Ενέργεια

To παρασκήνιο των διαβουλεύεσων ΔΕΗ - ΤΑΙΠΕΔ για την τύχη του ΑΔΜΗΕ που προηγήθηκε πριν την γενική συνέλευση

To παρασκήνιο των διαβουλεύεσων ΔΕΗ - ΤΑΙΠΕΔ για την τύχη του ΑΔΜΗΕ που προηγήθηκε πριν την γενική συνέλευση
Τα ερωτήματα που μπαίνουν για την τύχη του ΑΔΜΗΕ
Η διαφορά μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΔΕΗ δεν είναι απλά διαδικαστική όπως μερικοί θέλουν να την παρουσιάσουν.
Εχει να κάνει με αντιρρήσεις που οι πιστωτές ανακινούν για την όλη μεθόδευση.
Εχει πολλές διαστάσεις και απεικονίζει σημαντικές διαφορές που υφίστανται σε κορυφαίο επίπεδο.
Σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν για το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ και την αποσχισή του από την  ΔΕΗ, κομβικό και για τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς και τα χρονοδιαγράμματα της υλοποίησης της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του 24% στην κινέζικη State Grid Corporation of China.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δίοικηση της ΔΕΗ ήταν ενήμερη από το προηγούμενο βράδυ,δηλαδή την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017  για την αρνητική πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ και οι διαβουλεύσεις βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη.
Το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις που συνεχίστηκαν χωρίς αποτέλεσμα πριν την γενική συνέλευση κράτησαν 1, 5 ώρα αναδεικνύουν ότι προς το παρόν τουλάχιστον υφίστανται ζητήματα προς επίλυση.
Και είναι σαφές ότι αν το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 17% της ΔΕΗ και έμμεσα ένα αντίστοιχο ποσοστό του ΑΔΜΗΕ τότε θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες προεργασίες για να δώσει την έγκριση στο ποσοστό αυτό να μεταφερθεί στο ελληνκό δημόσιο,όπως θα γίνει με το 51% του ΑΔΜΗΕ είτε να ανταλλαγεί με μετοχές της ΔΕΗ και να εισέλθει στο χρηματιστήριο,όπως είναι το σχέδιο για το 25%.
Σε κάθε περίπτωση το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχεται απευθείας από το Υπερ-Ταμείο (Λε Πα) όπου εκεί τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την σύμφωνη γνώμη των πιστωτών.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί όλα αυτά δεν ολοκληρώθηκαν πριν την σημερινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ.

Νωρίτερα το Worldenergynews έγραφε:

«Μπλόκο» στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ έβαλε σήμερα (12/1) το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ανήκει το 17% των μετόχων της επιχείρησης.
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ με κεντρικό θέμα τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από την επιχείρηση, άρχισε με καθυστέρηση 1,5 ώρας, καθώς προηγήθηκαν -όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης- διαβουλεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.
Η γενική συνέλευση εκλήθη να εγκρίνει τη σύσταση εταιρίας holding, την εισφορά σε αυτή του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατ΄ αντιστοιχεία του 51% και την επιστροφή σε είδος στους μετόχους.
Ωστόσο η συζήτηση δεν προχώρησε καθώς ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε την αναβολή της συζήτησης έως την Τρίτη 17 Ιανουαρίου όπότε θα συνέλθει και πάλι η γενική συνέλευση για να λάβει αποφάσεις.

Τα ερωτήματα

Όπως όλα δείχνουν η εμπλοκή σχετίζεται με την περίπλοκη νομική διαδικασία που έχει επιλεγεί προκειμένου να διατηρηθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του δημοσίου.
Φαίνεται ότι υπάρχει νομικό κενό, που σύμφωνα με πληροφρίες σχετίζεται με τους σκοπούς του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι η  πώληση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που έχει στην κατοχή του.
Έτσι κατά μιαν άποψη, αν εγκρινόταν σήμερα ο διαχωρισμός του  ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ θα εγείρονταν νομικά ζητήματα για το μέλλον του ποσοστού του ΑΔΜΗΕ που θα πέρναγε υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ που νωρίτερα είχε διαβουλεύσεις και με τον εκπρόσωπο του δημοσίου, δεν έδωσε καμία εξήγηση για τη στάση του Ταμείου.
Ενώ όπως έλεγαν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ η αναβολή ζητήθηκε για τυπικούς λόγους.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νέο τιμολόγιο για τη ΛΑΡΚΟ

Πάντως η γενική συνέλευση της ΔΕΗ συνεχίσθηκε, με αντικείμενο την έγκριση του τιμολογίου ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ.
Και στο συγκεκριμένο θέμα το ΤΑΙΠΕΔ έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, όπως το εάν η ΔΕΗ έχει λάβει νομική γνωμοδότηση ότι δεν εγείρεται ζήτημα κρατικής ενίσχυσης, ή πραβίασης των όρων του ανταγωνισμού.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απάντησε, ότι η νέα σύμβαση προμήθειας της ΛΑΡΚΟ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο εταιριών και ως εκ τούτου όπως και στην περίπτωση της Αλουμίνιον της Ελλάδος δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης των όρων του ανταγωνισμού.
Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη από τη ΔΕΗ με επιχειρηματικά κριτήρια, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, η ΛΑΡΚΟ θα οδηγούνταν σε πτώχευση και η ΔΕΗ που είναι μέτοχος της κατά 11% θα έπρεπε  να διαγράψει τα 300 εκατ. που υπολογίζει ότι της οφείλονται από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το διακανονισμό της οφειλής της ΛΑΡΚΟ με τη νέα σύμβαση προμήθειας και τη σχετική απόφαση της διαιτησίας που αναμένεται έως το τέλος του μήνα, η ΔΕΗ ελπίζει ότι θα εισπράξει περί τα 200 εκατ ευρώ στηρίζοντας την προοπτική λύσης στο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ μέσω ιδιωτικοποίησης.
Τελικά η σύμβαση για την προμήθεια ενέργειας της ΛΑΡΚΟ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης