Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Η ανοιχτή σύγκρουση ΑΔΜΗΕ - Euroasia υπονομεύει τη διασύνδεση Αττικής με Κρήτη - Ποιοί ευθύνονται

Η ανοιχτή σύγκρουση ΑΔΜΗΕ - Euroasia υπονομεύει τη διασύνδεση Αττικής με Κρήτη - Ποιοί ευθύνονται

Μετά τον ΑΔΜΗΕ και η κυπριακή εταιρία σχεδιάζει να προχωρήσει σε διαγωνισμό για το ίδιο ακριβώς έργο

Συνεχίζεται το αλαλούμ γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, καθώς τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία EuroAsia Interconnector εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ξεχωριστούς διαγωνισμούς για την ανάθεση της κατασκευής του ίδιου έργου.  
Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ των σχέσεων του ΑΔΜΗΕ με τον EuroAsia Interconnector, που διαρκεί εδώ και αρκετούς μήνες, καταγράφηκε χθες (10/1) όταν η κυπριακή εταιρία ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην επιλογή των προμηθευτών για την 1η φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας έχει προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το σύνολο της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Αττική και όπως αναφέρει στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν όλες οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου, με τις οποίες συνομίλησε προκειμένου να προχωρήσει στη διατύπωση των τευχών δημοπράτησης και πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών. 
Αντιστοίχως τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρία Αριάδνη που έχει συσταθεί από τον ΑΔΜΗΕ ως εταιρία ειδικού σκοπού για την κατασκευή της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική και έχει λάβει στις σχετικές εγκρίσεις από τη ΡΑΕ ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας επί των τεχνικών προδιαγραφών του έργου Κρήτη - Αττική.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει η ανάρτηση των τευχών δημοπράτησης του έργου εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 όπως έχει δημόσια δεσμευθεί τόσο ο επικεφαλείς του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, όσο και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Κίνηση εντυπωσιασμού

Έτσι η ανακοίνωση της εταιρίας EuroAsia αντιμετωπίζεται από την ελληνική πλευρά ως μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά και ως μια έμμεση απάντηση στις κινήσεις της Αριάδνης, χωρίς ωστόσο να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τις ελληνικές αρχές όπως για παράδειγμα με τη ΡΑΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις επιλογές του ΑΔΜΗΕ στην υπόθεση της αντιπαράθεσης τόσο με την εταιρία EuroAsia όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει εμφανιστεί να υποστηρίζει την κυπριακή εταιρία που έχει λάβει το χαρακτηρισμό του promoter του έργου.
Ενός έργου που έχει ενταχθεί στη λίστα των PCI και διεκδικεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα CEF.
Βεβαίως η λίστα των έργων PCI βρίσκεται σε φάση αναθεώρησης, καθώς η Κομισιόν έχει καλέσει σε υποβολή υποψηφιοτήτων έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την ένταξη του έργου Κρήτη – Αττική στη νέα λίστα των  PCI. 
Εξάλλου ερωτηματικό παραμένει το πώς ο EuroAsia θα προχωρήσει στην υλοποίηση του τμήματος Κρήτη – Αττική χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία θα πρέπει να προσδιορίσει το ρυθμιζόμενο έσοδο της διασύνδεσης.
Από αυτό εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο η οικονομικότητα του έργου όσο και η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης.
Αντιστοίχως, δεδομένου ότι το καλώδιο Κρήτη – Αττική θα αποτελεί τμήμα του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, τη διαχείριση του οποίου έχει ο ΑΔΜΗΕ, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί συνεννόηση μεταξύ των δυο πλευρών.

Οι ευθύνες

Η εικόνα που παρουσιάζει το έργο στους διεθνείς ομίλους είναι αναξιόπιστη, καιθώς σύμφωνα με σχόλια που κάνουν στελέχη τους, εκτιμούν, ότι υπάρχει μια προσπάθεια σφετερσιμού του έργου από τις δύο πλευρές.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να βγει χαμένη αφού κατά πρώτον μπορεί να χάσει τα κοινοτικά κονδύλια και κάτα δεύτερον να υπάρξει σημαντική καθυστέρηση σε βάρος τόσο των συμφερόντων της Κρήτης, κατά τρίτον της γεωπολιτικής στρατηγικής και κατά τέταρτον της αναπτυξιακής διαδικασίας για την οποία το έργο αυτό μπορεί να είναι ένας επιταχυντής.
Η Εϋρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ξεκαθαρίσει τι προκρίνει και με ποιούς όρους ώστε να καταλάβουν οι ενδιαφερόμενοι ποιό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι ο EUROASIA έχει προειδοποιήσει με προσφυγές μετά το σπάσιμο της συνεργασίας από την ελληνική πλευρά.
Το ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να προσδιορίσουν σαφή στάση προς το συμφέρον της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης