Επιχειρήσεις

Μεταβιβάζεται χωρίς οριστικό προσδιορισμό WACC το 66% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία υπό τη Snam

Μεταβιβάζεται χωρίς οριστικό προσδιορισμό WACC το 66% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία υπό τη Snam

O ΔΕΣΦΑ έχει προτείνει συντελεστή απόδοσης 9%, ενώ η ΡΑΕ επιθυμεί αυτός να διαμορφωθεί στο 7%  

Στις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία Snam – Enagas – Fluxys, παρά το γεγονός ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα των τιμολογίων της χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, δηλαδή του βασικού εσόδου του ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα (13/12) αναμένεται να συνεδριάσει η ολομέλεια της ΡΑΕ προκειμένου να εγκρίνει την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ, κλείνοντας έτσι τουλάχιστον μια από τις δυο σημαντικές εκκρεμότητες της υπόθεσης.
Tο δεύτερο θέμα που εκκρεμεί και αφορά τον προσδιορισμό από τη ΡΑΕ του WACC, δηλαδή του συντελεστή της ρυθμιζόμενης απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων, φαίνεται ότι επί του παρόντος θα παραμείνει ανοιχτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο κεντρικό ζήτημα του WACC, ο ΔΕΣΦΑ  προτείνει συντελεστή απόδοσης 9%, ενώ πρόθεση της ΡΑΕ φαίνεται ότι είναι να τον μειώσει στο 7%.  
Ωστόσο αυτό δεν θα εμποδίσει την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Δεκεμβρίου, καθώς οι Ιταλοί της Snam, που είναι και οι επικεφαλείς της κοινοπραξίας φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν.
Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός των ημερών εξέφρασε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό. 

Παρατείνεται η διαβούλευση για τον κανονισμό τιμολόγησης

Εν τω μεταξύ χθες (12/12) η ΡΑΕ ανακοίνωσε παράταση της διαβούλευσης για την τροποποίηση του Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του ΕΣΦΑ και την εναρμόνιση του με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού σε ότι αφορά τη θέσπιση τιμολογίων μεταφοράς.
Η νέα ημερομηνία που έδωσε η ΡΑΕ για την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης είναι η Τρίτη 15 Ιανουαρίου, οπότε θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για την οριστικοποίηση του κανονισμού τιμολόγησης, θέμα πάντως που θεωρείται τυπικό και δεν εμποδίζει την διαδικασία της μεταβίβασης.
Άλλωστε οι Ιταλοί έχουν ήδη επιλέξει τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος είναι ο Nicola Battilana και θεωρείται ένας εξαιρετικά επιτυχημένος manager.
Σημειώνεται πως ο κ. Battilana χειρίστηκε για λογαριασμό της Snam της εξαγορά του Αυστριακού διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου, Trans Austria.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία Snam – Enagas – Fluxys έχει προσφέρει για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ 535 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν προγραμματίσει επενδύσεις της τάξης των σε 330 εκατ. ευρώ έως το 2023.
Με βάση τις προθεσμίες που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, η αγοραπωλησία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου τουλάχιστον ως προς το τυπικό μέρος.
Η δε οικονομική συναλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί και στις αρχές του 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης