Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τσίπρας και Putin από Κρεμλίνο συμφωνούν να αποτελέσει η Ελλάδα γέφυρα για το ρώσικο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη

Τσίπρας και Putin από Κρεμλίνο συμφωνούν να αποτελέσει η Ελλάδα γέφυρα για το ρώσικο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη

Οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, η ενίσχυση του τουρισμού και γενικότερα η εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημαντικής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin

Η μεταφορά φυσικού αερίου από τον TurkStream προς την Ευρώπη, διαμέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας και οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας  ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο Vl. Putin που πραγματοποιήθηκε σήμερα 7/12/2018 στο Κρεμλίνο.
O Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε ρεαλιστική τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ενεργειακά projects, ενώ o Έλληνας πρωθυπουργός, ερωτώμενος για τους αγωγούς φυσικού αερίου, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή της διαφοροποίησης πηγών και διόδων.
«Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά από την πλευρά της ΕΕ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, τη στάση της Τουρκίας και το Κυπριακό.
Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη που ακολούθησε της συνάντησης, η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακό περιφερειακό κέντρο, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Αναφερόμενος και σε άλλους υπό διαμόρφωση αγωγούς, ο πρωθυπουργός προφανώς αναφέρθηκε στον IGB που θα συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία καθώς και στον ΝοrdStream που αποτελεί κεντρικό project των Ρώσων για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Η Ελλάδα δεν κινείται με απόψεις άλλων χωρών για τη Ρωσία.
Πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της εταιρικής σχέσης που παρουσιάζονται σε όλους τους τομείς.
Δεν υπάρχει σκέψη στρατιωτικοποίησης της Κύπρου, κατόπιν επικοινωνίας που είχα με τον κ. Αναστασιάδη, είπε ο πρωθυπουργός
Αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η πορεία μας αποδεικνύει ότι οι σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ δεν επηρεάζουν τις ελληνορωσικές σχέσεις.
Η Ελλάδα θα παίξει ρόλο γέφυρας μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Ρωσίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Στην ενέργεια η λύση είναι ο πολλαπλασιασμός των πηγών και η μια λύση δεν πρέπει να αποκλείει την άλλη.
Είμαστε υπέρ της διαφοροποίησης των πηγών και τοων διόδων ενέργειας προς την Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά.
Για αυτό και η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της δημιουργίας αγωγού σε συνεργασία με την Ιταλία για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη»

Είπε όμως ότι σε σχέση με την Ιταλία, «κρατάμε επιφυλάξεις» και ότι, η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, όσον αφορά μάλιστα και τον NordStream.
Σημείωσε επίσης, ότι είναι έτοιμο το 80% του ΤΑΡ, ο οποίος θα πρέπει επίσης να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο και όχι μόνο το αζέρικο προς την Ευρώπη.
Στην απάντηση του Ρώσου δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός κατέληξε ότι ο αμερικάνικός παράγοντας δεν πρέπει να εμποδίσει την ανάπτυξη των διαδρόμων για περαιτέρω παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
«Την περίοδο που πέρασε αναδείχθηκε μέσα από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ότι μπορεί να είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά να προωθεί ταυτόχρονα ένα μοντέλο ενεργητικής και πολυδιάσταστης εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η Ελλάδα μπορεί και επιδιώκει να παίξει ρόλο γέφυρας, κάτι που προϋποθέτει να υπηρετούμε συγκεκριμένες αξίες, όπως κάνουμε«, σημείωσε.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν λιγόστεψαν.
Η Ελλάδα, πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.
Ακόμα πιο σημαντικός καθίσταται ο ελληνο-ρωσικός διάλογος, αλλά δεν πάντα εύκολος όπως αποδείχθηκε και το περασμένο καλοκαίρι», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Συζητήσαμε τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Εξέφρασα τις ανησυχίες μας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, καθώς και την εκτίμηση μου για τη σταθερή θέση της Ρωσίας όσον αφορά το κυπριακό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.


Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin έκανε λόγο για τις μεγάλες προοπτικές που ενώνουν Ρωσία και Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.
«Μας ενώνουν μεγάλες προοπτικές.
Πάντα είχαμε και έχουμε σκοπό την εταιρική σχέση με βάση την καλή γειτονία και την αμοιβαία και επωφελή συνεργασία», τόνισε ο Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.
«Ρωσικές εταιρείες ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά.
Ο τομέας της ενέργειας είναι σημαντικός», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του τουρισμού για να έρχονται περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος Putin.
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ και το Κυπριακό.
Όταν δουλεύουμε το κάνουμε σε όλα τα έργα, στις υποδομές και στην ενέργεια.
Παράλληλα, αναφορικά με τον TurkStream τόνισε ότι είμαστε κοντά στο να έχουμε κοινά έργα υποδομών με συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό που θα την συνδέει με την Ιταλία.
Ήδη κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου εταιρεία μας επενδύει 400 εκατομμύρια δολάρια.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί «αγκάθι» ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξήγησε στον Putin τις θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.
«Πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα και πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε και την ανάδειξη εθνικιστικών τάσεων που θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.
Συνεχίζοντας, τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

Για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών

Ερωτώμενος σχετικά με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, ο Putin τόνισε ότι εξαρχής η Μόσχα δεν συμφωνούσε με τη βάση της απόφασης για την απέλαση.
Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας της Ρωσίας εις βάρος της Ελλάδας.
« Θα μπορούσα να πω ότι αυτή η σελίδα έχει κλείσει», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Για το ίδιο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.
 Μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι».
Όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Ελλάδα σε κρίσιμα θέματα διμερών σχέσεων δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις τρίτων.
Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν συμφώνησε με τη συντονισμένη πολιτικών απελάσεων για την υπόθεση Σκριπάλ, τόνισε.
Πρόσθεσε ωστόσο, πως «όταν βλέπουμε κάποια περιστατικά που μας αφορούν είμαστε υποχρεωμένοι να στέλνουμε κάποια μηνύματα.
Σημείωσε ωστόσο πως θεωρεί ότι η υπόθεση αυτή έχει λήξει.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης