Αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της βρίσκεται η Βρετανία - Πώς μπορεί να αντιδράσει
Σε πραγματικά αχαρτογράφητα ύδατα εισέρχεται η Βρετανία, μετά την απόφαση του συντριπτικού ποσοστού των βουλευτών να καταψηφίσει τη συμφωνία της Theresa May με την ΕΕ για το Brexit και τις σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών.
Η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15/1 ήταν μία ήττα άνευ προηγουμένου για τη Βρετανή πρωθυπουργό, με δεδομένο ότι 182 βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, ψήφισαν κατά της συμφωνίας.
Σημειώνεται ότι 432 βουλευτές ψήφισαν κατά και μόλις 202 υπέρ, ενώ η πρώτη αντίδραση από πλευράς του Εργατικού κόμματος ήταν να καταθέσει πρόταση μομφής, η συζήτηση της οποίας ξεκινά στις 16/1 και η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη 17/1.
Όπως ήταν απόλυτα φυσικό έντονες ήταν οι αντιδράσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων, με όλους, όμως, τους παράγοντες να στέλνουν στη Βρετανία το μήνυμα ότι «είτε θα δεχθείτε τη συμφωνία ως έχει, είτε δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία».
Ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, πέραν πάσης αμφιβολίας μπορεί να προκαλέσει χάος στη χώρα και όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά και τις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως μετοχές εταιρειών που έχουν υψηλή έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ίσως και γι’ αυτό ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi φρόντισε να υπενθυμίσει προς κάθε ενδιαφερόμενο –σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- ότι η τράπεζα θα στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο και με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.
Η πρόταση μομφής των Εργατικών - Στη... γωνία η May
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη 16/1.
Ένας εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι το κόμμα πιστεύει ότι η πρότασης μομφής, την οποία υπέβαλε απόψε, "θα μπορούσε να συμβεί περισσότερες από μία φορές", αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπερψησιτεί αύριο, ενδέχεται να την υποβάλουν ξανά.
"Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στην άκρη", είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας σε δημοσιογράφους.
"Χρειάζεται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε μια νέα ομάδα η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της χώρας και του κοινοβουλίου για να διαπραγματευτεί μια διαφορετική συμφωνία, μια συφωνία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, είτε ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης είτε υπέρ της παραμονής", πρόσθεσε.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυρία May υποστήριξε ότι «οι βουλευτές μας έδειξαν τι δεν θέλουν, αλλά δεν μας έχουν δείξει ακόμη τι ακριβώς θέλουν.
Σαφώς θα υπάρξει συζήτηση για την πρόταση μομφής αύριο Τετάρτη 16/1.
Θα έχω, όμως, συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων προκειμένου να μου καταθέσουν τις απόψεις τους και να μου πουν ποιες λύσεις είναι αποδεκτές κατά τη δική τους γνώμη».
Πάντως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May δεν σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε απόψε ο εκπρόσωπός της.
Είναι ωστόσο δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια επικοινωνία με την ευρωπαϊκή ηγεσία εντός των επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δεν σχεδιάζεται επίσης να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο αύριο, καθώς θα συζητείται στο κοινοβούλιο η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού.
Η συζήτηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13.00 και να ολοκληρωθεί περί τις 19.00, ώρα Λονδίνου.
Όπως είπε, αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έχει στη διάθεσή της 14 ημερολογιακές ημέρες για να προσπαθήσει να την ανακτήσει.
Πιστεύει όμως ότι η May χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, καθώς τόσο το ιρλανδικό κόμμα DUP όσο και οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers του κόμματός της δηλώνουν ότι θα την στηρίξουν.
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η May δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά είναι επικεντρωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση του Brexit και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποχώρηση από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.
Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.
Κομισιόν: Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε τη συμφωνία για το Brexit - Θα εξεταστεί πιθανό αίτημα παράτασης
Η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση, καθιστά σαφές για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της ΕΕ, προς το παρόν δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit, πρόσθεσε.
Καταρτίζουν πρόταση για αναβολή της αποχώρησης από την ΕΕ
Βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, τόνισαν υπουργοί της κυβέρνησης σε επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αποκάλυψε πηγή που συμμετείχε στη συνδιάλεξη.
Αφού η συμφωνία που έκλεισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May με την ΕΕ απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες βράδυ, στη συζήτηση κορυφαίων κυβερνητικών υπουργών και επιχειρηματιών συζητήθηκε το ενδεχόμενο η ημερομηνία του Μπρέξιτ - θεωρητικά η 29η Μαρτίου 2019 - να αναβληθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών Philip Hammond, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Greg Klark και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Steven Barkley ανέφεραν ότι «καταρτίζεται μια πρόταση για την καθυστέρηση (της εφαρμογής) του Άρθρου 50», σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση και μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες έθεσαν επίσης το ζήτημα της πιθανότητας το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
«Κάνουν φιλότιμη προσπάθεια για να πείσουν πως ξέρουν τι θα γίνει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει», σχολίασε η πηγή αυτή. «Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε τι θα φέρει η προσπάθεια δημιουργίας συναίνεσης στο κοινοβούλιο».
Citi: Πολύ υψηλή η πιθανότητα να καθυστερήσει το Brexit και να μη γίνει στις 29/3
Για πολύ υψηλή πιθανότητα να καθυστερήσει το Brexit και να μην πραγματοποιηθεί όπως έχει καθοριστεί στις 29 Μαρτίου κάνει λόγο η Citi με αφορμή την χθεσινή απόρριψη της συμφωνίας της πρωθυπουργού Theresa May από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Μετά την εμφατική απόρριψη της συμφωνίας, το να γίνουν μικρές τροποποιήσεις δεν θα αρκούσε για να περάσει η συμφωνία.
Η πιθανότητα παράτασης της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 είναι τώρα πολύ υψηλή.
Το ενδεχόμενο ματαίωσης της αποχώρησης βρίσκεται επίσηςσε άνοδο» αναφέρει στο σημείωμα της η Citi.
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων
Η πρώτη αντίδραση για το αποτέλεσμα προήλθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter εκφράζει την απορία «τι ακριβώς θέλουν αυτοί που είναι αντίθετοι στη συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας;».
Ανάλογη απογοήτευση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean - Claude Juncker, εκ νέου μέσω του Twitter: «Με λύπη έμαθα το αποτέλεσμα στη βρετανική Βουλή.
Προτρέπω τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Ο χρόνος έχει, σχεδόν, τελειώσει».
Απογοητευμένος εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, δηλώνοντας ότι: «Είναι μία πικρή ημέρα για την Ευρώπη.
Είμαστε καλά προετοιμασμένοι, αλλά ένα σκληρό Brexit είναι η λιγότερο ελκυστική επιλογή τόσο για την ΕΕ όσο και για τη Βρετανία».
Το Λουξεμβούργο εντείνει τις προετοιμασίες του για να αντιμετωπίσει μια "χαοτική" έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο.
"Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε", έγραψε στο Twitter ο Ξαβιέ Μπετέλ.
"Οι εσωτερικές προετοιμασίες μας για να περιορίσουμε τη ζημιά στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας θα προχωρήσουν ολοταχώς", πρόσθεσε.
Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, σκοπεύει να προωθήσει προς ψήφιση ένα "μέγα" νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, εφόσον υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το υπουργικό συμβούλιο άρχισε να συζητά το σχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα.
"Φυσικά δεν θέλουμε να χρειαστεί να το κάνουμε, κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θα εργαστούμε για το αποφύγουμε", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σάιμον Κόβενι.
Moscovici: Κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά σε αυτό
Την θέση ότι ούτε η ΕΕ ούτε η Μεγάλη Βρετανία επιθυμούν ένα Brexit χωρίς συμφωνία διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici.
«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κοντά σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που κανένα από τα δύο μέρη δεν θέλει» είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό France 2 ο Moscovici ύστερα από τη συντριπτική κοινοβουλευτική ήττα που υπέστη η πρωθυπουργός Theresa May κατά την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ερωτηθείς για το εάν η Βρετανία θα μπορούσε να έχει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια στροφή 180 μοιρών και σε μια απόφαση παραμονής στην ΕΕ, ο Moscovici είπε πως όπως έχουν αποφανθεί τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, αυτό είναι νομικά εφικτό.
Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα
Αυτό που θα πρέπει να αποκλεισθεί είναι η παραίτηση της May.
Υπάρχουν ήδη μια σειρά εναλλακτικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα:
1) Να έλθει η κυβέρνηση με νέο σχέδιο αποχώρησης στη Βουλή σε μια εβδομάδα
2) Να μεταβεί η May αμέσως στις Βρυξέλλες για να εκθέσει στην διαπραγματευτική ομάδα τα σημεία διαφωνίας των βουλευτών
3) Να προτείνει εναλλακτική λύση όσον αφορά το backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, το αγκάθι που οδήγησε στην απόρριψη της Συμφωνίας.
Παράλληλα θα κρατήσει όλα τα υπόλοιπα σημεία της που αφορούν το καθεστώς των 3.5 εκατ. ευρωπαίων πολιτών, που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1 εκατ. βρετανών που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ελεύθερο εμπόριο, τη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και επιστημονικής έρευνας, την 18μηνη μεταβατική περίοδο, δηλαδή το σύνολο των ήδη συμφωνηθέντων.
Με ανοιχτά όλα τα χαρτιά της, η May θα διαπραγματευθεί δίχως το άγχος του τι θα αποφασίσει το Κοινοβούλιο.
Από πλευράς βουλευτών, θα είναι αδύνατον να απορρίψουν μια βελτιωμένη συμφωνία για το backstop και να επωμισθούν το βάρος μιας άναρχης εξόδου που δεν την επιθυμεί κανείς.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15/1 ήταν μία ήττα άνευ προηγουμένου για τη Βρετανή πρωθυπουργό, με δεδομένο ότι 182 βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, ψήφισαν κατά της συμφωνίας.
Σημειώνεται ότι 432 βουλευτές ψήφισαν κατά και μόλις 202 υπέρ, ενώ η πρώτη αντίδραση από πλευράς του Εργατικού κόμματος ήταν να καταθέσει πρόταση μομφής, η συζήτηση της οποίας ξεκινά στις 16/1 και η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη 17/1.
Όπως ήταν απόλυτα φυσικό έντονες ήταν οι αντιδράσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων, με όλους, όμως, τους παράγοντες να στέλνουν στη Βρετανία το μήνυμα ότι «είτε θα δεχθείτε τη συμφωνία ως έχει, είτε δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία».
Ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, πέραν πάσης αμφιβολίας μπορεί να προκαλέσει χάος στη χώρα και όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά και τις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως μετοχές εταιρειών που έχουν υψηλή έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ίσως και γι’ αυτό ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi φρόντισε να υπενθυμίσει προς κάθε ενδιαφερόμενο –σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- ότι η τράπεζα θα στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο και με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.
Η πρόταση μομφής των Εργατικών - Στη... γωνία η May
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη 16/1.
Ένας εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι το κόμμα πιστεύει ότι η πρότασης μομφής, την οποία υπέβαλε απόψε, "θα μπορούσε να συμβεί περισσότερες από μία φορές", αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπερψησιτεί αύριο, ενδέχεται να την υποβάλουν ξανά.
"Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στην άκρη", είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας σε δημοσιογράφους.
"Χρειάζεται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε μια νέα ομάδα η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της χώρας και του κοινοβουλίου για να διαπραγματευτεί μια διαφορετική συμφωνία, μια συφωνία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, είτε ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης είτε υπέρ της παραμονής", πρόσθεσε.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυρία May υποστήριξε ότι «οι βουλευτές μας έδειξαν τι δεν θέλουν, αλλά δεν μας έχουν δείξει ακόμη τι ακριβώς θέλουν.
Σαφώς θα υπάρξει συζήτηση για την πρόταση μομφής αύριο Τετάρτη 16/1.
Θα έχω, όμως, συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων προκειμένου να μου καταθέσουν τις απόψεις τους και να μου πουν ποιες λύσεις είναι αποδεκτές κατά τη δική τους γνώμη».
Πάντως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May δεν σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε απόψε ο εκπρόσωπός της.
Είναι ωστόσο δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια επικοινωνία με την ευρωπαϊκή ηγεσία εντός των επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δεν σχεδιάζεται επίσης να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο αύριο, καθώς θα συζητείται στο κοινοβούλιο η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού.
Η συζήτηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13.00 και να ολοκληρωθεί περί τις 19.00, ώρα Λονδίνου.
Όπως είπε, αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έχει στη διάθεσή της 14 ημερολογιακές ημέρες για να προσπαθήσει να την ανακτήσει.
Πιστεύει όμως ότι η May χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, καθώς τόσο το ιρλανδικό κόμμα DUP όσο και οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers του κόμματός της δηλώνουν ότι θα την στηρίξουν.
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η May δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά είναι επικεντρωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση του Brexit και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποχώρηση από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.
Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.
Κομισιόν: Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε τη συμφωνία για το Brexit - Θα εξεταστεί πιθανό αίτημα παράτασης
Η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση, καθιστά σαφές για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της ΕΕ, προς το παρόν δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit, πρόσθεσε.
Καταρτίζουν πρόταση για αναβολή της αποχώρησης από την ΕΕ
Βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, τόνισαν υπουργοί της κυβέρνησης σε επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αποκάλυψε πηγή που συμμετείχε στη συνδιάλεξη.
Αφού η συμφωνία που έκλεισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May με την ΕΕ απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες βράδυ, στη συζήτηση κορυφαίων κυβερνητικών υπουργών και επιχειρηματιών συζητήθηκε το ενδεχόμενο η ημερομηνία του Μπρέξιτ - θεωρητικά η 29η Μαρτίου 2019 - να αναβληθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών Philip Hammond, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Greg Klark και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Steven Barkley ανέφεραν ότι «καταρτίζεται μια πρόταση για την καθυστέρηση (της εφαρμογής) του Άρθρου 50», σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση και μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες έθεσαν επίσης το ζήτημα της πιθανότητας το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
«Κάνουν φιλότιμη προσπάθεια για να πείσουν πως ξέρουν τι θα γίνει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει», σχολίασε η πηγή αυτή. «Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε τι θα φέρει η προσπάθεια δημιουργίας συναίνεσης στο κοινοβούλιο».
Citi: Πολύ υψηλή η πιθανότητα να καθυστερήσει το Brexit και να μη γίνει στις 29/3
Για πολύ υψηλή πιθανότητα να καθυστερήσει το Brexit και να μην πραγματοποιηθεί όπως έχει καθοριστεί στις 29 Μαρτίου κάνει λόγο η Citi με αφορμή την χθεσινή απόρριψη της συμφωνίας της πρωθυπουργού Theresa May από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Μετά την εμφατική απόρριψη της συμφωνίας, το να γίνουν μικρές τροποποιήσεις δεν θα αρκούσε για να περάσει η συμφωνία.
Η πιθανότητα παράτασης της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 είναι τώρα πολύ υψηλή.
Το ενδεχόμενο ματαίωσης της αποχώρησης βρίσκεται επίσηςσε άνοδο» αναφέρει στο σημείωμα της η Citi.
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων
Η πρώτη αντίδραση για το αποτέλεσμα προήλθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter εκφράζει την απορία «τι ακριβώς θέλουν αυτοί που είναι αντίθετοι στη συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας;».
Ανάλογη απογοήτευση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean - Claude Juncker, εκ νέου μέσω του Twitter: «Με λύπη έμαθα το αποτέλεσμα στη βρετανική Βουλή.
Προτρέπω τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Ο χρόνος έχει, σχεδόν, τελειώσει».
Απογοητευμένος εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, δηλώνοντας ότι: «Είναι μία πικρή ημέρα για την Ευρώπη.
Είμαστε καλά προετοιμασμένοι, αλλά ένα σκληρό Brexit είναι η λιγότερο ελκυστική επιλογή τόσο για την ΕΕ όσο και για τη Βρετανία».
Το Λουξεμβούργο εντείνει τις προετοιμασίες του για να αντιμετωπίσει μια "χαοτική" έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο.
"Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε", έγραψε στο Twitter ο Ξαβιέ Μπετέλ.
"Οι εσωτερικές προετοιμασίες μας για να περιορίσουμε τη ζημιά στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας θα προχωρήσουν ολοταχώς", πρόσθεσε.
Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, σκοπεύει να προωθήσει προς ψήφιση ένα "μέγα" νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, εφόσον υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το υπουργικό συμβούλιο άρχισε να συζητά το σχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα.
"Φυσικά δεν θέλουμε να χρειαστεί να το κάνουμε, κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θα εργαστούμε για το αποφύγουμε", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σάιμον Κόβενι.
Moscovici: Κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά σε αυτό
Την θέση ότι ούτε η ΕΕ ούτε η Μεγάλη Βρετανία επιθυμούν ένα Brexit χωρίς συμφωνία διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici.
«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κοντά σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που κανένα από τα δύο μέρη δεν θέλει» είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό France 2 ο Moscovici ύστερα από τη συντριπτική κοινοβουλευτική ήττα που υπέστη η πρωθυπουργός Theresa May κατά την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ερωτηθείς για το εάν η Βρετανία θα μπορούσε να έχει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια στροφή 180 μοιρών και σε μια απόφαση παραμονής στην ΕΕ, ο Moscovici είπε πως όπως έχουν αποφανθεί τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, αυτό είναι νομικά εφικτό.
Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα
Αυτό που θα πρέπει να αποκλεισθεί είναι η παραίτηση της May.
Υπάρχουν ήδη μια σειρά εναλλακτικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα:
1) Να έλθει η κυβέρνηση με νέο σχέδιο αποχώρησης στη Βουλή σε μια εβδομάδα
2) Να μεταβεί η May αμέσως στις Βρυξέλλες για να εκθέσει στην διαπραγματευτική ομάδα τα σημεία διαφωνίας των βουλευτών
3) Να προτείνει εναλλακτική λύση όσον αφορά το backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, το αγκάθι που οδήγησε στην απόρριψη της Συμφωνίας.
Παράλληλα θα κρατήσει όλα τα υπόλοιπα σημεία της που αφορούν το καθεστώς των 3.5 εκατ. ευρωπαίων πολιτών, που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1 εκατ. βρετανών που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ελεύθερο εμπόριο, τη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και επιστημονικής έρευνας, την 18μηνη μεταβατική περίοδο, δηλαδή το σύνολο των ήδη συμφωνηθέντων.
Με ανοιχτά όλα τα χαρτιά της, η May θα διαπραγματευθεί δίχως το άγχος του τι θα αποφασίσει το Κοινοβούλιο.
Από πλευράς βουλευτών, θα είναι αδύνατον να απορρίψουν μια βελτιωμένη συμφωνία για το backstop και να επωμισθούν το βάρος μιας άναρχης εξόδου που δεν την επιθυμεί κανείς.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr