Ηλεκτρισμός

Λήγει σήμερα (30/11) η διορία υποβολής αίτησης για ένταξη στο ΚΟΤ

Λήγει σήμερα (30/11) η διορία υποβολής αίτησης για ένταξη στο ΚΟΤ

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εκπρόθεσμα θα χρεώνονται για το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού, ενώ θα καταβάλλουν όλες τις ρυθμιστικές χρεώσεις

Ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή (30/11) η προθεσμία κατάθεσης αίτησης για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), κάτι που σημαίνει πως από αύριο Σάββατο (1/12) απεντάσσονται αυτόματα όσοι  δεν έχουν υποβάλει αίτηση, ακόμη κι αν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής.
Η εκπνοή της διορίας οφείλεται στο γεγονός ότι σήμερα ολοκληρώνεται ένας μήνας (όπως προβλέπει ο νόμος) από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα (μετά και την παράταση μέχρι την 30ή Οκτωβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές).
Υπενθυμίζεται ότι την υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης έχουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017.
Πάντως, το σύστημα θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις και μετά τη σημερινή ημέρα.
Ωστόσο, όσοι υποβάλλουν αίτηση εκπρόθεσμα, μέχρι τη στιγμή της υπαγωγής τους στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, θα χρεώνονται για το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού με τις τιμές που ισχύουν για τους μη ευάλωτους καταναλωτές, ενώ θα καταβάλλουν και όλες τις ρυθμιστικές χρεώσεις.

Έκπτωση έως 70%

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο έχει αναμορφωθεί, προσφέροντας πλέον εκπτώσεις έως και 70% στους πολίτες με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.
Έτσι, στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ / MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ).
Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.
Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος.
Σε αυτή την περίπτωση, η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ / MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35%.
Η επιδοτούμενη κατανάλωση εξαρτάται από την σύνθεση του νοικοκυριού, ενώ καταργείται η απένταξη σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης μέχρι 10%.
Παράλληλα, για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω, τα όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh.
Τέλος, για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης