Διεθνή

Στο σκοτάδι ζουν 1 δισ. άνθρωποι στον κόσμο - Δραματικά δεδομένα καταγράφει ο ΙΕΑ

Στο σκοτάδι ζουν 1 δισ. άνθρωποι στον κόσμο - Δραματικά δεδομένα καταγράφει ο ΙΕΑ
Μέχρι το 2030, 650 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να μην διαθέτουν ηλεκτρική ενέργεια
Κάτω από το ένα δισεκατομμύριο υπολογίζεται ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δεν διαθέτουν καθαρές εγκαταστάσεις μαγειρέματος.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ενεργειακή Πρόβλεψη 2018, η Ινδία ολοκλήρωσε την ηλεκτροδότηση όλων των χωριών στις αρχές του 2018 ενόψει των σχεδίων για την καθολική πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια από τις αρχές της δεκαετίας του 2020.
Επιπλέον, 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε καθαρό μαγείρεμα από το 2011 στην Ινδία και την Κίνα ως αποτέλεσμα προγραμμάτων υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG) και πολιτικών καθαρού αέρα.
"Παρά τα σημαντικά βήματα προς τα εμπρός στην Κένυα, την Αιθιοπία, την Τανζανία και τη Νιγηρία, περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια στην υποσαχάρια Αφρική και περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό μαγείρεμα".

Ατμοσφαιρική ρύπανση, πρόωροι θάνατοι και πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η ατμοσφαιρική ρύπανση που οφείλεται στην ενέργεια οδηγεί σε περίπου 2,9 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως και η ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών, κυρίως από τον καπνό λόγω μαγειρέματος, συνδέεται με περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους.
Μέχρι το 2030, 650 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να μην διαθέτουν ηλεκτρική ενέργεια, σχεδόν όλοι στην Αφρική και 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μαγειρεύουν με στερεά καύσιμα, σύμφωνα με την έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων είναι ανεπαρκή για να σταματήσουν την αύξηση των πρόωρων θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί έως το 2030, φθάνοντας τα 4 εκατομμύρια ετησίως έως το 2040.
Οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια πρόκειται να αυξηθούν σταδιακά στα 35,8 gigatonnes το 2040, δήλωσε ο IEA
Ωστόσο, το Σενάριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη προβλέπει ότι οι προσπάθειες θα δώσουν καθολική πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και στις καθαρές εγκαταστάσεις μαγειρέματος έως το 2030.
Σε αυτό το σενάριο, μόνο οι ραγδαίες μειώσεις των εκπομπών ρύπων στον ατμοσφαιρικό αέρα θα οδηγήσουν σε καθαρότερο αέρα, ενώ παράλληλα θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι πρόωροι θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση προβλέπεται να μειωθούν κατά το ήμισυ κατά 2040 από ό, τι σήμερα, βάσει αυτού του σεναρίου βιώσιμης ανάπτυξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης