Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Kαι οι λιγνιτκές μονάδες στα ΑΔΙ έως το 2025

Kαι οι λιγνιτκές μονάδες στα ΑΔΙ έως το 2025

Ο κανόνας θα τεθεί σε ισχύ άμεσα για όλους τους νέους σταθμούς και από την 1η Ιουλίου του 2025 θα ισχύσει και για τους υφιστάμενους

Συμφωνία για τους μηχανισμούς ισχύος, με εξαίρεση την Πολωνία, επετεύχθει στις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια των συνομιλιών για τις αλλαγές στη νομοθεσία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το Euroactiv υιοθετήθηκε ο κανόνας των 550 γραμμαρίων ανά κιλοβατώρα για όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες προκειμένου να λαμβάνουν στήριξη. Ο κανόνας θα τεθεί σε ισχύ άμεσα για όλους τους νέους σταθμούς και από την 1η Ιουλίου του 2025 θα ισχύσει και για τους υφιστάμενους.
Ο νέος σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θέτει για πρώτη φορά περιορισμό στις επιδοτήσεις μονάδων άνθρακα εισάγοντας το όριο εκπομπών CO2, το οποίο προσδιορίζεται στα 550g ανά κιλοβατώρα.
Η Πολωνία μετά τις έντονες πιέσεις των  υπόλοιπων 11 κρατων Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λεττονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία, δέχθηκε τελικά την παραπάνω ημερομηνία αλλά εξασφάλισε εξαίρεση που επιτρέπει στα συμβόλαια που θα έχουν υπογραφεί έως τα τέλη του 2019 για μηχανισμούς ισχύος να συνεχίσουν να ισχύουν.
Η Πολωνία υποστήριξε ότι η ρήτρα είναι απαραίτητη για την προστασία των υφιστάμενων επενδύσεων και την παροχή νομικής ασφάλειας στους επενδυτές, ρύθμιση που έγινε δεκτή με σφοδρή κριτική από τους υπόλοιπους.
“Είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται στην χώρα μέλος με την μεγαλύτερη χρήση άνθρακα να εξαιρείται από τον κανόνα των 550g. Σήμερα, οι 36 από τις 50 πιο ρυπογόνες ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στην Πολωνία”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η Martina Werner, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών (S&D) του Ευρωκοινοβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση του επιτρόπου Κανιέτε για εξαίρεση των φτωχώτερων ευρωπαϊκών κρατών από τον κανόνα των 550γρ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης