Ξεκινά η χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων – Σύντομα η πρόσκληση συμμετοχής σε πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ

Ξεκινά η χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων – Σύντομα η πρόσκληση συμμετοχής σε πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ

Η οικονομική ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα αγγίζει το 50% - 60%

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019 σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δημοσιεύσει την πρόσκληση για τη νέα δράση προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση ενεργειακών κοινοτήτων.
Όσον αφορά το ποια projects θα αποσπάσουν οικονομική ενίσχυση, κρίθηκε σκόπιμο η επιλογή τους να μην γίνει με βάση τη χρονική προτεραιότητα υποβολής των προτάσεων, αλλά μετά τη συγκριτική τους αξιολόγηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης είχε προσδιορισθεί στα 15 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, το ποσό αποφασίσθηκε τελικά να αυξηθεί κατά 10 εκατ. λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί, όπως είχε αναφέρει στις αρχές Δεκεμβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τις ενεργειακές κοινότητες που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η οικονομική ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων ενεργειακών κοινοτήτων θα αγγίζει το 50% - 60%.
Παράλληλα, το «πλαφόν» χρηματοδότησης θα ορισθεί στο 1 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Σταθάκης είχε εξαγγείλει μία ακόμη παρέμβαση για τις ενεργειακές κοινότητες, αναφορικά με την τιμολόγηση της ηλιακής ενέργειας, η οποία αξιοποιείται μέσω φωτοβολταϊκών σταθμών που ανήκουν σε ανάλογα εγχειρήματα, με εγκατεστημένη ισχύ έως 1 MW.
Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, οι κοινότητες θα λαμβάνουν τη μεσοσταθμική τιμή αναφοράς, η οποία προέκυψε κατά τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών (διαγωνισμοί) που αφορούν στην εν λόγω κατηγορία φωτοβολταϊκών σταθμών του προηγούμενου έτους, προσαυξημένη κατά 5%.

Κομβικός ρόλος στην ενεργειακή μετάβαση

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δύο αυτές πρωτοβουλίες στήριξης του νέου θεσμού θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων, προβλέποντας πως εντός του 2019 θα πάρουν «σάρκα και οστά» δεκάδες ανάλογα εγχειρήματα σε όλη τη χώρα.
Μία εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι ενεργειακές κοινότητες να παίξουν βαρύνοντα ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, όπως εξάλλου περιγράφεται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Ενδεικτικό είναι πως το ΕΣΕΚ θέτει για πρώτη φορά ποσοτικό στόχο για τα έργα ΑΠΕ των ενεργειακών κοινοτήτων, προβλέποντας πως θα υπερβούν τα 500 MW έως το 2030, κάτι που εκτιμούν ως θετικό στοιχείο φορείς του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών, όπως η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).
Μάλιστα, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, τα έργα ανάπτυξης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού συστήματος, τα οποία προβλέπει ότι θα «μεταφραστούν» σε επενδύσεις 3,3 δισ. ευρώ έως το 2030, είναι απαραίτητα όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία των ενεργειακών αγορών, αλλά και για την αποκεντρωμένη παραγωγή ΑΠΕ σε μικρή κλίμακα από ενεργειακές κοινότητες, ώστε τα μέλη τους εκτός από καταναλωτές να γίνουν και παραγωγοί (prosumer) της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης