Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η παγκόσμια ζήτηση του άνθρακα - Οι προβλέψεις για το 2023

ΙΕΑ: Αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η παγκόσμια ζήτηση του άνθρακα - Οι προβλέψεις για το 2023
Ο άνθρακας θα παράσχει το 25% της παγκόσμιας ενέργειας έως το 2023, ελαφρώς κάτω από το 27% το 2017.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση του άνθρακα, αλλά θα παραμείνει σταθερή το 2023, υπογράμμισε σε έκθεσή του ο IEA αναφορικά με την αγορά άνθρακα.
Οι μειώσεις στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αντισταθμίζονται από την έντονη ανάπτυξη στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με τη δήλωση του οργανισμού.
Ο άνθρακας θα παράσχει το 25% της παγκόσμιας ενέργειας έως το 2023, ελαφρώς κάτω από το 27% το 2017.
Οι πολιτικές για την ποιότητα του αέρα και το κλίμα, οι εκστρατείες εκπτώσεως του άνθρακα, οι ανακοινώσεις σταδιακής κατάργησης, η μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι άφθονες προμήθειες φυσικού αερίου συγκαταλέγονται μεταξύ των λόγων για την ελαφρά μείωση του άνθρακα.
«Η ζήτηση άνθρακα αυξάνεται σε μεγάλο μέρος της Ασίας λόγω της οικονομικής προσιτότητας και της διαθεσιμότητάς του», δήλωσε ο οργανισμός και πρόσθεσε ότι «η Ινδία βλέπει τη μεγαλύτερη αύξηση οποιασδήποτε χώρας, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης, με 3,9% ετησίως, επιβραδύνεται».
Η Ινδονησία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Πακιστάν είναι άλλες χώρες που θα συμβάλουν στην αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα.
Οι εξελίξεις στον κινεζικό τομέα άνθρακα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις τιμές του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος ανά τον κόσμο, θέτοντας τον τομέα άνθρακα της Κίνας στο επίκεντρο της παγκόσμιας ενεργειακής φάσης.
«Εν τω μεταξύ, σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών, η σταδιακή έξοδος από την παραγωγή άνθρακα είναι βασικός πολιτικός στόχος, αλλά οι τάσεις της αγοράς αποδεικνύονται ανθεκτικές στην αλλαγή».
Ο διευθυντής των ενεργειακών αγορών και της ασφάλειας του IEA, τόνισε ότι: «Η ιστορία του άνθρακα είναι μια ιστορία δύο κόσμων με πολιτικές δράσης για το κλίμα και οικονομικές δυνάμεις που οδηγούν σε κλείσιμο των σταθμών άνθρακα σε ορισμένες χώρες, ενώ ο άνθρακας συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο στην εξασφάλιση πρόσβασης σε προσιτή ενέργεια σε άλλες».
Πρόσθεσε ότι για πολλές χώρες, ιδιαίτερα στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, ο άνθρακας αντιμετωπίζεται για την παροχή ενεργειακής ασφάλειας και τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.
«Η αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων μας, η αντιμετώπιση των επειγόντων επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία και η διασφάλιση ότι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση στην ενέργεια θα απαιτήσουν μια προσέγγιση που θα συνδυάζει ισχυρές πολιτικές με καινοτόμες τεχνολογίες και περισσότερες φυσικές πηγές ενέργειας» κατέληξε η έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης