Η νέα ενεργειακή στρατηγική της Πολωνίας μέχρι το 2040 - Τι σχεδιάζεται για τους υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς

Η νέα ενεργειακή στρατηγική της Πολωνίας μέχρι το 2040 - Τι σχεδιάζεται για τους υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς
Η χωρητικότητα των αιολικών πάρκων στην ξηρά θα μειωθεί από 7 GW το 2025 σε μόλις 800 MW το 2040
Λεπτομέρειες για το σχέδιο της ενεργειακής στρατηγικής της για το 2040 παρουσίασε σήμερα η Πολωνία, προβλέποντας την αύξηση της δυναμικότητάς της από 40 GW σε 73 GW και αναμένοντας να μειωθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στο 60% από το 80% που βρίσκεται σήμερα με χρονικό ορίζοντα το 2030.
Ειδικότερα, σχεδιάζουν να κατασκευάσουν 6-9 GW νέων πυρηνικών από το 2043 και 10 GW αιολικής ενέργειας στην ανοικτή θάλασσα έως το 2040.
Ωστόσο, η χωρητικότητα των αιολικών πάρκων στην ξηρά θα μειωθεί από 7 GW το 2025 σε μόλις 800 MW το 2040 και παράλληλα δεν προβλέπεται να κατασκευάσουν νέους υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς πέρα από αυτούς που προβλέπονται στην τρέχουσα διαδικασία δημοπράτησης.
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε:« Αυτό είναι πραγματικά απογοητευτικό για τον άνεμο στην ξηρά. Και δεν έχει νόημα οικονομικά. Επεκτείνετε την ισχύ της ισχύος σας, αλλά δεν χρησιμοποιείτε τη φθηνότερη μορφή νέας γενιάς ηλεκτρικής ενέργειας; Είναι τρελό, τουλάχιστον όταν η Πολωνία έχει μόλις πραγματοποιήσει την πρώτη της υπεράκτια αιολική δημοπρασία και έχει εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές. Επιπλέον, ανακοινώνουν αυτό μόλις μια εβδομάδα πριν φιλοξενήσουν τις ετήσιες διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP24) στο Κατοβίτσε. Η Πολωνία πρέπει πραγματικά να επιστρέψει στο σχέδιο με αυτό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης