Τελευταία Νέα
Διεθνή

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε BBB (high) η Ιταλία - Σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε BBB (high) η Ιταλία - Σταθερό το trend
Η DBRS δε μεταβάλλει τις αξιολογήσεις της Ιταλίας
Σε «BBB (high)» και «BBB (high)» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η DBRS, χωρίς να μεταβάλλει τις σταθερές προοπτικές (trend).
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της, ακόμα και όταν η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.
Η Ιταλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μεταποιητική οικονομία στην Ευρώπη.
Από το 2011, η θέση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει βελτιωθεί σημαντικά παρουσιάζοντας πλέον πλεόνασμα 2,7% του ΑΕΠ, ενώ η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση (NIIP) είναι σχεδόν ισοσκελισμένη.
Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των προηγμένων χωρών, γεγονός που μετριάζει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επιπλέον, παρά τον πολύ υψηλό λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, που υπολογίζεται σε 131,7% το 2018, το κόστος διαμορφώνεται στο 2,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο του σε περίπου τρεις δεκαετίες.
«Η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης αντανακλά το συνδυασμό δύο παραγόντων.
Πρώτον, η ιταλική κυβέρνηση, με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της σε πιο συντηρητικό επίπεδο, απέφυγε την έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και μείωσε, έστω και μετρίως, το κόστος των ομολόγων.
Δεύτερον, παρόλο που οι εγχώριες τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των αυξημένων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και της χαμηλής ανάπτυξης, σημειώνουν πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που βελτιώνει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα του τραπεζικού συστήματος».
Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό σκηνικό, η πιθανότητα ανασχηματισμού της κυβέρνησης ή πρόωρων εκλογών παραμένει υψηλό.
Ενώ αυτό αυξάνει τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια νέα κυβέρνηση με πιο μετριοπαθή ατζέντα.
«Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να παρεκκλίνει από την προηγούμενη πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης, εφαρμόζοντας αύξηση των τρεχουσών δαπανών με στόχο την ενίσχυση της αύξησης του ΑΕΠ.
Αντανακλώντας τις υποσχέσεις για την εκλογική καμπάνια, η νέα στρατηγική βασίζεται κυρίως στην ανακατανομή των πόρων, ενισχύοντας τον μηχανισμό της φτώχειας (εισόδημα της ιθαγένειας), συνδέοντάς την εν μέρει με ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας και διευκολύνοντας τις απαιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης για τρία χρόνια.
Τα μέτρα αυτά θα συνεπαγόταν σημαντική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος», σχολιάζεται.
Σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 10%, από περίπου 16% το δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Αναμένεται περαιτέρω μείωση.
Ωστόσο, η κερδοφορία παραμένει περιορισμένη, αντανακλώντας το χαμηλό περιβάλλον επιτοκίων, τον υψηλό ανταγωνισμό της αγοράς και την ευπάθεια των τραπεζών στην αστάθεια της αγοράς και την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Ο οίκος αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 0,9% και 1% τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, από 1,6% το 2017.
Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, θα αυξηθεί στο 2% το 2019 από 1,9% το 2018 -και 2,4% το 2017.
Τέλος, το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει ελαφρά, στο 130,7% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, από 131,7% και 131,2% το 2018 και το 2017, αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης