Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι Ευρωπαίοι "σάρωσαν" σε δημοπρασία αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ - Ρεκόρ 405 εκατ. δολ για τρεις υπεράκτιες άδειες

Οι Ευρωπαίοι

Equinor, Shell και Iberdrola πίσω από τις εταιρείες που πήραν τις άδειες μετά από διήμερη δημοπρασία με 11 υποψηφίους και 32 γύρους

Η δημοπρασία των Ηνωμένων Πολιτειών για τρεις άδειες αιολικής ενέργειας στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης έληξε την Παρασκευή 14/12/2018 με προσφορές ρεκόρ άνω των 405,1 εκατομμυρίων δολαρίων, από εταιρείες που υποστηρίχθηκαν από ευρωπαϊκούς κολοσσούς ενέργειας, όπως η Royal Dutch Shell Plc και η Equinor ASA  σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού που πραγματοποίησε την πώληση.
Το Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πρασκευής 14/12/2018 (ώρα Ελλάδας) τους τρεις νικητές της πώλησης - την Equinor Wind US LLC, την Mayflower Wind Energy LLC και την Vineyard Wind LLC, στο τέλος της διήμερης πώλησης που προσέλκυσε 11 υποψήφιους και διήρκεσε 32 γύρους.
Η Mayflower Wind Energy είναι μια κοινοπραξία της Shell και της EDP Renewables, ενός τμήματος της πορτογαλικής EDP.
Η Vineyard Wind είναι κοινοπραξία μεταξύ της Copenhagen Infrastructure Partners και της Avangrid Inc, τμήματος της ισπανικής Iberdrola.
Η Equinor είναι η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Statoil.
Η Equinor και η Mayflower υπέβαλαν η κάθε μια προσφορές 135 εκατομμυρίων δολαρίων για τις μισθώσεις τους, ενώ η Vineyard Wind προσέφερε 135,1 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε η BOEM.

ysa


Συνδυαστικά, οι τρεις μισθώσεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν 390.000 στρέμματα κοντά στα νησιά της Μασαχουσέτης, Martha’s Vineyard, Nantucket και Rhode Island’s Block.

Η δημοπρασία, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη, έληξε την Παρασκευή το πρωί μετά από 32 γύρους υποβολής προσφορών.
Οι ίδιες περιοχές είχαν αποτύχει να προσελκύσουν ενδιαφέρον στον πλειστηριασμό του 2015, αντανακλώντας τη μεταβαλλόμενη άποψη της βιομηχανίας σχετικά με τις δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών ως αγορά αιολικής ενέργειας στην ανοικτή θάλασσα.
Το προηγούμενο ρεκόρ που καταβλήθηκε για μίσθωση υπεράκτιου αιολικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ήταν 42,5 εκατομμύρια δολάρια από την νορβηγική Equinor, για περίπου 80,000 στρέμματα στα ανοικτά των ακτών της Νέας Υόρκης.
Η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump βελτιστοποιεί την αδειοδότηση για υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις και εξόρυξεις νέων περιοχών εκτός ακτής για μίσθωση στο πλαίσιο της πολιτικής "First America" που αφορά την τόνωση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και των θέσεων εργασίας ενώ και οι βορειοανατολικές πολιτείες όπως το Νιου Τζέρσεϋ, τη Μασαχουσέτη και τη Νέα Υόρκη απαιτούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να προμηθεύουν υπεράκτια αιολική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης