Λήγει σήμερα η προθεσμία για να κατέβει ο διακόπτης και στην Λάρκο
Ενώ η προθεσμία που έχει θέσει η ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ για την σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εκπνέει εντός του 24ώρου και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ταυτόχρονα μαίνεται ο πόλεμος ΔΕΗ - Χαλυβουργικής.
Σήμερα (31/12) το πρωί είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η τελευταία και πλέον καθοριστική συνάντηση της κοινής επιτροπής ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, ώστε τα μεσάνυχτα να μην κατέβη ο διακόπτης της παροχής ρεύματος στη βιομηχανία που απασχολεί περισσότερα από 1.100 άτομα.
Οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις παρά το γεγονός ότι ήταν πυρετώδεις και μάλιστα με ισχυρή εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, δεν έχουν οδηγήσει σε λύση του γόρδιου δεσμού.
Η ΔΕΗ για να υπογράψει νέα σύμβασης προμήθειας με τη ΛΑΡΚΟ (έχει καταγγείλει ήδη την προηγούμενη) ζητεί να πληρώνονται με συνέπεια οι τρέχουσες καταναλώσεις, δηλαδή περίπου 5,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο από την πλευρά της η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ εντάσσοντας στους σχεδιασμούς της ακόμη και μείωση της παραγωγής νικελίου όπως έχει προτείνει ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, αντιπροτείνει την καταβολή σε μηναία βάση περίπου 3 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι το συνολικό ύψος των οφειλών της ΛΑΡΚΟ ξεπερνούν πλέον τα 300 εκατ. ευρώ η διοίκηση της ΔΕΗ δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί την πρόταση αυτή.
Πάντως πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η όλη υπόθεση θα καταλήξει σε «πολιτική διαιτησία» ή με άλλα λόγια η όποια απόφαση θα ληφθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Στην αντεπίθεση η Χαλυβουργική
Σε ότι αφορά τώρα την υπόθεση της Χαλυβουργικής, χθες (30/12) η διοίκηση της εταιρίας με ανακοίνωσή της επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, με μια σειρά από ισχυρισμούς που από την πλευρά της ΔΕΗ χαρακτηρίζονται ως ψευδείς και ως προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Επιπλέον, δηλώνει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα η διοίκηση της Χαλυβουργικής μιλάει για απαράδεκτο υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βαριά βιομηχανία με ευθύνες της ΔΕΗ.
Μάλιστα επικαλείται απόφαση της δικαιοσύνης, η οποία όπως αναφέρει «θεώρησε καταχρηστικές - και άρα παράνομες – τις υψηλές χρεώσεις και τις αυθαίρετες αυξήσεις που η ΔΕΗ επιβάλλει».
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πρόκειται για πρωτόδικη απόφαση που δεν αφορά τη Χαλυβουργική, η οποία εξάλλου ουδέποτε έχει προσφύγει στο δικαστήριο ή στη διαιτησία για τις αυξήσεις 10% που είχε επιβάλει η ΔΕΗ στις βιομηχανίες της υψηλής τάσης την περίοδο 2008 - 2013.
Η ΔΕΗ έχει ασκήσει έφεση στην συγκεκριμένη απόφαση, η οποία σύμφωνα με νομικούς κύκλους δεν αφορά την ουσία του θέματος.
Όσο δε για την αύξηση του 10% της περιόδου 2008-2013, μειώθηκε σε 6% μετά από διαιτητική απόφαση η οποία ωστόσο δεν αφορά τη Χαλυβουργική μιας και δεν είχε ζητήσει διαιτησία.
ΔΕΗ: Στόχος η δημιουργία εντυπώσεων για τον ανταγωνιστή των 40 εκατ
Με άλλα λόγια η διοίκηση της Χαλυβουργικής υποστηρίζει ότι επιβαρύνθηκε παρανόμως με 7,16 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008 - 2013, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια δικαστική απόφαση που να την δικαιώνει.
Επίσης η διοίκηση της Χαλυβουργικής μιλάει για περίεργη στάση της ΔΕΗ απέναντι στην εταιρία αφού στην οφειλή των 31,8 εκατ. ευρώ προσμετρά στις οφειλές ποσό 2,3 εκατ. ευρώ που έχουν καταβληθεί ως εγγύηση, καθώς και τόκους ύψους 1,66 εκατ. ευρώ.
Ως προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων που βασίζεται σε ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζονται εξάλλου από τη ΔΕΗ οι αναφορές της Χαλυβουργικής στη στάση της έναντι του βασικού ανταγωνιστή της που τον Σεπτέμβριο του 2016 όφειλε 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.
Τέλος, σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς της Χαλυβουργικής περί αυθαίρετης υποχώρησης της ΔΕΗ από τη συμφωνία για από κοινού δημιουργία μονάδος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 880 MW, η ΔΕΗ απαντά ότι υπάρχει συμφωνητικό μεταξύ των δυο πλευρών ήδη από το 2014 με το οποίο λύεται το MOU και οι δυο εταιρίες έχουν συμφωνήσει ότι δεν έχουν καμία σχετική διεκδίκηση.
www.worldenergynews.gr