Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκάνδαλο ΔΕΠΑ "σηκώνει" η ΝΔ - Τι απαντά ο Θ. Κιτσάκος για την ανταλλαγή ακινήτων των ELFE με το χρέος τους

Σκάνδαλο ΔΕΠΑ

Αναμένεται το ζήτημα ΔΕΠΑ να έλθει στην Βουλή

Eπίθεση της ΝΔ κατά του Μαξίμου πυροδότησε δημοσίευμα της Καθημερινής που αναφέρει ότι η δίοικηση Κιτσάκου επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ στόχευε να ανταλλάξει τα ακίνητα αξίας 8-9 εκατ των ΕLFE σε δεκαπλάσια αξία με στόχο να διαγράψει το χρέος τους 90 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΠΑ.
Από την πλευρά του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, Θεόδωρος Κιτσάκος, της ΔΕΠΑ απαντώτας προς το Worldenergynews αναφέρει τα εξης:
-   Από τον Ιανουάριο του 2016 εξαντλήθηκε η προοπτική  της «λύσης  ακίνητων» (που  ειχε  ηδη  δρομολογήσει  η  προηγούμενη  Διοίκηση  Σπανούδη-Παλαιογιάννη ) με  πλήρη  τεχνοκρατική  προσέγγιση ( 3  τεχνοοικονομικές  εκτιμήσεις/μελέτη ASPROFOS/ μελέτη SOFREGAZ/τεχνικές  επισκέψεις/Νομική  διερεύνηση/ Οικονομική  Ανάλυση  KPMG ) και  όχι  ως  «ιδεατό  χωρίς  εκτιμήσεις, τεχνικές  μελέτες  κλπ  όπως  θεώρησαν  οι  προηγούμενες  Διοικήσεις από το 2008.
-    Τα  ανωτέρω  απετέλεσαν  «εσωτερική  άσκηση  σεναρίου  επίλυσης  του  χρονίου  προβλήματος  της  γιγαντιαίας & συσσωρευμένης  οφειλής», δηλαδή η ενδελεχής εξέταση του  σεναρίου μεταξύ  ΔΕΠΑ- Μετόχων-Κυβέρνησης.
Κατεγράφη   και  εκτιμήθηκε  πλήρως  το  σενάριο  χωρίς:
•    Ουδέποτε  να  προταθεί  επισήμως  προς  την  ετέρα  πλευρά (ΕLFE)
•    Χωρίς  να  εγκαταλειφθεί  (ούτε  κατά  ένα  ευρώ)  η  διαρκής  προσπάθεια  εβδομαδιαίας  προκάλυψης  των  αναλώσεων  φυσικού  αερίου  και  η  έναντι  χρέους  καταβολή  90-160 χιλ. € ομοίως  σε  εβδομαδιαία  βάση.
Κάθε  άλλο !  Οι  προκαλύψεις  έγιναν  κάθε  Παρασκευή, 52  Παρασκευές  τον  χρόνο !
Η  «ΛΥΣΗ  ΑΚΙΝΗΤΩΝ»  ως  δυνητική  και  υπό  πλήθους  προϋποθέσεων  λύση,  δεν προτάθηκε τελικώς  επισήμως, ούτε έγινε σχετική  διαπραγμάτευση με τα ΕLFE .

ΝΔ: Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ δείχνει Τσίπρα και 3 υπουργούς

Δεν μένει καμία αμφιβολία ότι το σκάνδαλο ΔΕΠΑ αφορά ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Κάνοντας αναφορά στα σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Καθημερινή» και "Bημα", για την ηλεκτρονική αλληλογραφία του Θ. Κιτσάκου και τα πρακτικά συνεδριάσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι αυτά δείχνουν «ότι τουλάχιστον 3 υπουργοί και συγκεκριμένα οι κ. Σταθάκης, Φλαμπουράρης και Δραγασάκης σχεδίαζαν με παράνομο τρόπο την ανταλλαγή συγκεκριμένων ακινήτων σε βάρος του Δημοσίου».
«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο για το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο που εξελίσσεται σε κορωνίδα της διαφθοράς της κυβέρνησής του. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να σιωπά, όταν διώκονται σε βαθμό κακουργήματος 15 άτομα μεταξύ των οποίων και  ο κ. Κιτσάκος, τον οποίον ο ίδιος τοποθέτησε στο τιμόνι της ΔΕΠΑ με αποστολή να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κ. Λαυρεντιάδη», τονίζει ακόμη η ΝΔ που καλεί τον πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους υπουργούς να δώσουν εξηγήσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:
«Οι σημερινές αποκαλύψεις των εφημερίδων “Βήμα της Κυριακής” και “Καθημερινή” δεν αφήνουν πια καμία αμφιβολία ότι το σκάνδαλο ΔΕΠΑ αφορά ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι πρόσφατες αναφορές του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κιτσάκου ότι οι ενέργειες του συντονίζονταν από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνονται πια και με ακλόνητα στοιχεία.
Τα πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ της ΔΕΠΑ και τα emails που δημοσιοποιούνται σήμερα δείχνουν ότι τουλάχιστον τρεις υπουργοί και συγκεκριμένα οι κ. Σταθάκης, Φλαμπουράρης και Δραγασάκης σχεδίαζαν με παράνομο τρόπο την ανταλλαγή συγκεκριμένων ακινήτων σε βάρος του Δημοσίου και σε όφελος της εταιρείας ELFE, ενώ γνώριζαν ότι αυτά ήταν και υπερτιμημένα και κυρίως δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο για το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο που εξελίσσεται σε κορωνίδα της διαφθοράς της κυβέρνησής του.
Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να σιωπά, όταν διώκονται σε βαθμό κακουργήματος 15 άτομα μεταξύ των οποίων και  ο κ. Κιτσάκος, τον οποίον ο ίδιος τοποθέτησε στο τιμόνι της ΔΕΠΑ με αποστολή να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κ. Λαυρεντιάδη. Οι εμπλεκόμενοι υπουργοί κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός οφείλουν να εξηγήσουν στους πολίτες τι είναι αυτό που τους συνδέει με τον υπόδικο επιχειρηματία».

Τι λένε τα κυριότερα σημεία του δημοσιεύματος της "Κ"

Αν και η ΔΕΠΑ είχε από το 2011 έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή που αποτιμούσε την αξία των συγκεκριμένων ακινήτων της ΕLFE σε λιγότερο από 9 εκατ. ευρώ, ο πρώην δ.σ. της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος εμφάνισε στη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2016 του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας άλλη μελέτη, που αποτιμούσε τα ακίνητα στο 10πλάσιο της πρώτης.

Τα γεγονότα, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων και τα στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στη σχετική δικογραφία, έχουν ως εξής:
• Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ της 25ης Οκτωβρίου 2016 ο κ. Κιτσάκος ενημερώνει ότι «υπάρχει επικοινωνία με τη διοίκηση της ELFE, η οποία επιμένει ότι μία συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ ΔΕΠΑ και ELFE για το θέμα των ακινήτων θα την άφηναν να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες που θα της επέτρεπαν τη μεταβίβαση προς τη ΔΕΠΑ των ακινήτων που έχουν συζητηθεί (τουλάχιστον αυτό του Καλοχωρίου) και κατέληξε ότι θα πρέπει σύντομα να ληφθούν αποφάσεις»!
• Πέντε μήνες μετά, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 17.03.2017 ο κ. Κιτσάκος επιμένει ότι «για την προώθηση τέτοιας συνολικής λύσης θα χρειαστεί η υπογραφή MoU μεταξύ ΔΕΠΑ και ΕLFE συγκεκριμένης διάρκειας που θα επιτρέψει στην ΕLFE να επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση»!
• Στις 17 Μαρτίου 2016 ο αντιπρόεδρος της ELFE κ. Γεώργιος Γεωργάρας (στον οποίο έχει επίσης ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και πλέον ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία με αυτουργό τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκο) στέλνει την ακόλουθη επιστολή στον κ. Κιτσάκο: «Σε συνέχεια της επιστολής μας της 17ης Φεβρουαρίου 2016, σας αποστέλλουμε συνημμένα την εκτίμηση αγοραίας αξίας ακινήτου ιδιοκτησίας ELFE SA στα Διαβατά της εταιρείας “Σαμαράς & Συνεργάτες”». Ωστόσο στις παραδοχές της εκτίμησης η εταιρεία «Σαμαράς & Συνεργάτες» αναφέρει «θεωρήσαμε ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας (ήρθε στα χέρια μας το παραχωρητήριο) είναι έγκυροι και ισχυροί και ότι το ακίνητο είναι ελεύθερο από κάθε είδους βάρος, υποθήκη, προσημείωση ή άλλο περιορισμό επαχθούς φύσεως». Επίσης όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εκτίμηση, «εφόσον αλλάξουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις με τις οποίες παραχωρήθηκε το ακίνητο από το Ελληνικό Δημόσιο, είναι απαραίτητο να διενεργηθεί νέα εκτίμηση με το τότε ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς». Παραδέχεται δηλαδή η εταιρεία ότι το ακίνητο δεν ανήκει στην ELFE αλλά έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Περαιτέρω, το ακίνητο στα Διαβατά είναι πολλαπλώς βεβαρυμένο με υποθήκες και δεσμευμένο από την Αρχή για την καταπολέμηση «μαύρου» χρήματος.
• Ολα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ και έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία, είναι γνωστά στον κ. Κιτσάκο, όταν στις 17 Μαρτίου ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο ότι η εξεύρεση συνολικής λύσης που διαπραγματεύεται περιλαμβάνει: «α) τη μεταβίβαση στη ΔΕΠΑ των οικοπέδων της ELFE Καλοχωρίου και Διαβατών (τμήματος έκτασης περίπου 95 στρεμμάτων ή του συνόλου της έκτασης 193 στρεμμάτων του τελευταίου, αναλόγως της αξίας που θα συνυπολογισθεί στη ρύθμιση, β) τη διαγραφή μέρους της οφειλής και γ) τη ρύθμιση του υπολοίπου της οφειλής σε δόσεις για διάστημα 24 μήνες». Ειδικά, σχετικά με τα ακίνητα αναφέρει ότι «έχουν ζητηθεί από τη ΔΕΠΑ και υπάρχουν οι εξής εκτιμήσεις/μελέτες: α) εκτιμήσεις (από την Αtticabank Propperties, την τεχνική εταιρεία “Σαμαράς & Συνεργάτες” και του γραφείου εκτιμητών FLEXICE) της συνολικής αξίας του οικοπέδου του Καλοχωρίου του τμήματος (95 στρεμμάτων) αυτού των Διαβατών που κυμαίνονται από 30-35 εκατ. ευρώ (εκτίμηση κλασικής εμπορικής αξιοποίησης) έως 60-70 εκατ. ευρώ (εκτίμηση ειδικού αγοραστή). Η συνολική εκτίμηση ειδικού αγοραστή θα μπορούσε ενδεχόμενα να φτάσει έως το ύψος των 86 εκατ. ευρώ εάν συνυπολογιζόταν όλη η έκταση του οικοπέδου στα Διαβατά (193 στρέμματα)...».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης