Ηλεκτρισμός

Στο "μικροσκόπιο" της ΕΕ η Πολωνία για το νέο νόμο μείωσης του φόρου στο ρεύμα

Στο

"Ένα κράτος μέλος υποχρεούται να κοινοποιήσει στην Επιτροπή όλα τα μέτρα κρατικών ενισχύσεων πριν τεθούν σε εφαρμογή", ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Mina Andreeva

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την Πολωνία να υποβάλει τον νέο νόμο για τη μείωση του φόρου επί της ηλεκτρικής ενέργειας για έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συμμορφώνεται με τους κοινοτικούς νόμους που απαγορεύουν τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε εταιρείες, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Πέμπτη 3/1/2018.
Η βουλή της Πολωνίας ψήφισε στις 28 Δεκεμβρίου και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, νόμο για τη μείωση του φόρου επί της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) σχεδιάζει να αποτρέψει μια μεγάλη αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές φέτος.
Οι κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν προτείνει την αύξηση των λογαριασμών των νοικοκυριών κατά περισσότερο από 30% για να αποκαταστήσουν τα έσοδα που πλήττονται από μια αύξηση 65% στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και ένα άλμα 400% στις τιμές του άνθρακα φέτος.
Το PiS αύξησε απροσδόκητα την πρότασή του για αποζημίωση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στα 4 δισεκατομμύρια ζλότι (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδά τους. Η πρόταση οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων ενέργειας Energa, Tauron και PGE κατά 1,5%.
"Ένα κράτος μέλος υποχρεούται να κοινοποιήσει στην Επιτροπή όλα τα μέτρα κρατικών ενισχύσεων πριν τεθούν σε εφαρμογή", ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Mina Andreeva σε τακτική ενημέρωση σύμφωνα με το Reuters.
"Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να κοινοποιούνται ώστε να μπορέσει η Επιτροπή να τα εξετάσει. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ενημερωθεί από τις πολωνικές αρχές, αλλά περιμένουμε να το πράξουν"ανέφερε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης