Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σύγκρουση Σταθάκη - Σκρέκα στη Βουλή για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Σύγκρουση Σταθάκη - Σκρέκα στη Βουλή για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης
Η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης
Σε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΝ, Γ. Σταθάκη και τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Σκρέκα οδήγησε η συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης, με τον μεν πρώτο να υπεραμύνεται της απόφασης της ΡΑΕ να αναθέσει το έργο στον ΑΔΜΗΕ και τον δεύτερο να υποστηρίζει πως με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως να χαθούν κοινοτικά κονδύλια 300 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, για μονόπλευρη καθυστέρηση εκ μέρους του Euroasia που δημιουργούσε κινδύνους για την ομαλή ηλεκτροδότηση της Κρήτης μετά το 2022 μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, υπεραμυνόμενος της θέσης της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στην υλοποίηση της διασύνδεσης πλην της Αττικής ανεξαρτήτως του διασυνοριακού έργου Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ, προωθεί ο Euroasia.
Ο κ. Σταθάκης απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ, Κ. Σκρέκα χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνες τις απόψεις της ΝΔ για το εθνικό συμφέρον, ενώ αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο κ. Σκρέκας και το κόμμα του ευθυγραμμίζονται με τέτοιες απόψεις.
Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τα γεγονότα από τον Οκτώβριο του 2017 που οδήγησαν τη ΡΑΕ μετρά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia, να προχωρήσει στην έγκριση της εταιρείας Αριάδνη, ενώ σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου ότι σημείωσε η επένδυση του 1 δις. ευρώ θα αποσβεστεί σε τρία χρόνια αφού θα πάψουν να πληρώνονται ΥΚΩ 450 εκατ. ετησίως.
Μάλιστα, χαρακτήρισε ως ψέμα τον ισχυρισμό ότι το έργο θα αποκλειστεί από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, υπενθυμίζοντας ότι η μικρή διασύνδεση χρηματοδοτείται κατά 25% από το ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι είναι ζήτημα νομικής ερμηνείας για το πότε λήγει η διετία υπαγωγής στα έργα PCI.
Η ΡΑΕ σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη θεωρεί ότι η διετία έληξε τον Ιούλιο, ενώ ο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι λήγει στις 31/12.
Τον κίνδυνο απώλειας 300 εκατομμυρίων κοινοτικών κονδυλίων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Euroasia, επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, Αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ.
Ο Κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι ενδέχεται να κινηθεί η διαδικασία παραβίασης των κοινοτικών κανονισμών και παραπομπή της ελληνικής πλευράς στο ελληνικό δικαστήριο, καθώς και ο Euroasia έχει ήδη προσφύγει στη Κομισιόν κατά της απόφασης της ΡΑΕ με την οποία εγκρίνεται η ίδρυση της Αριάδνης από τον ΑΔΜΗΕ.
«Έχετε αφήσει την Κύπρο έρμαιο» είπε ο κ. Σκρέκας. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, σημείωσε ότι τα 300 εκατομμύρια από το πρόγραμμα CEF.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης