Τελευταία Νέα

Πλαφόν συμμετοχής και κατάπτωση της εγγύησης εξετάζει η ΡΑΕ για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ

Πλαφόν συμμετοχής και κατάπτωση της εγγύησης εξετάζει η ΡΑΕ για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ

Στόχος είναι να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα που οδήγησαν στην ακύρωση του διαγωνισμού για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά 

Την επιβολή πλαφόν 20% ανά νομικό πρόσωπο για συμμετοχή στις δημοπρασίες έργων ΑΠΕ, αλλά και την κατάπτωσης της εγγύησης σε περίπτωση που κάποιος από τους συμμετέχοντες δεν καταθέσει τελικώς προσφορά, εξετάζει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα όπως αυτά που οδήγησαν στην ακύρωση του πρόσφατου διαγωνισμού για μια κατηγορία φωτοβολταικών.
Όπως ανακοίνωσε ήδη η ΡΑΕ προχωρεί σε επαναπροκήρυξη της διαγωνιστικής δημοπρασίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος από 1 ως 20 MW, με αναθεώρηση ορισμένων από τους όρους προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα της προηγούμενης δημοπρασίας.
Η νέα δημοπρασία αναμένεται να γίνει εντός του Ιανουαρίου.
Η ΡΑΕ επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος και ανταγωνισμού για την ματαίωση της δημοπρασίας για τα μεγαλύτερα Φ/Β, ισχύος από 1ως 20 MW,  επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας όμιλος εταιριών είχε κατέβει στον διαγωνισμό με 19 έργα, υπέβαλε προσφορές μόνον για 4, τα οποία και κατακύρωσε σε σχετικά υψηλή τιμή 71,91 ευρώ/MWh, ενώ για τα υπόλοιπα δεν κατέθεσε καμία προσφορά.
Οι δυο εταιρίες που φαίνεται να είναι συνεδεδεμένες είναι η SPES Solaris - Solar Concept και η SPES Solaris TPIA.
Ας σημειωθεί ότι συνολικά στη συγκεκριμένη κατηγορία είχαν κατατεθεί 27 αιτήσεις.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μεσοσταθμική τιμή των έργων που κατακυρώθηκαν σε αυτή την κατηγορία, πριν ματαιωθεί, ήταν τα 70,39 ευρώ/MWh.
Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο ότι η εν λόγω κατηγορία ήταν και η μόνη, κατά την οποία η μεσοσταθμική τιμή των 70,39 ευρώ/MWH ήταν υψηλότερη της μεσοσταθμικής τιμής που είχε διαμορφωθεί κατά τον προηγούμενη δημοπρασία του Ιουλίου, τα 63,81 MW.
Στις άλλες δύο κατηγορίες δημοπρασιών, στα μικρά φωτοβολταϊκά ως 1 MW και στα αιολικά, οι μεσοσταθμικές τιμές ήταν σαφώς χαμηλότερες από εκείνες του Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στα αιολικά η μεσοσταθμική τιμή έπεσε από τα 69,53 ευρώ/MWh στα 58,58 ευρώ/MWh και στα μικρά φωτοβολταϊκά από 78,42 ευρώ/MWh στα 66,66 ευρώ ανά MWh.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας που ματαιώθηκε έγιναν μόλις 30 «χτυπήματα», ενώ στα μικρά φωτοβολταικά 3.907 «χτυπήματα» και στα αιολικά 362 «χτυπήματα».

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης