldenergynews.gr



    

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης