Τελευταία Νέα
Διεθνή

Corriere della Sera: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της διαπραγμάτευσης Ιταλίας – ΕΕ

Corriere della Sera: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της διαπραγμάτευσης Ιταλίας – ΕΕ
Πώς αποτιμά η ιταλική εφημερίδα τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019
Στους κερδισμένους και χαμένους των πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019 αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Βάσει του δημοσιεύματος στους κερδισμένους από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο υπουργός Εξωτερικών, Enzo Moavero και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Jean Claude Juncker και ο Pierre Moscovici.
Συγκεκριμένα, η Corriere αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Conte, αν και άρχισε τη θητεία του ως ο πιο άπειρος πολιτικά στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, είναι αυτός που κατάφερε να «ξεκλειδώσει» το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ χάρη στην τακτική του στις συνομιλίες με τους Juncker,  Moscovici και Dombrovskis, όπου κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ο διάλογος και η αποφυγή ακροτήτων, σε αντίθεση με τους Salvini και Di Maio.
Και αυτοί οι συναινετικοί τόνοι ήταν που βοήθησαν τον Conte να πείσει τους συνομιλητές του και να φέρει το αποτέλεσμα που έφερε, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Enzo Moavero, ο ρόλος του οποίου υπήρξε ιδιαίτερα κρίσιμος για τη διατήρηση και τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, όταν κάποια στιγμή και λόγω των υψηλών τόνων στη ρητορική των Salvini – Di Maio οι γέφυρες μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών φάνηκε να καταρρέουν.
Σύμφωνα με την Corriere, η εμπειρία που είχε αποκομίσει από τη θέση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων όταν είχε  υπηρετήσει στις κυβερνήσεις του Mario Montio και του Enrico Letta και η κατηγορηματική του θέση πως η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί μια θετική λύση συνέδραμαν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Στους χαμένους, η ιταλική εφημερίδα τοποθετεί και τον Matteo Salvini και τον Luigi Di Maio.
«Για έναν επίδοξο πρωθυπουργό που είχε ορκιστεί ότι «δεν θα κατεβάσουμε τα παντελόνια», το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων κάθε άλλο παρά χαρούμενο πρέπει να τον κάνει» αναφέρει για τον Salvini η Corriere della Sera, η οποία αφού επισημαίνει τις πύρινες προκλήσεις του Salvini κατά της ΕΕ, τις δεσμεύσεις του για έναν επεκτατικό προϋπολογισμό και την πρόθεση του να καταργήσει το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, τονίζει ότι η ασφαλιστική του μεταρρύθμιση θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από τον Απρίλιο και από τον Οκτώβριο χωρίς να αφορά όλους τους πολίτες.
Όσον αφορά τον έτερο αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Luigi Di Maio, το δημοσίευμα κάνει λόγο για ήττα (αναφέροντας μάλιστα και την απουσία του χθες στη Γερουσία), επισημαίνοντας πως αν και στις 27 Σεπτεμβρίου είχε βγει στο μπαλκόνι κηρύσσοντας «το τέλος της φτώχειας», η εξαγγελία του για το εισόδημα των πολιτών, όχι μόνο μειώθηκε σε πόρους αλλά και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον προσεχή Απρίλιο.
Σχετικά με τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι παραμένει σταθερός, χωρίς να κερδίσει ή να χάνει πόντους.
Αν και αναφέρεται πως ήταν έτοιμος να υποκύψει στις πιέσεις του Di Maio και να υποβάλλει την παραίτηση του, ο τελευταίος προϋπολογισμός που εγκρίθηκε και από την Κομισιόν έχει στοιχεία που προσομοιάζουν σε αυτά που και ο ίδιος είχε προτείνει αρχικά.
Άρα καθίσταται πιο δύσκολη η «εκπαραθύρωση» του από το υπουργείο Οικονομικών δεδομένου ότι απολαμβάνει και της στήριξης του Conte.
Όσον αφορά την Κομισιόν, στους κερδισμένους συμπεριλαμβάνεται ο Jean Claude Juncker, ο οποίος παρά τα πυρά του Salvini, ήταν αυτός που παρέμεινε πιστός στις θέσεις του (την ώρα που η Lega υποχρεώθηκε να χαμηλώσει τους τόνους) και που αποδείχθηκε ότι έμεινε μέχρι το τέλος στο πλευρό της Ιταλίας, διαμηνύοντας πως «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία».
Εξίσου θετικό είναι το δημοσίευμα και απέναντι στον Επίτροπο Pierre Moscovici, ο οποίος – όπως αναφέρεται – κατάφερε με τη στρατηγική «του καρότου και του μαστίγιου» να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρώμη.
Αντιθέτως στους χαμένους τοποθετείται ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis λόγω της εμμονής του να ζητά συνεχώς από την Ιταλία να καταβάλλει διαρκώς «περισσότερη προσπάθεια».
Όπως λέει η Corriere della Sera, παρά τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Conte, ο Dombrovskis δεν παραδίδει τα όπλα και απειλεί να ξανανοίξει το φάκελο της Ιταλίας εάν δεν προχωρήσει όπως πρέπει η διαδικασία στο ιταλικό κοινοβούλιο.
 




www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης