Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σενάρια μεγάλων αλλαγών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φέρνουν οι Θεσμοί στην Αθήνα

Σενάρια μεγάλων αλλαγών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φέρνουν οι Θεσμοί στην Αθήνα
Ανησυχίες της Κομισιόν για το έλλειμμα απελευθέρωσης της αγοράς που ανέδειξε η ενεργειακή κρίση
Αντιμέτωπη με σενάρια νέων μεγάλων αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ενδεχομένως πώλησης λιγντικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, αναμένεται να βρεθεί η κυβέρνηση κατά την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων αυτό θα συμβεί στις 26 Ιανουαρίου και όπως όλα δείχνουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και ειδικότερα στην αγορά ηλεκτρισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.
Άλλωστε αυτό έγινε σαφές και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. 
Ο κ. Μοσκοβισί έθεσε στην κορυφή της ατζέντας των εκκρεμοτήτων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειες προκαλώντας ερωτηματικά αφού σχεδόν την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι τα ζητήματα της ενέργειας δεν θα αποτελέσουν αιτία για να μπλοκάρει η διαπραγμάτευση. 
Όμως όλα δείχνουν ότι ο κ. Μοσκοβισί μιλούσε μετά λόγου γνώσεως, αφού η Κομισιόν παρακολούθησε στενά τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης και πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αποφασισμένη να επιβάλει σημαντικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε πραγματική απελευθέρωση της αγοράς. 
Η τακτική της δεσπόζουσας εταιρίας, η οποία επιχείρησε να αξιοποιήσει την κρίση για να δημιουργήσει τεχνητό πλεονέκτημα στις λιγνιτικές μονάδες της προβληματίζει έντονα την Κομισιόν. 
Και τούτο διότι η συγκεκριμένη τακτική είχε ως αποτέλεσμα σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας η Οριακή Τιμή του Συστήματος να παραμένει καρφωμένη στα 60 ευρώ ανά MWh  τη στιγμή που στις γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, οι ίδιες συνθήκες είχαν οδηγήσει σε τιμές χονδρικής άνω των 100 ευρώ ανά MWh. 
Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι στην εγχώρια αγορά οι τιμές παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα χωρίς να αποτυπώνουν την αύξηση της ζήτησης,  απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές επί ένα 48ωρο, γεγονός που έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στη Κομισιόν.     
Το φαινόμενο επιχειρήθηκε να επαναληφθεί την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο (12 και 13 Ιανουαρίου) αλλά η παγωνιά και τα χαμηλά αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά λόγω της υπεράντλησης του προηγούμενου διαστήματος, δε έδωσαν την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ελέγξει την Οριακή Τιμή του Συστήματος η οποία έφθασε σε κάποιες στιγμές κοντά στα 150 ευρώ ανά MWh. 
Βεβαίως η ΔΕΗ από την πλευρά της, με αφορμή την προηγούμενη έξαρση της κρίσης απέδιδε ευθέως το πρόβλημα στις εξαγωγές και μιλούσε «τεχνητή αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος που επιδιώχθηκε αποδείχθηκε από ορισμένους» και η οποία όπως υποστήριξε αποδείχθηκε ατελέσφορη πέραν των οικονομικών επιπτώσεων που είχε.



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης