Η μέση ΟΤΣ για το 2018 διαμορφώθηκε σε 60,3 ευρώ /MWh, ενώ το 2019 προβλέπεται να φτάσει τα 63 ευρώ
Στα 71,25 ευρώ ανά MWh διαμορφώθηκε η μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος, δηλαδή η χονδρική τιμή του ρεύματος για το Δεκέμβριο του 2018 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι η αυξητική τάση θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο οπότε και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλότερη λόγω των καιρικών συνθηκών.
Η αυξητική πορεία της χονδρικής τιμής του ρεύματος ξεκίνησε στα μέσα του 2018 και οφείλεται κατά κύριο λόγω στην εκτίναξη της τιμής των ρύπων αλλά και στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, το οποίο ως γνωστόν ακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα χαμηλά των 44,28 ευρώ ανά MWh του Μαρτίου, η μέση ΟΤΣ έφθασε στα 60,69 ευρώ/MWh τον Ιούνιο, στα 67,06 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο και στα 71,25 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο.
Έτσι η μέση ΟΤΣ του 2018 διαμορφώθηκε σε 60,3 ευρώ /MWh, ενώ για το 2019 η πρόβλεψη είναι για 63 ευρώ/MWh.
Υπό πίεση η ΔΕΗ
Η αύξηση της ΟΤΣ ασκεί ισχυρές πιέσεις στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη απ’ όλους τη ΔΕΗ, καθώς αυτή ελέγχει το 80% της λιανικής αγοράς και μόλις το 50% της παραγωγής.
Με άλλα λόγια η ΔΕΗ καλείται να αγοράσει περίπου το 25-30% του ρεύματος που προμηθεύει τους πελάτες της από την χονδρική αγορά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια της με βάση την εξέλιξη της ΟΤΣ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη έκκληση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη προς την κυβέρνηση για έγκριση της υιοθέτησης ρήτρας ΟΤΣ στα τιμολόγια λιανικής, η απάντηση ήταν άμεση, σαφής και κατηγορηματική από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη: «Οι τιμές του ρεύματος δεν αυξάνονται μέχρι τις εκλογές».
Η έκκληση Παναγιωτάκη λοιπόν απορρίφθηκε εντείνοντας τις πιέσεις προς τη ΔΕΗ, αλλά και τους ιδιώτες προμηθευτές που λόγω του ανταγωνισμού καλούνται επίσης να απορροφήσουν την αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος περιορίζοντας ή και μηδενίζοντας τα περιθώρια κέρδους τους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το μερίδιο των ιδιωτών προμηθευτών μειώθηκε το Δεκέμβριο.
Η μόνη λύση που έχει στη διάθεση της η ΔΕΗ για να περιορίσει τις απώλειες από την αύξηση του κόστους της είναι να μειώσει ή και να καταργήσει την έκπτωση 15% που παρέχει στους συνεπείς καταναλωτές. Μια τέτοια λύση θα διευκόλυνε και τους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι εφαρμόζουν την έκπτωση συνέπειας.
Όμως, είναι δίκοπο μαχαίρι για τη ΔΕΗ, αφού καταργώντας την έκπτωση συνέπειας φοβάται ότι θα χάσει του «καλούς» πελάτες της προς τον ανταγωνισμό και θα δει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της που ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ να αυξάνονται.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού
Την ίδια ώρα οι ιδιώτες «παίκτες» της αγοράς ηλεκτρισμού είναι μάλλον ευχαριστημένοι από την εξέλιξη της ΟΤΣ καθώς οι μεν καθετοποιημένες εταιρίες πουλάνε ρεύμα στη χονδρική σε υψηλές τιμές καλύπτοντας έτσι τις απώλειες από την άνοδο της τιμής των ρύπων, ενώ στη λιανική έχουν καλύψει τις ανάγκες των πελατών τους με προϊόντα ΝΟΜΕ που τους εξασφαλίζουν περιθώρια προσφοράς ανταγωνιστικών τιμών.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις πάντως η ΔΕΗ δεν έχει μόνο απώλειες από την εξέλιξη της ΟΤΣ, αφού η άνοδός της αποτελεί σήμα προς τους υποψήφιους αγοραστές των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας ότι οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά μπορούν να καλύψουν τα κόστη λειτουργίας των μονάδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το Δεκέμβριο η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ έφθασε στο 40,05% του συνόλου, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου διαμορφώθηκε σε 40,26%.
Μάλιστα το 4,45% της συνολικής παραγωγής παρήχθη από τη Μελίτη και το 6,97% από τις δυο υπό πώληση μονάδες της Μεγαλόπολης.
www.worldenergynews.gr