Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Πως θα βάλουμε το χεράκι μας... για ξεφούσκωτους λογαριασμούς ρεύματος

Πως θα βάλουμε το χεράκι μας... για ξεφούσκωτους λογαριασμούς ρεύματος
Απλές συνήθειες που έχουμε όλοι μας και εν αγνοία μας, προκαλούν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν
Πολλές φορές οι αλλαγές που επιδιώκουμε να γίνουν στη ζωή, έχουν την τάση να εννοούν τους άλλους βγάζοντας τους εαυτούς μας από αυτή την εξίσωση.
Ωστόσο για να ολοκληρωθεί ένα αποτέλεσμα, η αλλαγή ξεκινά από τις δικές μας δράσεις.
Απλές συνήθειες που έχουμε όλοι μας και εν αγνοία μας, προκαλούν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν.
Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση της μείωσης του ρεύματος που καίμε, υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να δούμε αποτέλεσμα στους λογαριασμούς που λαμβάνουμε.

Ιεράρχηση αναγκών και ενημέρωση

Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να ξέρουμε τι θέλουμε και να γνωρίζουμε τις πραγματικές μας ανάγκες.
Ειδικότερα, ο καταναλωτής θα πρέπει να μελετήσει τις ανάγκες του νοικοκυριού του ώστε να επιλέξει συσκευές κατάλληλου μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών. Μπορεί να χρησιμοποιήσει  τη νέα ενεργειακή ετικέτα σαν ένα εργαλείο για την επιλογή οικονομικότερων και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
ή ακόμα,  μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια των πωλητών στα καταστήματα λιανικής προκειμένου να επιλέξει σωστά μεταξύ διαφορετικών προϊόντων.

3

Ηλεκτρονικός υπολογιστής

Είναι αναμφισβήτητα το συχνότερο εργαλείο που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας όλα τα μέλη της οικογένειας και ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχουμε φτάσει στο σημείο κάθε μέλος να διαθέτει το δικό του PC.
Στα «κόλπα» λοιπόν της μείωσης συμπεριλαμβάνεται η μείωση της φωτεινότητας της οθόνης η οποία με την σειρά της αυξάνει την κατανάλωση.
Αναστολή λειτουργίας (hibernation) αντί για κατάσταση αναμονής (stand-by).
Επίσης, ενδείκνυται και η τακτοποίηση του σκληρού δίσκου. Όσο πιο γρήγορα και σωστά δουλεύει, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει.

TV... το μεγαλείο σου

Είναι απαραίτητη η επιλογή συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης (δηλαδή κατηγορίας Α ή Α+) που μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 46% ενέργειας.

Λοιπές ηλεκτρικές συσκευές

Παράλληλα, κάτι που ίσως το περνάμε στα ψιλά, είναι ότι το σβήσιμο των συσκευών από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ είναι must do it, καθώς η λειτουργία τους σε κατάσταση αναμονής δεν αλλάζει κάτι και συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια.

Μπάνιο

Απαραίτητη επιλογή πλυντηρίου ρούχων υψηλής ενεργειακής κατηγορίας και χρήση προγραμμάτων χαμηλότερων θερμοκρασιών.
Επίσης, είναι «νόμος» η προτίμηση του ηλιακού θερμοσίφωνα, αφού η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για το ζεστό νερό φτάνει το 60% και μπορεί να κάνει οικονομία ως και 9% στο συνολικό λογαριασμό ρεύματος.

Κουζίνα

Αντικατάσταση της ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας, ενεργειακής κατηγορίας C με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας ως και 27%.
Σβήσιμο της εστίας ή του φούρνου λίγα λεπτά προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα

56

Λάμπες LED

Το έχουμε ξαναγράψει και σε ξεχωριστό κεφάλαιο για την αποτελεσματικότητα που έχουν οι λαμπτήρες LED. Η εξοικονόμηση ενέργειας από το φωτισμό αποτελεί, επομένως, σημαντική παράμετρο στη συνολική προσπάθεια για μειωμένα έξοδα. 
Έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας – συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες φωτισμού – και προσφέρουν έως 95% εξοικονόμηση στον λογαριασμό.

Θέρμανση

Διατήρηση του θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία, ως 20 βαθμούς Κελσίου, γιατί οι μεγάλες διακυμάνσεις αυξάνουν την κατανάλωση.
Για κάθε επιπλέον βαθμό ξοδεύουμε ως και 10% περισσότερη ενέργεια και βέβαια περισσότερα χρήματα.
Επιπλέον, τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να καλύπτονται με κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
Περιορισμός των θερμικών απωλειών με μόνωση των χαραμάδων σε πόρτες και παράθυρα και φυσικά κλείσιμο παντζουριών το βράδυ.

Γενικά λοιπόν υπάρχουν τρόποι για να φτιάξουν τα πράγματα και να αλλάξουν τα δεδομένα όσον αφορά τον λογαριασμό του ρεύματος που καταναλώνουμε.
Ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι τελικά ένας κερδισμένος καταναλωτής. Η εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην τσέπη του όσο και στο περιβάλλον.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης