Τελευταία Νέα

Τα έξι τεχνολογικά επιτεύγματα που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στον πλανήτη

Τα έξι τεχνολογικά επιτεύγματα που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στον πλανήτη

Περί το ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν αναξιόπιστες ή απαγορευτικά ακριβές πηγές ρεύματος

Έτος - καταλύτης για την καθαρή ενέργεια θα είναι το 2019, σύμφωνα με το Forbes, που εστιάζει την προσοχή του σε έξι τεχνολογικές εξελίξεις- κλειδιά για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Πρόκειται για την αποθήκευση ενέργειας, τα μικροδίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη, το Blockchain και το ιντερνέτ των πραγμάτων, το Grid Parity, αλλά και οι μεγάλες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει χώρες, πόλεις και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο για την πράσινη ενέργεια σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που δίνουν οι ΑΠΕ και τα μικροδίκτυα για τον εξηλεκτρισμό περιοχών του πλανήτη που σήμερα στερούνται της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια.
Όπως επισημαίνει το Forbes αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εταιρειών, των πόλεων και των χωρών υιοθετούν στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και σχέδια δράσης για το κλίμα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 100 πόλεις σε όλο τον κόσμο δηλώνουν ότι τουλάχιστον το 70% της παραγωγής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ  πάνω από 40 πόλεις δηλώνουν ότι λειτουργούν με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.
Κράτη, πόλεις και φορείς έχουν δεσμευτεί να εργαστούν για την επίτευξη του στόχου της παραγωγής 100% ενέργειας ανανεώσιμης.
Εξάλλου, 158 επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί ότι θα  μεταβούν σε χρήση 100% ανανεώσιμης ενέργειας, αναγνωρίζοντας την επίδρασή τους  στην αλλαγή του κλίματος

Χωρίς ρεύμα ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι

Την ίδια ώρα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως η συζήτηση για καινοτομίες στην ενεργειακή τεχνολογία, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι ζουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν αναξιόπιστες ή απαγορευτικά ακριβές πηγές ενέργειας.
Η επίτευξη καθολικής πρόσβασης στην ενέργεια συνεχίζει να  αποτελεί ένα  κρίσιμο στοίχημα για την ανθρωπότητα.
Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας προσφέρουν λύσεις.

Για παράδειγμα τα μικροδίκτυα για τη διανομή της τοπικής παραγωγής ενέργειας σε μία κοινότητα θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν οικονομικό τρόπο για την παροχή προσιτής και αξιόπιστης ενέργειας.
Τα αρθρωτά  και ανανεώσιμα συστήματα ενέργειας είναι ιδανικά για πολλές κοινότητες που δεν έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις συμβατικές συγκεντρωτικές μορφές παραγωγής και διανομής ενέργειας.

Αποθήκευση ενέργειας

Η αποθήκευση ενέργειας θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση του ενεργειακού εφοδιασμού και της ζήτησης και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται, από τη ασταθή και διακοπτόμενη, λόγω της εξάρτησής τους από τις καιρικές συνθήκες, ενέργειας που παράγεται από τις ΑΠΕ.
Ο συνδυασμός ενός συστήματος αποθήκευσης με μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας θα εξασφάλιζε την  ομαλή και σταθερή παροχή ενέργειας, ακόμη και όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι βέλτιστες για την παραγωγή ενέργειας.

Όμως το υψηλό κόστος της αποθήκευσης αλλά και τεχνικά προβλήματα έχουν καθυστερήσει την ανάπτυξη στον τομέα αυτό.
Οι μπαταρίες είναι οι πιο συνηθισμένες συσκευές αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται σε συστήματα ΑΠΕ και η χρήση τους έχει αρχίσει ν’ αυξάνεται τόσο στην οικιακή όσο και σε ολόκληρη την κλίμακα του δικτύου.
Οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται, καθιστώντας τη χρήση τους περισσότερο προσιτή και βιώσιμη.
Προβλέπεται ότι η αποθήκευση θα αποτελέσει τη  βασική συνιστώσα όλων των νέων ενεργειακών τεχνολογιών, όσο οι σχετικές εφαρμογές γίνονται  πιο ανταγωνιστικές από πλευράς τιμών.  

Μικροδίκτυα και Τεχνητή Νοημοσύνη

Τα μικροδίκτυα  είναι τοπικά ενεργειακά δίκτυα που μπορούν να λειτουργούν είτε αυτόνομα είτε σε σύνδεση με ένα μεγαλύτερο παραδοσιακό δίκτυο.
Παρέχουν ενεργειακή ανεξαρτησία, αποτελεσματικότητα και προστασία κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών.
Η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στα συστήματα ελέγχου των μικροδικτύων επιτρέπει τη συνεχή προσαρμογή και βελτίωση της λειτουργίας τους.
Η ανάπτυξη των μικροδικτύων  γίνεται όλο και ταχύτερα,  με την εισαγωγή νέων  λογισμικών  που επιτρέπουν, την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός μικροδικτύου ακόμη και σε μία μόνο ημέρα.
Από την Καλιφόρνια μέχρι τα Νησιά του Ειρηνικού, τα μικροδίκτυα σταδιακά αποκτούν κεντρικό ρόλο.
Για παράδειγμα το νησί Palau στον Ειρηνικό Ωκεανό, που είναι η 13η μικρότερη χώρα στον κόσμο, πρόκειται  να κατασκευάσει το μεγαλύτερο μικροδίκτυο ΑΠΕ στον κόσμο, το οποία θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 35MW, που  θα συνδυάζονται με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας 45 MWh.

Blockchain στην ενέργεια και το ιντερνέτ των πραγμάτων

Η τεχνολογία blockchain, που αρχικά αναπτύχθηκε για το bitcoin, βρίσκει πολλές εφαρμογές στην αγορά ενέργειας.
Το Blockchain είναι ένα  αξιόπιστο ψηφιακό ημερολόγιο που πραγματοποιεί και καταγράφει τις συναλλαγές.
Θεωρείται ως ιδανικό μέσο για την εξάλειψη των μεσαζόντων στην αγορά ηλεκτρισμού καθώς οι καταναλωτές - αυτοπαραγωγοί ηλεκτρισμού θα μπορούν  να αγοράζουν και να πωλούν ενέργεια απευθείας μεταξύ τους.
Αυτή είναι μία από τις πολλές εφαρμογές του.

Θεωρείται ότι στο μέλλον, οι ίδιες οι ηλεκτρικές συσκευές, συνδεδεμένες στο Wi Fi, θα μπορούν αυτομάτως να αγοράζουν και να πωλούν ενέργεια στους καλύτερους χρόνους, να βελτιστοποιούν τις ρυθμίσεις του ενεργειακού συστήματος σε πραγματικό χρόνο και να παρακολουθούν και να αναλύουν τις επιδόσεις των συσκευών που καταναλώνουν ενέργεια, μέσω αυτού που σήμερα αποκαλούμε το Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things).
Οι τεχνολογίες αυτές ήδη χρησιμοποιούνται σε πρωτοποριακά έργα, όπως το Μικροδίκτυο του Μπρούκλιν (Brooklyn Microgrid). 
Το έργο περιλαμβάνει ένα μικροδίκτυο που παίρνει ηλεκτρικό ρεύμα παραγόμενο στην κοινότητα που εξυπηρετεί.
Οι ιδιοκτήτες του  αγοράζουν και πωλούν την ενέργεια μεταξύ τους μέσω τεχνολογίας blockchain.

Grid Parity και μείωση κόστους

Το Grid Parity είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση όταν μία εναλλακτική μορφή ενέργειας μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό με κόστος ίσο ή και χαμηλότερο από το ανάλογο κόστος των συμβατικών πηγών ηλεκτρισμού. 
Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν φτάσει σε grid parity τόσο στις τιμές όσο και στις επιδόσεις σε πολλές περιοχές, και οι νέες τεχνολογίες συνεχίζουν να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης