Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Με στελέχωση Αριάδνης και σύνταξη τευχών δημοπράτησης της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική απαντούν ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ στον Euroasia

Με στελέχωση Αριάδνης και σύνταξη τευχών δημοπράτησης της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική απαντούν ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ στον Euroasia

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, αλλά και η μελέτη για την οριστικοποίηση του WACC 

Πρόσω ολοταχώς έχει βάλει ο ΑΔΜΗΕ για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής.
Με ορίζοντα προκήρυξης του διαγωνισμού το τέλος Φεβρουαρίου ή το αργότερο τις αρχές Μαρτίου όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αυτή την περίοδο προωθείται η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό της «Αριάδνης», δηλαδή της εταιρίας ειδικού σκοπού που ίδρυσε ο ΑΔΜΗΕ και στην οποία έχει ανατεθεί από τη ΡΑΕ η προώθηση του έργου.
Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκεται η κατάρτιση των τευχών δημοπράτησης του έργου, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη χρηματοδότησή του.
Την ίδια ώρα η ένταση στις σχέσεις της ελληνικής πλευράς με την κυπριακών συμφερόντων εταιρία Euroasia αυξάνεται.
Ενδεικτική του κλίματος ήταν η πρόσφατη επιστολή της εταιρίας προς τη ΡΑΕ, μέσω της οποίας την κατηγορεί για «κατ’ εξακολούθηση και επί μακρόν παράνομες ενέργειες» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δικαστικής εμπλοκής γύρω από το έργο.

«Πόλεμος» μέσω επιστολών

Όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, η ΡΑΕ με επιστολή της κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να γνωστοποιήσουν στην ίδια, στη Ρυθμιστική Αρχή Κύπρου (ΡΑΕΚ) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωπο για την τεχνική επιτροπή διαλειτουργικότητας του έργου.

Στην απαντητική επιστολή του, η οποία κοινοποιείται και στην Ε.Ε., στον ACER, στον ΑΔΜΗΕ και στον Διαχειριστή Συστήματος Κύπρου, ο Euroasia κατηγορεί τη ΡΑΕ ότι επιχειρεί να ασκήσει αρμοδιότητες για το σύνολο του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος, την καλεί να ανακαλέσει τις αποφάσεις που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα και αρνείται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΡΑΕ για ορισμό εκπροσώπου για την Επιτροπή Διαλειτουργικότητας.
Πάντως όλα αυτά φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις της ελληνικής πλευράς αφού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε την Τρίτη (22/1) ότι η προκήρυξη της Μεγάλης Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής θα γίνει από την εταιρία Αριάδνη τον Μάρτιο ενώ σε ότι αφορά τη Μικρή Διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου το έργο προχωρεί με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες, δηλαδή τα μέσα του 2020.     

Προσδιορισμός του ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου

Την ίδια ώρα η ΡΑΕ μελετά το WACC της διασύνδεσης δηλαδή το ποσοστό απόδοσης κεφαλαίου που θα εγκρίνει ως εύλογο.
Από το WACC εξαρτάται το ύψος των τελών χρήσης του δικτύου, τα οποία θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές αλλά και βεβαίως το έσοδο της εταιρίας που θα κατασκευάσει το έργο.
Η απόδοση κεφαλαίου για το τμήμα Αττική – Κρήτη του συνολικού PCI Αττική – Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ, είχε οριστεί, κατά τον επιμερισμό κόστους που είχαν συμφωνήσει οι Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Κύπρου, στο 7,3%.
Ωστόσο φαίνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ ζητάει ποσοστό σημαντικά υψηλότερο.

Πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, για έργα που χαρακτηρίζονται ως μείζονος σημασίας, η Ρυθμιστική Αρχή μπορεί να αυξήσει το WACC έως και 2,5%.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της ΔΕΔΑ, δηλαδή της θυγατρικής της ΔΕΠΑ που διαχειρίζεται το δίκτυο μέσης πίεσης, η οποία σχεδιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου και στην οποία η ΡΑΕ έχει αναγνωρίσει WACC 9,23%.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης