Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Πολωνίας και Λιθουανίας για την δημιουργία υποθαλάσσιου καλώδιου ηλεκτρικής ενέργειας

Συμφωνία Πολωνίας και Λιθουανίας για την δημιουργία υποθαλάσσιου καλώδιου ηλεκτρικής ενέργειας
Στα πλαίσια της σύνδεσης ηλεκτρικών δικτύων της Βαλτικής
Πολωνοί και Λιθουανοί φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν την Παρασκευή 21/12/2018 ότι συμφώνησαν να κατασκευάσουν ένα υποβρύχιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) μέχρι το 2025 ως μέρος του σχεδίου σύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων των χωρών της Βαλτικής με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Πολωνική PSE και η Litgrid της Λιθουανίας ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν μια αρχική συμφωνία συνεργασίας  με το όνομα "Harmony Link", με αναμενόμενη επενδυτική απόφαση το 2020.
Ο Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα Arias Canete σε δήλωση του ανέφερε ότι το διασυνοριακό σχέδιο ήταν ένα σαφές σημάδι του πώς οι πολιτικές και επαγγελματικές συμφωνίες βοηθούν τα τρία κράτη της Βαλτικής να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των δικτύων ηλεκτρισμού τους.
Τον Ιούνιο, οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας υπέγραψαν μια πολυαναμενόμενη συμφωνία για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025  με την οποία θα περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι χώρες  θα χρησιμοποιήσουν την υφιστάμενη σύνδεση Litlpol μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας, καθώς και το προγραμματισμένο καλώδιο της Βαλτικής Θάλασσας, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τα χωρικά ύδατα του ρωσικού Καλίνινγκραντ


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης